White Jade River      
juni 2018      


Le Courrier liet op 28 mei dan toch het interieur zien van de sala (inderdaad: zaal) in de theravāda Khmer-tempel BhuparŠm in de Bac LiÍu-provincie.
De aan alle kanten open sala, of ceremoniŽle hal is een schoolvoorbeeld van de architectuur uit deze stroming, in deze regio. Rond een omheind deel waar de ceremoniŽn plaatsvinden bevindt zich een pad waar de niet-deelnemers zich vrij kunnen bewegen. Ook de houtsoort, een donker gelakt teak, die voor de ca 100 jaar oude palen en balusters gebruikt wordt, is standaard in al dergelijke gebouwen.

Het verschil tussen een sala (ook een bushokje is een sala) en een bŰt (in 't thais) is dat een sala naar alle kanten open is, op het dak na, en een bŰt, de ceremoniŽle hal) bevindt zich tussen 4 muren.

Carmen George van de amerikaanse krant de Fresno Bee liet op 15 mei weten dat vier veteranen uit de Vietnam-oorlog een "boeddhabeeld" naar Vietnam terug zouden brengen dat ze daar op een van hun tochten gestolen hadden. Het blijkt een beeld van Avalokiteshvara te zijn, in het vietnamees QuŠn Tu Tai BŰ TŠt. Ze nemen de gelegenheid te baat om te zoeken naar sporen van een vijfde kameraad die in de strijd was gebleven.
Zo te zien heeft het beeld in een tuin gestaan en is het voor de gelegenheid een beetje schoongemaakt.

Over die vietnamese naam van Avalokiteshvara: Vanaf het jaar 1520 zijn portugese jezuÔeten het aan het chinees en het khmer verwante script in latijnse tekens over gaan zetten — "ons" schrift. Dat werk is voortgezet door de jezuÔet Francisco de Pina en de franse missionaris Alexandre de Rhodes. Ze hebben het zo ingewikkeld gemaakt dat er geen online script voorhanden is om alle diacritische tekens die ze bedacht hebben weer te kunnen geven. Het zou helemaal geen gek idee zijn dat latiniserende werk maar eens over te doen en te vereenvoudigen zoals ook het spaans in de 20ste eeuw is aangepakt, en leesbaar, schrijfbaar, en leerbaar is gemaakt.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.