White Jade River      
november 2018      


Tussen 13 en 20 oktober heeft het Fo Guang Shan (foo gwang sjn) in Taiwan een Vatikaan-delegatie ontvangen. Daar hielden ze een interreligieus seminar. Alles bij elkaar waren er zo'n 60 deelnemers uit 16 landen. De nu 91-jarige stichter-abt van Fo Guang Shan, de eerw. Hsing Yn, die een paar jaar gelden een hersenbloeding overleefde werd, zo hoopte men begin oktober, verwacht als een van de gastsprekers. Wat het thema van het seminar was werd vooraf niet gemeld, wel was er een achteraf-bericht waarin het Vatikaan vaststelde dat "liefde onze gemeenschappelijke taal" is, en omdat de FGS-staf ook niet beter weet zullen ze met natte ogen geknikt hebben.
Wel was "Breitbart" van mening dat het hier om een inter-religieuze bijeenkomst voor nonnen ging, want georganiseerd door bhikkhuni/bhikshuni, dus een nonnenconferentie, en dus verondersteld nieuw en revolutionair, want nooit eerder vertoond (dachten ze toch).

Het Vatikaan heeft deze ontmoeting gebruikt als demonstratie aan het adres van de chinese regering: kijk maar, wij hebben de beste betrekkingen met een taiwanese organisatie die u ook waardeert; wij zijn aardig; met ons valt te praten.
Er is niets tegen "religie-politiek", maar er is alles tegen sluiksheid en in 't geniep. Dat vinden althans boeddhisten die het elders deze maand gememoreerde satya/sacca (spreek: stsja, oprechtheid) willen/dienen te cultiveren willen ze verder komen op het pad.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.