White Jade River      
juli 2018      


In juli 2012 vond in Swaziland de eerste boeddhistische uitvaartdienst plaats.

Nu, in 2018, zo toonde CNN op 6 juni 2018, heeft het land een grote mahāyāna-boeddhistische tempel waar de lokale jeugd de diensten zingt, de instrumenten mag hanteren, en geen preken krijgt over erfzonde en martelaarschap.

De Ami-tofˇ-tempel is een van de factoren die Swaziland en Taiwan in diplomatieke relatie houdt. Wat het CNN-item miste is dat meester Hwei Lii (aan zijn website is een einde gekomen) hiervoor fondsen krijgt uit niet alleen Taiwan zelf (70%), maar ook van particuliere donoren uit Hong Kong, MaleisiŰ en Singapore. We moeten er heel erg van uitgaan dat ook in de VS succesvol geworden Taiwanezen hun bijdrage leveren aan het instandhouden van deze tempel, en, belangrijker nog, het gezondheidscentrum waar in eerste instantie kinderen met HIV uit het land en omringende landen werden opgenomen en behandeld.

De abt beleidt met zijn staf die het Reine Land-boeddhisme (Djingtˇe) volgens de chinees-boeddhistische opvattingen, en nog preciezer, in de onderwijslijn van zijn thuistempel, het Fo-gwang-sjan. Die thuistempel huldigt een dit-leven opvatting. De organisatie is nauw verwant aan de Buddhist Association of the United States (BAUS).

Luisterend naar een van de abt's interviews valt op dat hij heel erg een kind is van zijn eigen cultuur waarin het oud-chinese (dao´stische) "de mens is van oorsprong zuiver en onschuldig" de grondtoon is onder zijn manier van naar de afrikaanse wereld kijken. En verder horen we hoe ook hier het Amidisme de vorm is waarin de leer van Sakyamuni Boeddha wordt gegoten.

De meester heeft het bovendien over een 500 jaar demoniseren van het boedhisme door in Afrika gestationeerde kolonisten. Dat heeft er voor gezorgd dat hij en zijn staf in eerste instantie werden aangezien voor kanibalen: ze eten kinderen. Hij mildert die in principe harde uitspraak door er op te wijzen dat het christendom en de islam bij het binnenkomen in wat donker-Afrika genoemd wordt geen enkel stukje infrastructuur aantroffen waarop verdergebouwd kon worden. Hij meent dan ook dat dit een verharding van het gemoed heeft teweeggebracht waarin de latere nieuwkomer, de boeddhisten, op vijandigheid stuitten: wat komen ze hier doen!

       Persoonlijke inschatting: bij nadere beschouwing zat een zekere neerbuigende houding, zo karakteristiek voor het kolonialisme en neo-kolonialisme er al in bij verovering van delen van China en overig AziŰ; je gaat nu eenmaal geen land veroveren waar je respect voor hebt.

Of de CNN-verslaggever dit wist, tijdens zijn uitzending op 6 juni 2018, is niet bekend, maar deze diplomatieke connectie tussen Taiwan en Swaziland, die vooral dankzij genoemde levensbeschouwelijke stroming in stand blijft, is de lifeline voor Taiwan in de VN: Swaziland kan daar, indien gewenst, Taiwan's geluid laten horen. Dat vindt men nog steeds belangrijk.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.