White Jade River      
mei 2018      


De fashih (zie "shih") die in een tempel in Taiwan, in de Ershuei Township woonden, schreef de Taipei Times van 2 april, zijn zo kwaad dat ze hun voormalige woonoord nog het liefst afgebroken willen zien. Een fervente China-gezinde ondernemers had de monialen de tent uitgejaagd, de nationale chinese vlag in top gehesen, en gaat er nu een standbeeld van Mao Zedong in zetten, naast een aantal andere rein-communistische iconen.
Dat pikten de nonnen niet en stapten naar het districtsbestuur. Het districtsbestuur wilde op genoemde datum nog niets zeggen omdat er ook al een rechtszaak liep.

Als reactie op het verhaal hier vorige maand gebracht, over Rajneesh/Osho, moest een bijdrage-leveraar aan ee aziatische krant ook even lollig doen, over de Beatles en hun hinduguru en zijn eigen verblijfje in een vipassaná-faciliteit in Taiwan. (Niet vipassaaaaaaana.)
Goed, daar zat de afgezant van de superieure beschaving dan, en reageerde wrevelig-lollig zijn beschadigde superioriteitswaan af in geinig doen: hij moest een en ander van de zwartjes leren en dat valt op zich al niet mee; hij kon niet stil zitten en nam het anderen zowat kwalijk dat zij het wel konden; wist zijn monkeymind niet onder controle te houden en probeerde daar een vrolijk-superieur excuus voor te vinden, etc. etc.


Met dat al weten we dat er nu twee vipassaná-centra in Taiwan zijn, en dat is opmerkelijk gezien het feit dat de doorsnee Djingtňe-boeddhist (Jingtu/Reine Land) geen tijd gaat uittrekken voor dagen achtereen zittende meditatie. Dat ze in een werkdag van 14 - 16 uur al tijd weten te vinden voor een uur recitatie-meditatie in de tempel is al een hele prestatie, en dat is oprecht gemeend. De centra zullen dan wel het opvangbekken zijn geworden voor bezoekers vanuit nog welarender streken, daar waar we een paar weekjes vakantie kunnen nemen — de obsessie van de werkende mens.

Beide faciliteiten zijn ana-pana-sati meditatiecentra. Ana-pana-sati is de meditatie-techniek waarbij de aandacht op de in- en uitademing bij de neus wordt gelegd. (Er is hier al vaker opgemerkt dat oosterse neuzen hier zeer voor geschikt zijn, maar westerse neuzen, met het tussenschotje dat functioneert als verwarmings-verkoelingsapparaat, niet.)

Het is de monnik-theoreticus Ledi Sayadaw (1846–1923) geweest die deze techniek uit de Pali-canon opdiepte, en vervolgens was het de overheidsambtenaar U Ba Khin (1899–1971) die zijn staf iedere morgen aan het ademen/mediteren zette. Na U Ba Khin nam Goenka (spreek ongev. Gowčnka - 1924–2013) de leiding over. Hij wordt inmiddels Sŕtja Nárayan Goenka genoemd en dat leer ons dat zijn aanhang hem een aureooltje om zijn hoofd heeft gehangen: "sŕtya", de wijze, en "Nárayan[a]", in het Sanskriet van het hinduďsme de zoon van de Oorspronkelijke Man. Zo gaat dat: nog een paar jaar en de man die verweten werd dat hij zijn meditatoren te lang liet zitten, op het ongezonde af, is in een naar sectarisme neigende groepering een heilige geworden.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.