White Jade River      
oktober 2019      


Li Ka Shing, bouwer en eigenaar van de Tsz Shan Monastery in Tai Po, Hong Kong, werd wijd en zijd geciteerd toen hij zich uitliet over de in gang zijnde protest-demonstraties in de stad. Hij had het over het moeten zien van "the big picture", c.q. over je kunnen verplaatsen in de positie van de ander; dat maakt het gemoed enigszins milder.
Hij stak de jonge demonstranten ook impliciet een hart onder de riem, althans hij wees hen op hun toekomstige mogelijkheden en plichten en gaf de stadsleiding een teken: "zij die aan het roer staan zouden de leiders van de toekomst een uitweg moeten bieden."

Op 26 september werd deze onroerend-goedondernemer, samen met een collega uit Beijing, genoemd in een artikel in de South China Morning Post. De twee hadden al vóór de verkiezing van Tung Chee-hwa tot "chief executive" over Hong Kong, in 1995, 11 maanden voordat Tung benoemd werd, een brief aan het chinese gezag geschreven waarin Tung van harte voor de post werd aangeprezen. Nu in 2019 de studenten-demonstranten door de straten van de stad razen zet de "Post" vraagtekens bij Li Ka Shing's inmenging; waren hij en zijn collega hun boekje te buiten gegaan? Tung Chee-hwa werd tegen het einde van zijn regeerperiode, net als zijn opvolgers, onceremonieel aan de kant gezet.

Hoe dan ook, we mogen de studenten wel wat tot kalmte manen. Een bordje omhoog houden waarop staat "stop killing us" slaat nergens op.

Wat we ook hebben gezien is dat vanaf de tweede week verschillende leden van 'gangs' (triades, zeggen ze, maar het zullen wel kleine ondernemers zijn die hun weekend-handel in de soep gedraaid zien) de kans grepen om met elkaar en met de ordehandhavers op de vuist te gaan. Ook dat is een consequentie van vaak nogal kinderachtig studenten-protest. Je oogst wat je zaait. Zuraidah Ibrahim, staflid van de bovengenoemde SCMP herinnerde hierbij aan het cantonese gezegde 'lam caau': samen opbranden, of 'ik neem je in mijn val mee'. Dat er zo'n gezegde bestaat is op zich al heel opmerkenswaard. Zoiets komt niet ineens uit de lucht vallen, maar is kennelijk een onderhuids levende mentaliteit, helaas.

En ook daarbij moeten we aan het leven van onze historische Boeddha denken. Was hij geboren in een omgeving waar alles botertje tot de boom was, dan had hij zijn leer waarin rekening houden met anderen een belangrijke plaats inneemt niet verkondigd. Zijn tijd in het noord-India van toen was in oproer. Zijn tijd vandaag in het overvolle Hong Kong waar mensen elkaar op de lip zitten is eveneens in oproer. Het gaat weer over, maar na de brand - om het zo te zeggen - zal er heel wat breuk bij elkaar moeten worden geveegd.
Hong Kong

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.