White Jade River      
juni 2018      


De oudste tempel in Singapore is niet de thaise wat Ānanda Metyarama (moet zijn Mettya) aan de Jalan (= straat) Bukt Merh. Maar toch, schrijft Ng Jun Sen (Ng = de achternaam) bestond deze tempel op 13 mei honderd jaar. In 1918 werd de tempel gesticht door Luang Phor (= 'oude vader') Hong Dhamma-rtano — de naam Hong suggereert een chinees-etnische afkomst, en in 1923 was het gebouw gereed. Het honderdjarig bestaan werd dus eigenijk een beetje naar voren gehaald, ook omdat rond die tijd in Singapore een conferentie van theravāda-monniken plaatsvond. De 634 deelnemers uit alle Boeddha's landen konden dus mooi aanwezig zijn bij de feestelijkheden.

Ter gelegenheid van dat jaar 1918 werd onderandere een lunch geserveerd waaraan de Premier van Singapore, Lii Sjn Loeng, deelnam plus een aantal andere regeringsfunctionarissen. De Premier haalde herinneringen op, hoe hij als kleine jongen met zijn ouders meeging naar diensten in deze tempel. Dat is opmerkelijk omdat we daaruit zouden kunnen concluderen dat de familie Lii eerder naar het theravāda neigde dan naar het chinese mahāyāna zoals het gros van de boeddhistische Singapore-chinese bevolking dat doet. Dat zet de heer Lii en zijn familie een klein beetje op afstand van de boeddhistische rest die nogal geneigd is het theravāda (ter plaatse) als elitair te beschouwen.

Op 5 januari 2014 werd het nieuwe tempelgebouw in gebruik genomen. We mogen wel zeggen dat het er ietsje anders uitziet dan de thaise tempels die we kennen. Het oude gebouw met zijn vergulde chedi (spreek: tsjeedi) staat er kleintjes naast. Moderne bouw moet absoluut kunnen, en is the way forward, maar het zou aardig zijn als het niet te veel clasht met de rest van de omgeving.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.