White Jade River      
april 2019      


In 2011 sloten twee chinees-mahāyānistische tempels in Bedk North Avenue in Singapore, een overeenkomst over het gebruik van gronden die beide tempelbesturen tot dan toe deelden. Dat ging goed zolang beide tempels een gezamenlijk bestuur hadden en de grotere van de twee, de Tian Kong Buddhist Temple, alle onderhouds- en andere kosten op zich nam. Maar het bleef niet goed. Vier maanden geleden werd de zaak, de opdeling van het terrein en het uiteenhalen van financile verplichtingen aan een rechtbank voorgelegd, en de Straits Times liet op 6 maart weten dat de zaak van beide partijen, de Tjn Kng (Tian Kong Buddhist Temple) en de Twn Kong Bj (Tuan Kong Beo) daadwerkelijk ter hand was genomen.
De laatstgenoemde tempel hoort tot de taalgroep de Tj-tsjew (Teochew) en de andere behoort tot de taalgroep van de Hakka, beide uit het zuiden van het vasteland van China, maar de geschiedenis leert dat hier een interessante vorm van kruisbestuiving heeft plaatsgevonden: gesticht door iemand uit de ene taalgroep, overgenomen door de andere, met in het geval van de Tuan Kong Beo ook nog de verering van een Sumatraan, zie de afbeelding.

De naam "Tian Kong Buddhist Temple" geeft de indruk dat hier sprake is van een boeddhistische tempel, maar de praktijk is "gemengd" zoals dit beleefd genoemd wordt.
De "Tuan Kong Beo" is opgedragen aan een generaal uit Atjeh (Sumatra) die zich in strijd tegen de Portugezen verdienstelijk had gemaakt en nu als volksgod door het leven gaat, als het ware.
Al tientallen jaren doen beide tempels elkaar concurrentie aan met hun jaarlijkse opvoering van "chinese opera" ter ere van die Atjeher. Dat lijkt eigenlijk hun enige reden van bestaan te zijn geworden. Verdere activiteiten, met uitzondering van dagelijks of regelmatig tempelbezoek door individuele personen, met de bekende riten, vinden er niet plaats. In dergelijke tempels is er ook geen permanentie van in- of aanwonende monialen; die worden binnen de volksreligies van China niet op prijs gesteld.
Het valt niet te verwachten dat de overkoepelende boeddhistische organisatie in Singapore, hoewel geleid vanuit een voluit boeddhistische Teochew-tempel, veel aandacht aan de zaak zal gaan geven.
De Straits Times deed verslag van de rechtszaak; de online-lezer moet wel even aftikken voordat het hele artikel beschikbaar komt.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.