White Jade River      
januari 2019      


Guoying Stacy Zhang had in december een gesprek met de eerw Zjŗw-fŠn (schrijf: Chaofan), de stichter van de American Association of Buddhist Education in de Foe-hwei-tempel in Oakland, CaliforniŽ (schrijf: Fuhui). Verder dan binnen de amerikaans-chinese gemeenschap zal het weinigen bekend zijn dat dit een opleidingsinstituut is voor monialen uit het mahāyāna van China waar, naar goed gebruik, de leer van het Kleine Voertuig vooraf gaat aan de bestudering van het Grote — dat zonder die preliminaire kennis niet ten volle begrepen en gewaardeerd kan worden.

De eerw Chaofan memoreert Master HswŤn HwŠ (schrijf: Hsuan Hua) als een van de eersten die het mahāyāna van China en omstreken naar Amerika bracht. Deze meester werd overigens voorafgegaan door migranten-monialen die zich in kleine tempels, vooral in het noorden zoals in New York, vestigden om daar de chinese migranten en hun kinderen van dienst te kunnen zijn, voornamelijk met de gebruikelijke rituelen en ceremoniŽn op hoogtijdagen en bedrijfsinwijdingen. En ook in Amerika hoefden de monialen niet te rekenen op substantiŽle steun van de gezeten bevolking, onbekend als die gezeten bevolking nog steeds is met de vorm, de inhoud, en het nut van genoemde rituelen en ceremoniŽn. Plat gezegd, ze zitten er niet op te wachten, herkennen er hun eigen vooronderstelling van wat boeddhisme is niet in, en hebben er het geduld, de lankmoedigheid, en vooral de nederigheid niet voor om verder kennis te maken. Het was, en is nog steeds, de etnische groep waaruit ze voortkwamen die de pioniers-monialen in leven hielden.

Wanneer de eerw Chaofan Boeddha citeert na het moment van Ontwaken onder de bodhiboom, dan zien we dat hij citeert uit de chinese canon, die doorgaans āgama wordt genoemd: "All sentient beings have the wisdom and excellent characteristics of Tathāgata, the dull-witted and ordinary ones are not able to understand the truth of the cosmos due to deluded conceptualization."
Het reflecteert het Kleine Voertuig-gezegde van de voorpagina (herhaalt in het Nirvāna-soetra) dat wie de boeddha-dharma tegenkomt, begrijpt, en kan toepassen in het eigen leven alleen al daarom een gelukkige genoemd kan worden. Lang niet iedereen geraakt zo ver.
Amerika. Mahāyana

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.