White Jade River      
maart 2019      


De zogenoemde dordje Chang Buddha-de-derde did it again. (Dordje = titel. In modern chinees is zijn naam Yi Yungao, in het cantonees heet hij Wan Ko Yii)

Nu gaat hij in de amerikaanse plaats Hesperia op 120 "acres" een "retraite-oord" bouwen met "vatikaan-gelijke aspiraties" zo meldde een van de plaatselijke kranten. De goede man heeft het stuk land in 2015 aangekocht en wil het nu ontwikkelen tot toeristenattractie.
Wan Ko Yii heeft al een museum waar hij zijn eigen werken tentoonstelt. Wanneer kunstminnaars zich afvragen waarom voor zijn werk zulke hoge prijzen gevraagd kunnen worden, dan heeft dat te maken met een oostaziatische wens dat het des meesters "powers" bij zich draagt en een goede invloed zal hebben op de woonomgeving van de koper. Een combinatie van feng shui en geloof in supernormale krachten.
Links op de foto Wan Ko Yii, rechts zijn echtgenote.

In West-Toledo, in de staat Ohio, zijn buurtbewoners in opstand gekomen tegen de voorgenomen bouw van een zen-centrum op een stukje bosgrond. In een video die door WTOL werd aangeboden zien we een voornamelijk Afro-Amerikaanse groep inwoners, soms met het kruisje op de borst, die hardop zeggen dat het hen niet om religie gaat, maar ze willen geen heen-en-weergerij van autos door de buurt, en ook geen tempel, any temple!
De persoon die het stukje land aan de Great Heartland Buddhist Temple of Toledo had willen schenken liet na een informatiesessie met de buurt weten dat hij niet bereid zou zijn tegen al te hoge golven op te gaan roeien.
De Great Heartland Buddhist Temple of Toledo is een sōtō-vestiging onder leiding van de heer en mevrouw Weik. Op hun internetpagina tonen ze een video die de potentiŽle deelnemers een inkijkje geeft in een zondagmorgen-dienst, opdat ze zich een beeld kunnen vormen van wat hen te wachten staat. Helaas zien we ook dat er weinig satŪ (aandacht) is van de kant van de celebranten; een hunner draagt veel te korte ceremoniŽle kleding zodat "a wealth of leg" te zien is die vanonder de keuzen uitkomt. Een ander weet niet hoe te buigen en steekt een royale derriŤre achteruit. Enfin, ze bedoelen het goed.
Amerika. Mahāyana

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.