White Jade River      
februari 2019      


Laten we eerlijk zijn, u hebt over het algemeen gesproken schoon genoeg van de moraal zoals de kerken dat onderwijzen. En toch wilt u er iets voor in de plaats, iets waar u zich niet aan ergert, iets wat u "bevestigt" zoals het in meisjeskringen heet.
Nu is AziŽ het gebied op de landkaart waar cultivering van de geest, niet eens met begeleidende moraal, hoog op de agenda staat. En laten we opnieuw eerlijk zijn, de doorsnee Europeaan en diegenen die van die bevolkingsgroep afstammen zitten daar naar te kijken als een uil naar de zon: grote ogen.
Zij die het proberen plaatsen de cultivering van de geest in het licht van van allerlei therapieŽn, van " 'k kan nie slaape" tot "ik leid aan depressies."

Welbeschouwd is het toch ook telkens weer de moraal waar de Europeaan mee op de proppen komt: mag dat van het boeddhisme? En dan voelt men zich toch iedere keer pas weer senang zodra er over moraliteit gesproken wordt.
Daarom is dan maar een vertaling van de Pāli leerrede, het "advies aan Sīgāla" online gezet. Het barst van de moraal, van goed gedrag tot goede vrienden tot het eren van de zes windrichtingen zoals ouders, leraren etc. genoemd worden.
Dus daar gaat 'ie. Okť zo?
Advies aan Sīgāla

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.