White Jade River      
juni 2019      


De bodhisattva, of voor sommigen Boeddha Ava-loki-tÚshvara heeft doorheen de geschiedenis verschillende specifieke functies, en dus ook gestaltes gekregen. Zo wordt die in het Sanskriet Tsj˛endi heet (schrijf: Cundi) in het Japans dJoentei B˛etsoemo genoemd (schrijf: Juntei Butsumo), de zuivere (juntei) moeder (butsumo), d.w.z. de "moeder" van ontelbare boeddhas en bodhisattvas. Mogelijkerwijs werd er bij het begrip "moeder" oorspronkelijk verwezen naar het aspect van zorg en mededogen, en is er pas later de afslag genomen naar een door het volk gewenste "echte" moederfiguur.
Die japanse opvatting is specifiek voor deze eilandengroep, maar net als in China wordt deze "avatar" van Avalokiteshvara als specifiek vrouwelijk voorgesteld en wordt ze aangeroepen voor alles wat met een prettig familieleven te maken heeft. En dat laatste, dat aanroepen, is dan weer een typisch gebruik dat is overgenomen uit de religieuze systemen van India, dat wil zeggen, de systemen minus de srßmana-bewegingen, dus minus het boeddhisme, ja´nisme en nog een paar levensbeschouwelijke stromingen die het begrip "god" e.d. afwijzen.

De bouwer van de Daigo-tempel (Daigoji) in Kyōtō, de keizer Shoubou die geregeerd zou hebben tussen 832 en 909 wordt verondersteld succesvol gebeden te hebben voor een mannelijke troonsopvolger. Hij kreeg er twee.

Het is daarom dat rond de recente troonswisseling in Japan, de laatste dag van april en de eerste dag van mei, in de Dsjoo-ra-koe tempel (schrijf: Choraku)in Kyōtō zo'n beeld aan het publiek werd gepresenteerd. Het blijft in de speciaal er voor gemaakte nis te bezichtigen tot begin juni.

Het verhaal gaat dat het Sai-tsjˇ (schrijf: Saicho) is geweest die, in opdracht van keizer Kanmoe, het beeld heeft gemaakt. Saicho is de officiŰle stichter van de tendai-stroming. Het beeld was in het jaar 805 klaar, het jaar waarin de tempel officieel in gebruik werd gesteld.

Het blijkt dat niet alleen het tendai en het esoterische sjien-g˛n (schrijf: shingon) deze manifestatie van Avalokiteshvara als moederfiguur een plek hebben gegeven, maar ook een amerikaanse afdeling van een Reine-Landstroming. Mogelijk is in dit laatste geval sprake van veramerikaniseren, dus van een amalgameren van alles wat ze mooi, nuttig, en leuk vinden.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.