White Jade River      
november 2018      


In Californië is er een bhikkhuni-gemeenschap die mag rekenen op goede steun van bezoekers/sponsoren. Zo gaat deze Aloka vihara op 4 november káthina vieren, gesponsord door een tweetal supporters. Káthina is de feestelijke afsluiting van het regentijd-seizoen. In Californië komen dan de regelmatige bezoekers mee-vieren en een hapje mee-eten.

Canada, benoeming monniksoudste srilankaans theravāda

Excuseer de moeilijke namen, maar Bhádradji Máhinda schreef op 1 oktober dat de Ŕgga Mahā Pŕnditha, zijnde de eerw Walpola Piya-nánda, de hoofdmonnik over de theravāda-gemeenschap in Amerika, zijn 75-ste verjaardag heeft gevierd. (Ŕgga Mahā Pŕnditha = grote geleerde, en voordat iemand die titel krijgt moet hij inderdaad heel wat geleerd hebben, en moeilijke examens goed hebben doorstaan.)
Zelf zijn verjaardag gevierd is verkeerd uitgedrukt; de supporters om hem heen hebben een feestje georganiseerd; zo'n monnik zou er zelf niet aan denken om een taart op tafel te zetten en kaarsjes uit te blazen.
Wat opvalt aan het bericht is dat hier in de Thai Buddhist Temple in La Puente, Californië verschillende nationaliteiten bij elkaar zijn gekomen. De titel die hierboven tussen haakjes staat is een indicatie dat de monnik tot die srilankaanse stroming (nikāya/chapter) behoort waar het opleidingssysteem van Myanmar is overgenomen. Zelf is hij van srilankaanse origine, en de tempel waar ze allemaal zijn samengekomen is thais.
Dat is niet vanzelfsprekend. Meestal blijven de verschillende taalgroepen bij elkaar. Hier zijn bezoekers en bewoners duidelijk zover dat ze met elkaar in het engels kunnen converseren zonder er aan culturele diepgang op in te boeten.

Theravāda in Amerika

Terug naar de theravāda-pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.