White Jade River      
januari 2019      


Opnieuw heeft een Indiër gedreigd boeddhist te worden. Het moet wel iets heel ergs zijn, zoiets als jihadist of zo.
Voormalig parlementslid Djitan Ram Manjhi, zo meldde de Times of India van 7 december had ter gelegenheid van de overlijdensdag van Ambedkar gezegd dat hij boeddhist zou worden als "het geweld jegens dalit niet zou stoppen". Manjhi zou er overigens eerst overleg over hebben met de leden van zijn politieke partij, of zij het ook een goed idee zouden vinden, maar hij sprak alvast maar in termen van "vechten voor je rechten", dus daar hebben we veel aan (maar niet heus).

Het zit er dik in dat producenten van 'boeddhabeeldjes' hierna een nieuw artikel op de tuincentrum-markt gaan brengen, een 'boeddatje met een rinkelstaf'. Hoe dan ook, Uni India had het bericht over een 35-jarige monnik die 150 km ten zuiden van Nagpur in het bos was gaan mediteren, en werd gedood door een voorbijkomend luipaard.
De hoop dat een rinkelstaf gevaarlijke dieren op afstand zou houden is nu en in het verleden niet altijd bewaarheid geworden, maar de monnik die niet mag doden heeft niet veel andere keus dan dit. Dat het gevaarlijk was in de bossen zal er de reden van zijn dat de historische Boeddha tot drie keer toe geaarzeld heeft voordat hij vrouwen in de monialen-gemeenschap toeliet: gevaar lag overal op de loer.

Niet alleen de Hindustan Times van 5 december deed verslag van een "pad-yatra", een voettocht met een betekenis en een doel, die chinese mahāyāna-monialen hielden tussen Nepal en Bodhgaya in India.
verder

In een artikel in de Kashmir Times is er sprake van de Sharda Shrine in het pakistaanse deel van Kashmir. Sinds lange tijd is het een heiligdom voor de Pandits, brahmanen en oerinwoners van de valei. Daar brengen ze eer aan een godin met de naam Shárada Dévi met een: "Gegroet godin Shárade die in Kashmir verblijft. Ik bid dagelijks tot u; wees zo goed en geef me kennis." (1).

Een opvatting in een serie is dat het vierde boeddhistische concilie, dat inderdaad in Kashmir moet hebben plaatsgevonden, in het jaar 141 in Sharda werd gehouden. De Sharda Shrine is dus hoogst waarschijnlijk gebouwd op de ruïnes van een boeddhistische vihāra.

Een ander feitje dat de schrijver van het artikel vermeldde is dat in deze plaats het zogenoemde Sharda-schrift werd uitgevonden. De Pandits doen hun naam (P = "geleerden") eer aan door veel aandacht te besteden aan dit schriftsoort. Het twitter-account Sharda Piitham geeft er een groot aantal voorbeelden van.

(1) Namaste Sharade Devi Kashmira-pura-Vásini. Tvamáham prartháye nítyam vídya-dánam che dehi me".
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.