White Jade River      
juli 2018      


Ook elders last van invasieve planten

Zeven jaar gewapende conflicten in Kachin-staat

EU-"ambassadeur" in Cambodja

Enkele maanden geleden werd hier het een en ander gezegd over de rechts-anarchistische (libertaire) scene in de VS met medeneming van allerlei complottheorieŽn over joden, vrijmetselaars, en de Bilderberg-conferentie.
verder

In een open brief luidde Mohamed Idris de noodklok over de pygmee-olifanten van Sabah (en Borneo). Er zijn er van deze subsoort, die alleen in de bossen op genoemd eiland voorkomen, nog maar een paar over, en Mohamed meldde de dood van een zestal, mogelijk gedood omdat ze planters van palmolie-velden in de weg liepen. Helaas moeten dierbeschermingsorganisaties inmiddels duizendpoten zijn die overal tegelijk moeten zijn omdat er delen van bevolkingen niet zijn opgevoed, en dus niet weten wat ze doen.
En dan komt in 2019 een nieuwe versie uit van Dumbo, het olifantje met blauwe ogen en veel te grote oren. Wordt leuk, hoewel er een vraagteken gezet kan worden bij het circus-olifant zijn van Dumbo en zijn familie.

Dit jaar wordt Peter Pan 65. Als hij bestaan zou hebben, dan zou hij het ontkend hebben.
Melk is goed voor elk, heet het nog steeds, en, je wordt er groot en sterk van. Peter zou dat niet gewild hebben.
verder

De indiase schaakgrootmeeter Soumya Swaminathan kreeg de pť in toen ze hoorde dat ze bij een komend toernooi in juli, in Iran, een hoofddoek (hijab) zou moeten dragen.
verder

De studies over de HarŠppan-cultuur (in wat vandaag de Punjab wordt genoemd) gaan voort.
verder

Na veertig jaar van oorlogen - meervoud - hadden mensen uit, notabene, de Helmand-regio van Afghanistan er genoeg van. De hele ramadan zijn ze vanuit hun provincie op weg geweest in een vredesmars die op 18 juni aankwam in Kaboel. Europe-1 had het er in een tv-nieuwsuitzending over. De zender toonde indrukwekkende beelden die enerzijds bewondering oproepen, en anderzijds bezorgdheid jegens deze mensen die zo kwetsbaar zijn temidden van een golf van talibanisten.
Ook andere media brachten het bericht.

Het kappen van oude, en planten van nieuwe bomen in Sheffield ging goed, zo liet het zwitserse NZZ op de ochtend van 19 juni weten, totdat de met gevoelige welgestelden bevolkte "Vororten zu heulen begonnen haben". Alleen al vanwege zo'n grappige zin is zo'n bericht aan te bevelen.
Niet alleen wensen de welgestelden hun dikke bomen langs mooie lanen te behouden — schade aan voertuigen kan verholpen worden, en omwonenden zien alleen maar de kaalslag, en kunnen zich geen groei van nieuwe bomen voorstellen, ze hebben nu ook een nieuw argument bedacht om vernieuwing van het boombestand tegen te gaan: de kap is aan een particulier bedrijf uitbesteed, en dat zou niet motten maggen.

Het amerikaanse schietgeweer-gilde heeft een kunstwerk van Anish Kapoor gebruikt in een van zijn advertenties. Dat heeft de heer Kapoor er niet bij laten zitten; hij is een gerechtelijke procedure gestart.

Een gemengd huwelijk, zoals dat heet, echtgenoot moslim en echtegenote hindu, 11 jaar getrouwd, dacht in de indiase plaats Lucknow een paspoort aan te kunnen vragen voor een buitenlandse reis. Ze hadden buiten de ambtenaar gerekend; deze heer weigerde het document uit te reiken, want "gemengd", dat hoort niet. Half India kwam in opstand, en de ambtenaar, zo werd op 21 juni bekengemaakt, had maar braaf het document klaar te maken.
Zoals we vijf eeuwen koloniaal denken niet in twee weken uit de europese mens kunnen persen, zo is het afscheid nemen van eeuwen van hokjesdenken in India taai als rubber.

Nadat hier aan het begin van de 21ste eeuw werd aangetoond dat de "walvissen" of "potvissen" uit de vroegste engelse vertalingen van de Pali-canon in feite rivierdolfijnen zijn/waren, is er meer aandacht voor deze dieren gekomen die op dat moment met uitsterven bedreigd waren, vooral vanwege het bouwen van dammen waardoor hun habitat te zeer krimpt.
In een artikel van 21 juni vertelt Zon Pann Pwint over de manier waarop in de wateren van Myanmar de vissers en de Irrawaddy-dolfijnen (officieel: Ayeyarwady) samenwerken. De dolfijnen sporen scholen vissen op en jagen ze naar boven, de visser schept ze in zijn net, en de dolfijn vangt een deel van de opbrengst op die uit het net weet te springen. Dat is zo ongeveer zoals 't gaat.
Op dit moment zijn er nog 198 vissers die zo werken, en ook zij constateren dat het aantal dolfijnen het kritieke punt heeft bereikt.

Birmese musici zijn van plan een enorm groot interactief archief aan te gaan leggen van Myanmar's traditionele muziek. Het archief gaat, in het Pali, resp. in een Sanskriet-adaptatie, Gīta-ya-nŠnda heten: vreugde aan (nŠnda) de zangen (gīta). Nandar Aung deed er op 15 juni verslag van.

De ASEAN heeft inmiddels een eigen nieuwsorgaan. Op 24 juni meldde deze Asean Post dat, ondanks dat er in het land een samenscholingsverbod van kracht is, bewoners van de thaise Chiang Mai-regio, zoveel mogelijk in het groen gekleed, samen waren gekomen om te protesteren tegen de bouw van een cluster woningen voor overheidsfunctionarissen, net aan de voet van Doi Suthep ("doi" = berg in de taal van het noorden) waarop een van de bekendste tempelcomplexen van Thailand is gebouwd. De huizen zouden juist buiten het nationaal park komen, maar er mag ongetwijfeld op gerekend worden dat de een en de ander wat aan dit gebied gaat knabbelen.
In het verslaan van dit evenement toonde de Asean Post zich niet trouw aan de ASEAN-adat zich niet met elkaars zaken te bemoeien, en in dit geval mag de Post daarvoor een pluim op de hoed worden gestoken.

Terwijl Europeanen elkaar in de haren vliegen over de "migrantenstromen" uit met name sub-Sahara Afrika, gaat China gestaag door met het uitbreiden van economische activiteiten in Afrika. Meer dan een miljoen Chinezen wonen nu op dat continent, met ca 10.000 bedrijven.

Het laatste deel van pagina 8 over de situatie in de Rakhine-staat van Myanmar gaat onder andere over de geldstromen die sinds 2010 richting deze opstandige staat en de grensoverschrijders is gegaan.

Terug naar boven
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.