White Jade River      
mei 2018      


Dinesh Tamang, schrijft een van de kranten van Nepal op 24 april, heeft na de grote aardbeving van april 2015 55 huizen herbouwd. Zo ontstond een modeldorp in de Jwalamukhi Rural Municipality. De huizen zijn aardbevingsbestendig en zien er ook nog goed uit. Op Youtube werd er een film over ge-upload, wel in de nationale taal.

CNN had op 20 april het bericht dat Hong Kong nu eindelijk vleesloos vlees in de restauranten heeft, vleesloze burgers e.d.
De verslaggevers hadden toch niet goed om zich heen gegekeken: de boeddhistische tempels, zowel in Hong Kong als in Taiwan en andere streken waar ethnisch-chinese boeddhisten wonen, serveren al 30-40 jaar vegetarische ham (foto), en zijn al eerder dan de gewone restaurants overgegaan op vegetarische "burgers" en "saucijzen". En ook de nederlandse supermarkten hebben al jaren vleesloos vlees. Niet iedereen vindt het lekker, en het is ook minder lekker dan de "chinese ham", maar 't is te eten.

India's regeringsleider Narendra Modi ligt sinds zijn aantreden onder een vergrootglas, en vooral in eigen land zijn er telkens weer stemmen die wat aan te merken hebben.
verder

Met de Oehoes in Zwitserland gaat het niet goed. In het gebied van Sempach, zo werd op 5 april bericht, is het aantal broedparen gekrompen tot een 100 ŗ 140. Het lijkt niet dat pesticiden, die zich ophopen in lijven van muizen e.d., deze keer het gevaar vormen, maar wel de bovengrondse stroomkabels waar de vogels tegenaan vliegen.

Myanmar. Vluchtelingen en separatistenlegers

Twee nieuwe wereldordes

In januari 2018 bestormden zo'n 20 studenten van de Baptisten-universiteit in Hong Kong het taalcentrum, schrijft de SCMP op 3 april, omdat ze onder de verplichting van het leren van "mandarin" (poe-tong-hwa) uit wilden — da's van de communisten op het vasteland, en daar willen we niets mee te maken hebben. Op 3 april waren de twee studenten in het nieuws die door de universiteit "buiten de deur waren gestoken" zoals het in Vlaanderen heet. Op genoemde dag werd bekend dat ze voor een semester geweerd zouden worden. De studentenvereniging protesteerde; hier waren studenten hun vrijheid (van expressie) ontnomen.
Het zijn de studenten van deze universiteit die een paar jaar geleden aan de wieg van de "paraplu-demonstraties" hebben gestaan, een beweging(kje) waar meer democratie en grotere autonomie op het programma staat. Als elders in AziŽ zien we hier de trend dat het met name de uit de missionarissen en zendelingen voortgekomen bevolkingsgroepen zijn die gaan rouwdouwen over afscheiding of zelfbestuur.

In 1939 kwam het standbeeld gereed van feministe Wilhelmina Drucker dat sindsdien op de Churchill-laan te Amsterdam staat, en dat van Aletta Jacobs, dat in 1988 in Groningen op een prominente plaats werd neergezet, en in 2014 moest verhuizen.
The Art Newspaper liet op 24 april weten dat nu ook Groot-BritanniŽ een "Suffragist sculpture" heeft, tegenover het Parlementsgebouw, en wel van Millicent Fawcett.
You don't say! Nu pas, in 2018! En dat terwijl die suffragette-beweging toch ooit in Londen begon.

Lim Kit Siang (spreek: sjŗng), voorman van de maleisische DAP (Democratic Action Party), een multi-etnische partij die niettemin voor een flink deel gevuld is met leden vanuit de chinese gemeenschap, maakte op 27 april de stand van zaken op. In 1970 telde MaleisiŽ "44.32% Malays, 34.34% Chinese, 8.99% Indians, 11.89% non-Malay Bumiputeras, 0.67% others."
In 2010 was het aantal Malays zo'n 10% gestegen tot 55.07%. De etnisch chinese bevolking was met 10% gedaald tot 24.34%. Het aantal mensen die hun roots in India hebben daalde met zo'n 1% tot 7.35%, en de overige aantallen bleven ongeveer gelijk.
Het verschil dat hier gemaakt wordt tussen "Malays" en "non-Malay Bumiputeras" is dat tussen de indigene bevolking ("first nation") plus, sinds de vestiging van handelaren uit de Golfstaten, afstammelingen van emigranten die zich al eeuwen op het grondgebied bevinden enerzijds, en niet-chinese, niet-indiase genaturaliseerden uit omringende landen anderzijds, denk aan IndonesiŽ. Een "bumipÚetera" is een verbastering van het Sanskriet "bhumi" (land) en "putra" (zoon).
De heer Lim Kit Siang sprak in het kader van komende verkiezingen.

Ander nieuws

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blog
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.