White Jade River      
september 2018      


Hoe een stuwdam-doorbraak er uit ziet werd op 30 augustus getoond met twee videos, deze en deze van een calamiteit in de Bago-regio van Myanmar. Veertienduizend behuizingen gingen verloren. De eerste berichten waren dat een persoon was verdronken, en dat er zes werden vermist.

DACA en het amerikaanse migratie-beleid

het nationale gevoel

De Hagenbecks en de tentoonstellingen van rassen

Hong Kong, Taiwan, en China

Drie van de jongens en hun coach die in juli werden gered uit de grot in de buurt van Chiang Rai, hebben rond 10 augustus het thaise staatsburgerschap gekregen.
verder

In Korea zijn een aantal protestantse kerken nooit over de nederlaag heengekomen die een erkenning van homosexualiteit inhield. Op 2 augustus liet onderandere de Korea Times weten dat 21 (eenentwintig) verschillende protestantse denominaties samen waren opgetrokken in protest tegen het LGTB-beleid. De bijeenkomst vond plaats voorafgaand aan het op 7 augustus in het Parlement in stemming brengen van het National Action Plan for Human Rights. De term "gender equality" (sexegelijkheid), zo werd vernomen, werd door de groep geschaard onder "toxic elements", giftige/verderfelijke elementen.

Zo rond september wordt in Japan en Korea het boekweit geoogst. KBS-radio herinnerde er begin augustus, toen de velden in bloei stonden, al aan met de vertaling van een gedicht van de hand van Lee Hyo-seok waarin hij de bloeiende velden vergelijkt met rondgesprenkeld wit zout dat schittert onder "de prettige gloed van de maan".

Het is een beetje pijnlijk te vernemen dat de kunstensector zich binnenkort mag vestigen op het terrein van het nooit afgebouwde vliegveld Tempelhof nabij Berlijn. Het is pijnlijk omdat eind 2017/begin 2018 vluchtelingen die zich al jaren in Duitsland bevinden, en nog steeds niet helemaal door de ambtelijke molen zijn geraakt, en nu juist in Tempelhof een beetje op adem aan het komen waren, van het terrein zijn verjaagd; Tempelhof zou afgebouwd gaan worden. Niet dus.

Tijdens de hitteperiode van augustus hebben de Zwitsers in de Rijn "Kaltwasserzonen" gemaakt ten behoeve van de vissen, die tijdens de vorige hittegolf in 2003 massaal stierven als gevolg van oververhitting.
verder

Negentien/twintig augustus trokken de PerseÔden weer voorbij, de regelmatig terugkomende meteorieten-regen. We vlogen er door, of er langs, en hadden er een nachtje niet slapen voor over. Het verhaal verteld aan de buurvrouw met een "het leek wel vuurwerk", werd ontvangen met een "hoorde je het ook?" Nee, we hoorden het niet. Het was ook geen vuurwerk.

Cornelius Boots, een Sjakoe-hŗtsji (schrijf: shakuhachi) speler heeft zelf deze foto online laten zetten.
verder

Pagina 9 over de Rakhine-Rohingya-kwestie

Een deel van de Mhallamiye-Koerden die in Duitsland terecht zijn gekomen zijn inmiddels op het inbrekerspad.
verder

In IndonesiŽ, zo meldde Reuters op 22 augustus, is een 44-jarige etnisch-chinese tot 18 maanden cel veroordeeld omdat ze had geklaagd over te luid afgestelde luidsprekers op een moskee. Die ochtend waren alle 47 online commentaren op het bericht even negatief over deze veroordeling.

Terug naar boven
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.