White Jade River      
januari 2019      


(bij de foto) In Chennai, India wordt temidden van de Tamilbevolking in januari Ponggal gevierd, het oogstfeest.

Nadat de Eerste Minister van de indiase deelstaat Oettar Pradesj (schrijf: Uttar Pradesh), de yogi Aditjanáth had aangekondigd dat de naam van de stad Allahabad veranderd zou worden in Prayagraj (praaja-graadzj) — vorige maand werd daar een stukje over gepubliceerd —, ging hij begin december verder in die lijn.
verder

Een brave Deen die zijn aanstaande huwelijk met een Thaise niet eerst uitprobeerde kwam van een kouwe kermis thuis. De 49-jarige, zo berichtte de Thaise pers op 7 december, bleek bij nadere vrijage een "lady boy" te hebben gehuwd. Het huwelijk tussen de Deen en de verbouwde man uit Trang vond plaats in Denemarken. De berichtgeving heeft het dat de echtgenoot zijn "lady boy" een "lovely woman" vindt; hij is niet van plan scheiding aan te vragen.

In Thailand werd de boer Soerŕt Phčkčt ernstige fruade ten laste gelegd. Hij had via crowdfunding de buffel Tongkóem kunnen kopen die voor de slacht bedoeld was. Tongkoem staat bekend als "the smiling buffalo". Crowdfunding is in Bangkok kennelijk nog nieuw want Soerŕt werd om die reden vastgezet. Twee dagen heeft dat geduurd, schreef de krant op 7 december, toen werd de boer weer verenigd met zijn nieuwe vriend. Hij omhelsde het dier met een "Tongkum! M'n kind! Laten we naar huis gaan." Dat ging niet door. Het beest bleef op het politiestation en de aanvankelijke verkoper beschuldigde Soerat ervan een "bedelaar" te zijn. Het zit er wel in dat de verkoper daarna meer dan de 100.000 baht wilde die hij er aanvankelijk voor kreeg, want Thonkoem is nu beroemd, dus meer waard. Hoe het verhaal is afgelopen weten we niet.

De amerikaanse krant de Salt Lake Tribune van 11 december had het bericht dat de zogenoemde Mormonen, leden van de Church of the Latter Day Saints, nu in Salt Lake County in de minderheid zijn, met een aantal geregistreerde kerkleden van 558.607. Een van de LDS "meetinghouses" herbergt een boeddhistische gemeenschap, terwijl andere boeddhistische nederzettingen in Utah aan het groeien zijn — maar nog bij lange na niet het aantal bezoekers tellen dat de LDS-kerken hebben. Utah, met de hoofdstad Salt Lake City, is de bakermat van het Mormonisme. Het lijkt de zware industrie in deze staat te zijn waar Aziaten werk vinden.

Frankrijk. Gelehesjes-demonstraties en belastingmaatregelen; het dragen van de boerka.

In Myanmar, zo lieten de media begin december weten, zouden de interne vluchtelingenkampen voor de Rohingya gesloten worden waardoor de mensen weer terug zouden moeten naar hun oorspronkelijke dorpen.
verder

Waarschijnlijk omdat het geen Rohingya zijn maar Mro, heeft de internationale pers voorlopig geen aandacht voor gevechten tussen het birmese leger en de Arakan/Rakhine militia (AA) die sinds oktober met elkaar slaags zijn en onderandere de Mro in de Arakan/Rakhine-staat op de vlucht hebben gedreven. Niettemin gaat het toch om dorpen zoals Buthidaung waarover tijdens de wel in het nieuws gekomen gevechten veel over te doen is geweest. Hoe dan ook, tot nu toe zijn ca 1000 mensen op de vlucht.

Christian Headlines had het op 14 december over de arrestatie en dan weer vrijlating van een grootmoeder en drie mannen in een dorp in Laos. Ze waren opgepakt "omdat ze baden", zo luidde het bericht, want dat mag niet van de marxistisch-communistische regering. Het ging over een kerk in het dorp Keovilai. Ga er maar van uit dat hier sprake was/is van een kerk zonder papieren, d.w.z. zonder vestigingsvergunning. Keovilai blijkt ook een familienaam te zijn, en een van deze familieleden was/is predikant in de stad Fresno in de VS. Het blijkt een mennonieten-gemeenschap te zijn met laotiaanse en spaans-sprekende gemeenteleden.

Sea Globe opende een artikel over de meer dan 50 stammen die in Vietnam leven met de foto van een brahmaan, als brahmaan te herkennen aan het koord dat hij over de linkerschouder draagt. Het is een van die instanties waarop we ons realiseren dat ook hinduďsme/brahmanisme een vertegenwoordiging in dat land heeft.

In Dinagat en op de Mindanao-eilanden in de Philippijnen is een nieuwe plantensoort gevonden. De plant die ca. 1.50m hoog kan worden, heeft de naam Medinilla theresae gekregen, zo genoemd naar Dr Theresa Mundita S Lim, een biologe en verdediger van in het wild voorkomende dieren op de eilandengroep.

Nog afgezien van de vraag of Hwawei's CEO, Sabrina Meng Wanzhou acht paspoorten nodig had, waaronder drie Hongkongse, en of ze een gat in haar hand had, en of ze geheime afspraken maakte met zakenpartners, is het benauwend te zien dat iemand uit een niet bij de westerse zaken-politieke-oorlogsindustriële congsi in de gevangenis terecht kan komen omdat de VS en de EU een handelsverbod hebben afgekondigd waar dan de hele wereld aan dient te gehoorzamen, anders zwaait er wat, van Ijsland tot de Kaap. We hebben eerder gezien dat zoiets in principe onschuldigs als schilderijtjes importeren vanuit Noord-Korea de ire van de "vrije" westerse wereld heeft ontketend.

ArtDaily toonde op 19 december, de overlijdensdag van Joseph Mallord William Turner, zijn schilderij "The Burning of the Houses of Lords and Commons", een werk dat hij had gemaakt op 16 oktober 1834. Afgezien dat "the Commons" op dit moment gerestaureerd worden, staan beide "Houses" op dit moment opnieuw in brand, niet letterlijk, maar in hoogoplopende debatten over Brexit.

Chinese mummie en nazi-oorlogsbuit niet terug naar eigenaren

Radjéndra Manadhár herinnerde er op 20 december aan dat in Dólakha, Nepal, het gebied dat getroffen is geweest door de grote aardbeving van 2015 nog steeds 30.000 families dakloos zijn.

Recente informatie leert dat de indiase deelstaat Kérala. "god's own country", zegt de tv-reclame, 14 rechters heeft in het federale Hooggerechtshof, van wie 7 christen zijn. Het Hooggerechtshof heeft in totaal 27 leden; Kérala is daarmee goed bedeeld, en uitspraken van dit Hof moeten ook in dit licht bezien worden.
Daarmee is Kerala nog geen land van louter heiligen. Op 20 december werd bekend dat een 32-jarige Keralaan met zo'n 153 kg cannabis (ganja) was gesnapt in de plaats Kilinochchi in het noorden van Sri Lanka. De straatwaarde werd geschat op 23 miljoen roepies.

In januari wordt in Nederland de nationale voorleesdag gehouden. Probeer deze eens.

Terug naar boven
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.