White Jade River      
maart 2019      


Nadat vorige maand een kleinigheid werd verteld over een film die was opgenomen in Opper-Mustang in Nepal, en dan met name over de grotten, viel een andere video open die helemaal opgedragen is aan het Bön (spreek: bůn), de voor-boeddhistische levensbeschouwing die in die streken nog steeds leeft, waar de gevonden grotten en manuscripten toe blijken te behoren. De doorklik naar de video is onderaan de pagina over het bön geplaatst.
De leveranciers van plaatjes die op de Google-zoekpagina terecht zijn gekomen lijken nogal geobsedeerd te zijn door het zonnewiel-teken dat niet alleen door het bön, maar ook door de meeste mahāyāna-boeddhistische stromingen wordt gebruikt, alles afkomstig uit het hinduďsme.

Niet alleen Sri Lanka heeft te kampen met een redelijk ernstig drugsprobleem, ook de kustplaatsen in Thailand, zeker daar waar buitenlanders zich permanent hebben gevestigd, raken "overspoeld met drugs" zoals The Thaiger het noemde. De plaatselijke gevangenis zit overvol, terwijl er een toename is van andere berichten over zelfdodingen door oudere buitenlanders en gevechten met de dood ten gevolge door nog weer anderen, jongere westerlingen, die langs de thaise kusten een uitweg uit persoonlijke problemen dachten te vinden. Tegen die achtergrond is de herziening van de visa-regeling wel te begrijpen. Waarschijnlijk zal een derde van de buitenlandse "pensionados" vertrekken, schrijft de krant. Onder nieuwe visa-regels verdienen ze niet genoeg om zich, naar de mening van de thaise overheid, zelfstandig staande te kunnen houden.

Petite histoire. Toen de gele hesjes, omdat het toch schoolvakantie was, zich op 23 februari voor een vrolijke bijeenkomsten verzamelden bij het beroemde kasteel Chambord langs een van Frankrijk's grote rivieren — "het kasteel is ook van ons" — verscheen prins Charles-Emmanuel de Bourbon-Parme ook op het feest, in zijn gele hesje. Of zijn lieve vrouw Zita er ook was vermeldde het verhaal niet. De Bourbon-Parme zijn echt nog wel royalistisch, maar of dat er in de toekomst inzit is koffiedik kijken.
Een van de politieke kopstukken van het land meende, in een radio-tv-uitzending op 25 februari, dat naar zijn mening de inmiddels fameuze "gele hesjes" geen voet aan de grond hebben gekregen in de voorsteden (banlieues) omdat de verschillende "caďds", te begrijpen als drugsbaronnen, geen schijnwerpertje toestaan op hun handeltje, en op hun volkje en landje.

Eind maart worden in Thailand algemene verkiezingen gehouden. Mocht Nederland al denken dat er te veel politieke partijen zijn, in Thailand hadden zich rond de eerste dagen van februari al zo'n honderd clubjes gemeld.
verder

In Zwitserland, zo was het bericht op 15 februari, gaat huwelijkssluiting tussen partners van hetzelfde geslacht wettelijk goedgekeurd worden. Kunstmatige inseminatie voor lesbiennes blijft echter officieel verboden. Over draagmoederschap voor homoparen werd (nog) niet gesproken. Voor adoptie gaan voor beide categorieën dezelfde regels gelden als voor hetero-stellen.

Bij een artikel over de stad Ipoh in Maleisië, een artikel waarin overigens geen woord over de beduidende aanwezigheid van boeddhistische instellingen ter plaatse, werd in de SCMP van 25 februari een overzichtsfoto van de stad en omgeving getoond.
"Malaysia steams" is de eerste zin in V. S. Naipaul's "Among the believers". Dat is wat de foto oproept: wanneer de buitenlucht 's-ochtends nog een beetje koeler is dan het water in de rivier, dan "stoomt" het land.

Nadat de Premier van de indiase deelstaat Uttar Pradesh besloten had dat de stad Allahabad voortaan Prayagraj zou gaan heten, ging het verhaal nog even door. Op 6 februari maakte hij bekend dat de universiteit ter stede zijn naam zou moeten veranderen in University of Prayagraj.

Aruna Chanda-ráju publiceerde in het weekend van 16/17 februari een artikel over de kínnera, een traditioneel instrument dat zo ongeveer het oudst bekende snaarinstrument van dat land is.
verder

Vorige maand was hier sprake van de verschillende "Padma" prijzen die de indiase overheid jaarlijks toekent. De "Padma Bhushan-prijswinnaar" was deze keer de sitarspeler Budhaditya Mukherjee. Hij speelt dus de "raag" (officieel "raga"), de lofzangen op groten uit het hindu-pantheon.

De Daily Mail zat er zo grondig naast dat ze de commentaarfaciliteit op deze krantenpagina maar hebben gesloten, ongetwijfeld omdat ze flink de oren werden gewassen. Wat was het geval: de krant bracht een reportage over de nieuwjaarsviering op een tempelterrein ergens in China, een terrein voor de tempel van een van de volksgoden, Caishen, de "god van rijkdom of voorspoed" die bij het volkse deel van het daoďsme is ingelijfd. Dus schreef de Daily Mail er over als ware het een boeddhistische tempel — want alle tempels zijn boeddhistische tempels, nietwaar! Dat zat ze kennelijk niet glad, maar het bericht als zodanig lieten ze staan.

Wat de noordkoreaanse bevolking middels een overheidsrationering aan voedsel krijgt uitgereikt, is drastisch teruggeschroefd, zo werd op 22 februari bekendgemaakt.
verder

In de Kachin-staat van Myanmar is een chinese onderneming bezig met de verdere afbouw van de zogenoemde Myitsone-dam in de Ayeyarwady-rivier, die ook Irrawaddy wordt genoemd.
verder

In het noordwesten van India, op de grens met Pakistan ligt de regio Jammu& Kashmir. Om een of andere reden is de westerse pers wel op de hoogte van de naam Kashmir, maar Jammu (spreek: djammoe) lijkt onbekend te zijn bij de meerderheid. In Jammu, zo'n 40 kilometer van de hoofdstad Srinágar vond wat de indiase media een "communal attack" noemen plaats waarbij aan indiase zijde 40 soldaten werden gedood.
verderBoven:
Eind maart begint in Japan zo'n beetje de bloei van de sákura. Naast de standaardplaatjes zien we een hele hoop manga- en anime-meisjes met roze haren.

Terug naar boven
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.