White Jade River      
november 2018      Niet voor 't een of 't ander, maar in het klassieke ikebana, althans in het ikenobo wordt nog steeds geleerd dat "kruisende takken" geen goed idee is. Dat geeft onrust en mogelijk onbehaaglijke gevoelens. In Oregon zijn er ikebana-liefhebbers die daar duidelijk van zijn afgestapt, of er nooit van gehoord hebben. Oordeel zelf maar of u de neiging voelt om een kruisende tak (die dwarsligger) weg te halen opdat er wat meer rust en harmonie ontstaat.

Ook niet-monniken kunnen heel oud worden. Op 5 oktober werd bekend dat de Karen geestelijk leider Ko-ii Mimii op 107-jarige leeftijd was overleden. Hij had twee maanden eerder eindelijk de thaise nationaliteit gekregen, maar mocht nog steeds niet terug naar zijn oorspronkelijke thuisbasis in de wouden en bossen. Ko-ii Mimii overleed in een ziekenhuis in de Phťtsja-boeri-provincie. Dat meldden de Bangkok Post en Khaosod op 5 oktober.

Hoewel er gesproken wordt over hergebruik van zand en grind, werd in 2017 al gewaarschuwd voor een opraken van deze grondstoffen bij de bouw. Niet alleen in de westerse wereld, maar ook in Sri Lanka wordt er gegraven dat het een lust is. Op een van de grindwinningen is de vruchtbare bovenlaag afgegraven en rijden er per dag 50 vrachtwagens af en aan om aan de bouwhonger te kunnen voldoen. De boeren die hun land verloren staan er met hangende armen bij.

In Saylorsburg, in de amerikaanse staat Pennsylvania stonden op 3 oktober wagens met zwaailichten voor de deur van Fetullah GŁlen, de islam-prediker die volgens de turkse President achter de meest recente opstand in zijn land zat.
Eerder hebben we hier al aangetoond dat Erdoğan en GŁlen elkaar wel degelijk goed hebben gekend; ze bezochten in hun jeugd samen dezelfde soefi-meester. Zoals dat ook in MaleisiŽ aan de hand is geweest wil de zittende macht de meest directe concurrentie uigeschakeld zien, en gezien het gegeven dat politiepersoneel in PennsylvaniŽ werd ingeschakeld mogen we met enige zekerheid veronderstellen dat Trump en Erdoğan een ruiltje in gedachten hadden: Amerika de in Turkije gevangen genomen pastor Andrew Brunson, Turkije GŁlen. Alleen het laatste lukte even niet, het amerikaanse justitiŽle apparaat zal geen aanleiding hebben kunnen vinden om GŁlen uit te zetten.

Om goed duidelijk te maken dat langer in het land blijven dan het visum toestaat (overstay) niet mag, heeft de thaise overheid begin een clubje "telangblijvers" op stoeltjes binnen een omheining gezet opdat het volk er om heen kon lopen en kon kijken wie dat waren. De 319 werden vervolgens op het vliegtuig of in de bus naar huis gezet. Niettemin is er voor dergelijke mensen werk, anders bleven ze wel thuis.

MaleisiŽ. Bekering kinderen ongedaan gemaakt

Denk er toch eens even over na. Deb Haaland is de eerste echte amerikaanse die, als ze verkozen wordt, lid gaat worden van het amerikaanse Lagerhuis (Congress). Dat is dus 411 jaar nadat de eerste kolonisten zich in 1607 vestigden in Virginia, en 242 jaar na de officiŽle installatie van een federatieve VS-regering. Deb Haaland, geboren in Arizona, nu woonachtig in New Mexico, werd geboren in een Kawaika-familie. De Spanjaarden noemden deze stam de Laguna Pueblo: dorpen langs het meertje.

Het jaarlijkse "Generation Discover festival" op het Malieveld in Den Haag mocht deze keer niet op de steun van het Haagse gemeentebestuur rekenen. Op 17 oktober was de opvatting dat het bedrijf Shell wel erg prominent aanwezig was, dat het hier voor en met schoolkinderen optreden met een agenda van (groen) onderzoek meer een marketingstrategie was dan dat Shell serieus in de weer is met wetenschap gericht op een energietransitie.
Roel van Duijn, zo'n vijftig jaar geleden met zijn vrienden als bijna eerste op de bres voor een groene politiek, had een ondersteek onder een van de amsterdamse grachtenpanden afgehuurd om daar filmpjes over natuur en milieu te tonen die door Shell gemaakt waren. Ik vroeg hem hoe hij op dat rare idee was gekomen en kreeg een onbewust min of meer boeddhistisch antwoord: ze willen hier nu eens hun goede wil tonen, dan moet je dat waarderen. Tja, maar als vijftig jaar later de situatie nog steeds niet is veranderd, mag er toch een beetje getwijfeld worden.

(bij de afbeelding) Olifanten in Amerika

Doorgeslagen President VS, schokkende benoeming PM in Sri Lanka

Sri Lanka had een "rogue" bikini-ban, zo meent France24

Oktober zag hoe in India tenminste een vrouw onder begeleiding van militaire politie de trappen beklom naar een hindu-tempel waar vrouwen tussen de leeftijden van 20 en 50 per traditie niet mogen komen.
verder

Op weg naar een snookerwedstrijd bleef de cursor een poosje hangen bij een prime-time tv-uitzending waar een zwaar bewenkbrauwde heer sprak over zijn vriend die Sanskriet had gestudeerd: tat tvam aaaaasi, een beroemd geworden zinnetje uit het vroege hinduÔsme. Dus fluks het lemma maar aangepast op de juiste klemtoon: a. Het is zoals de voetbalfilosoof al zei: je hoort het pas zodra ze het zeggen. (O nee, dat zei hij niet, maar toch iets soortgelijks.) Overigens was Aldous Huxley onder de indruk van die gedachte, ook al meende Dana Sawyer in een artikel uit 2003 dat Huxley het boeddhisme in het westen populariseerde. Wat hij daarmee aangericht heeft, dat ervaren we pas nu ten volle.

De staf van het "Museum of the Bible" in Washington DC bracht medio oktober het bericht naar buiten dat "vijf fragmenten" in de Dode Zee-rollen falsificaties zijn, en niet langer tentoongesteld zullen worden. Wat bekend staat als de oudste manuscripten van het christendom is in een gespecialiseerd instituut in Duitsland zo'n twee jaar lang op verschillende manieren onderzocht. Een foto in de Art Newspaper van 25 oktober toont een fragment van een van de als falsificaties gekenmerkte stukken tekst.

Hoe komt het dat ze nooit botsen, zo'n vlucht vogels?
Fotograaf Xavi Bou heeft dat inzichtelijk gemaakt met zijn vertraagde en "superimposed" beelden van vogels die in hun vlucht een soort dubbele helix tonen.

In een artikel over de Sackler-familie — tenminste ťťn galerie voor de schone kunsten is naar hen vernoemd, werd gemeld dat hun bedrijf Purdue Pharma in 2005 en 2007 met het amerikaanse gerecht een schikking heeft getroffen over zowel verborgen bankrekeningen in Zwitserland — belastingontduiking, als over een zaak waarbij Purdue Pharma werd verweten informatie te hebben verspreid waarin staat dat het geneesmiddel OxyContin minder verslavend zou zijn dan andere pijnstillers. Gaan we af op de vanuit Amerika uitgezonden docu-dramas dan is zowat de hele voorsteden-bevolking van dat continent verslaafd geraakt aan OxyContin, iets waar de nederlandse medische stand klaarblijkelijk pas medio 2018 opmerkzaam op werd.

In de Sjaansi-provincie in China, in de plaats Taiba, worden ieder jaar de "persimmoms", de kaki of italiaanse dadelpruim op grote rekken gestoken om gedroogd te worden. Zo ook dit jaar in november. Zoals u weet is de vrucht, die in het chinees shžbĭng heet, heel zoet, en zit ze vol vitamines. Ook in Korea wordt de vrucht gedroogd. Ze worden dan verkocht onder de naam Sŗngdjoe. In Japan heet het Fuyu. In ieder geval zou een aanbod van gedroogde persimmoms een goede vervanging zijn van de nooit goed rijpe vruchten die we op de europese markten aantreffen.

Terug naar boven
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.