White Jade River      
december 2018      


Beide groeperingen hebben afgesproken samen campagne te voeren voor de komende Lagerhuis-verkiezingen (Lok Sabha) begin 2019. Prakash Ambedkar beoogt daarmee een dam op te werpen tegen de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) die een verdergaande hindu´sering van India voorstaat.

Het Lok Sabha kent drie jaarlijkse zittingen van telkens 2 tot 4 maanden. Mogelijk is dat er de oorzaak van dat Lok Sabha-leden er voor een groot deel om bekend staan dat hun toespraken tijdens die sessies hevig geŰmotioneerd zijn, om het voorzichtig te stellen, en de heer Owaisi lijkt die kunst tot in de hoogste mate te beheersen.

Met name de Hindustan Times veronderstelde dat zowel dalit, de gemeenschap waar Prakash Ambedkar uit voortkomt, als de moslimgemeenschap (onder wie tot de islam bekeerde dalit) waar de heer Owaisi voor staat, voor een deel zullen afhaken. De ene groep zal zich niet vertegenwoordigd willen zien door de nogal luide Owaisi, en de andere groep zal geen boeddhisten, ongelovigen, in hun rangen willen opnemen.

In het New Indian Express-artikel van 2 november hield Prakash Ambedkar zich op de vlakte aangaande de Ajodja-twist, het dispuut tussen hindus en moslims over de eventuele herbouw van ofwel een hindu-mandir (= tempel), danwel een moskee op een omstreden site. Gezien de gevoeligheden omtrent deze kwestie — Owaisi wil uiteraard dat er opnieuw een moskee gebouwd gaat worden — zal het overgrote deel van de boeddhisten te India uiteraard liever zien dat er ofwel niets danwel een boeddhistische tempel herbouwd gaat worden. Daarom lijkt het er op dat Prakash Ambedkar zijn slag al bij voorbaat verloren heeft.

In het doorgaande epos over de Ayodhya-site liet de federale minister voor sociale gerechtigheid, Ramdas Athwale, op 27 november weten dat er een boeddhistische tempel gebouwd zou moeten worden, naast het omstreden terrein. Dat zou dan moeten nadat het Hof heeft beslist over de herbouw van de mandir, danwel de moskee.
We kunnen ons voorstellen dat er weinig of geen monialen zin hebben in het wonen naast een terrein waarover ook na een gerechtelijke uitspraak nog gebakeleid zal worden.
Owaisi en Prakash Ambedkar

Terug naar pagina 2

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.