White Jade River      
augustus 2018      


Monniken kwamen ter plaatse om weldoende recitaties te zeggen waarmee ook de familieleden een hart onder de riem werd gestoken. Op 2 juli werd het groepje gevonden, en de rest hebt u via de media kunnen volgen. Thailand als een geheel was op het moment dat ze gevonden werden meer dan gelukkig.
Sinds de dagen dat Thailand fysiek sterkere Birmezen moest inhuren voor het zware werk en vandaag, nu de thaise Navy Seals en de "Wild Boars" de jongens vonden, en arbeiders met buizen en slangen sleepten om het water uit de grot te krijgen, is er veel ten goede gebeurd: Thailand is met sprongen vooruit gegaan, en dat hebben ze zelf gedaan, ook al hebben buitenlandse experts geholpen bij de evacuatie.
De foto toont Douglas Yeo uit Singapore met zijn trotse zoon.
De herenkingsdienst voor de omgekomen duiker toonde de gebruikelijke mix van boeddhisme (recitaties) en volksgeloof/bijgeloof (aanroepen van de 'spirits' — pi —, en offeren van varkenskoppen, wens tot welstand in een volgend bestaan). We willen even niet denken aan het gegil van de arme varkens die voor het doel de keel werd doorgesneden.
Tijdens een presentatie aan de pers hadden de jongens het er over dat ze misschien wel monnik wilden worden. De westerse media brachten dit groot, als iets heel bijzonders, en inderdaad, in de laatste week van juli traden ze voor zo lang de schoolvakantie duurt in als novice.
Alle boeddhistische jongens in dat deel van AziŽ overwegen het, en doen het dan ook, voor een weekje, of een maandje, of ietsje langer. Dat is gebruikelijk, een jongen die even monnik is geweest, en dus manieren en zelfbeheersing heeft geleerd, is een gewilde huwelijkspartner. In het geval van deze voetballertjes is het een middel om een beetje tot zichzelf te komen zonder de gebruikelijke hustle and bustle van het gewone burgerleven om zich heen. Met hun officiŽle toevluchtname hebben de jongens ook eer gebracht aan de tijdens de operatie omgekomen duiker.
Het is hier al eerder verteld dat tijdelijk moniaal worden in deze streken ook gezien wordt als bijvoorbeeld een hart onder de riem steken van ernstig zieken: komop! tandje bij zetten, ik doe ook iets, ik word (meestentijds) maechee! (ongeveer mŤsjii, een 8 levensregelsnon die niettemin thuis woont). Hierin demonstreert zich de opvatting dat moniaal worden een weldoende activiteit is.

Kort na de gezamenlijke persconferentie was van officiŽle zijde gevraagd de jongens niet in een aparte zitting te interviewen omdat het trauma nog nauwelijks verwerkt is. Toch doen natuurlijk, het australische ABC News.

Op 11 juli werden berichten en beelden naar buiten gebracht over de 46 voor een deel chinese toeristen die waren omgekomen toen hun boot kapseisde voor de kust van Phuket.

Tham Luang en Phuket

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.