White Jade River      
juni 2018      


Bij de algemene verkiezingen in MaleisiŽ heeft de oppositie eindelijk gewonnen. We gaan hier niet in op de taktieken die de tot dan regerende coalitie, de UMNO, heeft gebruikt in een poging zichzelf staande te houden.
Meest opmerkelijk is nog wel dat Mahathir Mohamad, de etnisch-indiase jongen die zich als student tot de islam bekeerde teneinde succesvol te zijn in zijn politieke aspiraties, zijn oude vijand Anwar Ibrahim de kans gaat geven Premier te worden.

Dit vertelde de taxi-chauffeur, in geuren en kleuren, met het lokale idioom dat in geschreven woord niet goed tot zijn recht komt: Anwar, die Mahathir niet vertrouwde, liet in een een-op-een samenzijn zijn gevreesde partijgenoot en collega zijn pistool zien: dat heb ik om me eventueel te kunnen verdedigen. Wel, dacht Mahathir, voordat je mij neerschiet gooi ik je in de gevangenis.

En zo is het gekomen dat Anwar op een volkomen farfelu aanklacht inzake sodomie jarenlang in de gevangenis heeft gezeten. Nu gaat Anwar dan Premier worden.
Hoe gaat dat gebeuren? Dat verzin je niet aan deze kant van de aardbol. Mahathir is bij de koning geweest om het Premierschap te krijgen. Het eerste bericht was dat Anwar Ibrahim op 8 juni wegens goed gedrag uit de gevangenis ontslagen zou worden. Zo'n drie weken eerder stapte hij als vrij man het gevangenis-ziekenhuis uit; hij was genezen. Het eerste bericht was ook dat totdat Anwar "binnen twee jaar", zoals Mahathir Mohamad liet weten, Premier zou worden, Anwar's echtgenote Wan Azizah Ismail vice-Premier zou zijn om t.z.t. het stokje aan haar echtgenoot over te geven, kennelijk zonder dat daar nieuwe verkiezingen voor nodig zijn. Daarop zou/zal Mahathir binnen twee jaar aftreden en ruim baan maken voor zijn dan vice-Premier Anwar. En inderdaad werd Wan Aziza, een hele lieve en oprechte dame, op 21 mei vice-Premier.

Is Anwar's aan de macht komen goed voor de boeddhistische (chinese) bevolkingsgroep in MaleisiŽ ?
In 1999, zegt de informatie, ging Anwar Ibrahim's Parti Keadilan Nasional (PAS) een coalitie aan met de Democratic Action Party (DAP) om een front te vormen tegen de coalitie die UMNO wordt genoemd. De PAS en de DAP noemden hun oppositie-coalitie toen Barisan Alternatif (Alternatief Front).
De DAP, zo werd vorige maand gemeld, is voor een deel gevuld met etnisch-Chinezen die voor een deel christen, en voor een ander deel boeddhist zijn.
De geestelijk leider van de PAS is op een zeker moment Abdul Hadž Awŗng geworden. Deze voorganger houdt toespraken waarin hij meedeelt dat de PAS niet genoeg doet voor de islam. In oktober 2016 eiste deze geestelijk leider, en op dat moment voorzitter van de PAS, dat het Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) het recht van moslims dient te respecteren wanneer deze de hudud, zoals de shariah in dat land heet, verder willen introduceren en uitrollen.
Sindsdien zijn de niet-islamitische DAP-leden binnen de coalitie Barisan Alternatif stil over de samenwerking tussen DAP en PAS, en zullen ze noch het voor korte tijd weer aan de macht komen van Mahathir, noch het Premier worden van Anwar, de politiek leider van de PAS, met uitzinnig gejuich begroeten.
Dat neemt niet weg dat de bovengenoemde Lim Kit Sjŗng op 17 mei de nieuwe regeringscoalitie, die nu de "Pakatan Harapan" wordt genoemd, Pact van Hoop, bejubelde. Lim Kit Sjŗng was op die dag net zo "over the moon" als journalist Jonathan Head die in de regio rondwaart. Ook Jonathan sprak in gloeiende bewoordingen over het nieuwe bewind.

DAP-parlementsleden in de deelstaatregering — etnische Chinezen en IndiŽrs — namen op 28/29 mei deel aan de wťsak-viering (boeddhadag, het symbolisch "baden" van de pasgeboren Boeddha) in de TsjŤmpaka Buddhist Lodge in PetŠling DjŠja niet ver van de hoofdstad. Een van de afgevaardigden meldde hoe blij iedereen was dat de oppositie nu een kans had gekregen om te regeren met als primeur de eerste Punjabi, de sikh Gobind Singh Deo, als minister voor communicatie en multimedia. De nieuwe minister werd in Canada geboren. Hij is niet alleen de eerste sikh federale minister in MaleisiŽ, maar in heel AziŽ buiten India.
MaleisiŽ

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.