White Jade River      
april 2019      


15 maart: De Soka Gakkai International New Zealand publiceerde een bericht naar aanleiding van de schietpartijen in twee moskeeŽn in het Nieuwzeelandse Christchurch: We staan zij aan zij in rouw en solidariteit met de betrokken families, de moslim-gemeenschap en de mensen in Christchurch", zo luidde het persbericht.
In Singapore brachten de gezamenlijke levensbeschouwingen een verklaring uit, aangevuld met uitspraken van verschillende kanten. De Singapore Buddhist Federation stelde "diep verdrietig te zijn over het verlies van zoveel onschuldige levens." "We wensen het snelle herstel van de overlevenden, en herstel van vrede en harmonie."

Bij de schietpartij op 18 maart in Utrecht vestigt zich weer het besef dat we niet alles meer kunnen zeggen en schrijven. De anecdote over het immigrantenkind dat begin jaren-90 op het achterbalkon van de ouderlijke woning met het pistool van vader of grote broer stond te spelen — een beeld waar Nederland nog nooit eerder mee had kennisgemaakt — kan eigenlijk niet aangehaald worden; het wordt als stigmatiserend en discriminerend gezien.
"Aanslag" bleek bij nader inzien een te groot woord te zijn geweest; als je dan toch in je totale vertwijfeling om je heen gaat schieten, in de hoop dat je zelf ook overhoop wordt geschoten, want dan ben je d'r van af, dan roep je ook nog even "allah u akbar", daar schrikken die ellendelingen van. Het is een treiterterm geworden.
Christchurch

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.