White Jade River      
augustus 2018      


Lang voordat in Nederland de eerste vrouw in het Parlement zitting nam had, nog in de koloniale periode, een Birmese een Parlementszetel. Met alle informatie over Daw Aung Suu Kyi — waarin soms staat dat zij de eerste vrouwelijke parlementariër was — is dat gegeven een beetje ondergesneeuwd.
De hier getoonde foto toont deelneemsters aan de derde Pang-ḷng-conferentie in juli 2018, een vredesbespreking waarbij de centrale overheid tot overeenstemming probeert te komen met verschillende, in principe onafhankelijkheidsgezinde, streken van het land.

In het verlengde daarvan, althans waar het vrouwelijke parlementariërs aangaat, werd op 16 juli bekend dat in India 11,8% van het Lagerhuis vrouw is, terwijl Nepal 32,8% vrouwelijke parlementariërs heeft, en Bangladesh 20%. (Zesendertig procent van het nederlandse Parlement was in 2017 van het vrouwelijke geslacht.)
Een van India's meer opvallende parlementariërs had zijn Premier gevraagd een minimum (en maximum) percentage vast te stellen voor het aantal vrouwen in het Parlement, dit in vergelijking met etnische minderheidsgroeperingen die ook met een vast percentage voor van alles te maken hebben, van ambtenaren-banen en plaatsen aan een universiteit tot zetels in beide huizen van India's regering.
vrouwen in parlement Myanmar

Terug naar pagina

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.