White Jade River      
februari 2019      


De op de voorpagina genoemde sadhu was overigens de eerste dalit die toegelaten werd tot de Kumbh Mela in Allahabad (ook genoemd Prayagraj), en een van de eersten die een heilige duik mocht nemen in de rivier, of een duik in de heilige rivier.

In het boeddhisme van India heet een toevluchts-ceremonie tot het boeddhisme, althans een toevluchtsceremonie binnen het daar beleefde theravāda, diiksja (het woord wordt in latijns schrift op verschillende manieren gespeld). Een terugkeer naar het hindu´sme heet ghar wapsi. Er is hier eerder gesteld dat een door dalit aannemen van het hindu´sme geen ghar wapsi genoemd kan worden omdat ze buiten de formele hindu´stische riten en praktijk zijn gehouden. Dus in dat licht is van "terugkeer" geen sprake.

De Times of India liet weten dat de organisator van de diiksja de Buddha Dharma Diksha ┴n'gikar Sßmiti is geweest, en dat op 18 januari, een dag voor het bezoek van de Premier aan de deelstaat, een paar deelstaatregeringsfunctionarissen aanwezig waren.

De verslaggever meldde dat alle personen die zich hadden aangemeld voor de diiksja aan de tand waren gevoeld, of ze wel uit eigen vrije wil de stap waagden, of gekocht of gedwongen waren.
Daar hoeven de (hindu-)overheden niet bang voor te zijn. Een van de vereisten in het grote boek dat boeddhistische diiksja-gevers volgen is een uitdrukkelijk, tot driemaal toe, diezelfde vraag stellen: bent u hier uit vrije wil, of bent u gedwongen of overgehaald. Een aanvullende vraag voor aanstaande monniken is dan: wordt u door de pliesie achterna gezeten (en zoekt u daarom bescherming binnen een monnikengemeenschap). Mocht het antwoord in dat laatste geval ja zijn, dan is de applicant af. Sorry, zoek een andere weg.
Gujarat diiksja

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.