White Jade River      
september 2018      


De Kölnische Rundschau en Die Zeit hadden op 2 en 6 augustus een artikel over Waldbröl, het tien jaar geleden gestichte zencentrum in de traditie van Thich Nhat Hanh. Op het moment dat het gebouw in gebruik werd genomen was het een verlaten kazerne. Het centrum begon met 40 monialen die waren opgeleid en gewijd in Plum Village in Frankrijk, inclusief Phap Xa, voorheen Theo Frederiks uit Enschede. Thay Phap An, de nu fungerende abt, heeft nog steeds te maken met een deel van het gebouw dat niet bewoonbaar is; voor opknappen ontbreken de fondsen. Dat neemt niet weg dat meditatieretraites gewoon plaatsvinden, voor het laatst met 20 deelnemers. Het lijken niet de massabijeenkomsten te zijn waarbij makkelijke praatjes uit luidsprekers komen. Dat neemt niet weg dat deze gemeenschap veel nadruk legt op het ontwikkelen van universele vriendelijkheid (metta).

Tegelijkertijd vond de jaarlijkse retraite van het mahāyānistisch/vajrayānistische Diamantweg-boeddhisme plaats in de beierse Allgaü waar nog steeds Ǿle Nydahl — wit shirtje, korte kakibroek — de deelnemers voorzat. Ǿle's advies over jezelf bewapenen tegen de islam, zo schrijft de medewerker van de Augsburger Allgemeine, en dat men ook maar voor het AfD zou moeten kiezen, de politieke beweging die van vreemdelingen-angst of -haat zijn core business heeft gemaakt, is werkelijk verbluffend. Ǿle wordt tussen aanhalingstekens geciteerd met onderandere, onvertaald: „Dem Islam fehlen wesentliche Freiheits-, Grund- und Menschenrechte, vor allem die Gleichheit von Mann und Frau“.

Dat de islam zoals het zich nu presenteert inderdaad gevreesd wordt door de boeddhistische wereld die beslist niet van plan is zich ooit te voegen naar het mens- en maatschappijbeeld zoals tenminste een deel van de moslimwereld dat voorstelt, moet waarachtig toch niet leiden tot een oog om oog, tand om tand. Dat is a-dharma, slecht karma, en voert alleen naar, op zijn minst, rotlevens en op zijn ergst tot verlies van mensenlevens.
Dat Chika Mori en Lee Jay Walker in een recent nummer van Modern Tokyo Times het alarm laten afgaan wanneer er weer eens een sunni-aanslag is gepleegd op shia, in Kabul, bevestigt hoezeer Azië vreest voor meer van dit. Maar Chika en Lee Jay schrijven in een japanse krant; ze zitten geen groep voor die gekomen is voor een meditatieve retraite waar inzicht, overzicht, en streven naar interne en externe vrede voorop zouden moeten staan.

We moeten niet alleen met open ogen kijken naar wat zich voordoet, maar we moeten ook in staat zijn om vanuit het "helicopter-perspectief" naar de wereld te kijken en te zoeken naar oplossingen voor problemen, zonder naar de wapens te grijpen zoals Ǿle zijn toehoorders aanbeveelt, notabene!
Het is niet voor niets dat Boeddha zijn toehoorders vertelde dat hij, zoals dat in die tijd heette, het "hemelse oog" had dat, naast de gewone extrasensory perception (esp) die we, voor zover we in staat zijn onze geest van tijd tot tijd leeg te maken, allemaal wel eens hebben -- 'ik wìst dat je zou komen' --, betekent dat hij niet alleen in de toekomst kon kijken (kon zien wat het karmische resultaat van dit of dat zou zijn), maar ook dat hij het verleden kon zien. Vandaag zouden we dat kunnen interpreteren als een goed kennis van de geschiedenis van deze en andere culturen hebben. Met die kennis in de hand kunnen we verstandig verder, en niet als kippen zonder kop maar voor een groepje naïevelingen zitten blaten over gevaar en bewapenen.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.