White Jade River      
september 2018      


De dierentuin in Hamburg draagt nog steeds de naam Hagenbeck, naar Carl Hagenbeck wiens familielid John in zijn tijd onderandere naar Sri Lanka, maar ook naar Samoa en Sudan trok om daar dieren en mensen ("rassen") te halen voor tentoonstellingen in Europa. De mensen waren soms bedoeld om de dieren te verzorgen. Zo haalde hij niet alleen rendieren uit Lapland, maar ook "Laplanders" als rendieroppassers, maar soms ook werden de "soorten" gewoon te kijk gezet. "Blerd" deed verslag van John Hagenbeck's ondernemingen, zijn exploten in de late 19de, begin 20ste eeuw eeuw. Als lid van een succesvolle zakenfamilie kon John ruim zijn gang gaan. In 1907 stichtte Carl de eerste Menagerie in Hamburg waar John's vangsten terecht kwamen. Als tegenprestatie voor het uit Sri Lanka exporteren van dieren richtte John de National Zoological Gardens in Dehi-wala op, alhoewel informatie van het eiland stelt dat deze dierentuin pas in 1936 tot stand kwam. Mogelijk werd dit dierentuin-complex overgenomen van Hagenbeck, en heeft men in '36 een overheidsdocument opgesteld waarin staat dat het een all-Ceylon onderneming is. (Het Dehiwala-initiatief zou niet verward mogen worden met de botanische tuin in Pera-déniya.)

Ook de oprichter van het amerikaanse Barnum & Bailey Circus vond het over laten komen van mensen en dieren voor zijn onderneming een formidabel idee. Hij stuurde in 1850 twee man naar Ceylon (Sri Lanka) om olifanten te vangen. Ze vingen er heel wat, en de beesten die onderweg op het schip omkwamen werden overboord gekieperd.

Het naar Europa halen van "mensenrassen" werd al in 1906 overgenomen voor een "koloniale expositie" in Parijs. Blerd laat een paar fotos zien van mooie en waardige Sinhalezen die voor dat doel tentoon werden gesteld — ze maakten er wat van, van hun verblijf in Frankrijk.
In 1958 werd dit tentoonstellen van mensen in Brussel herhaald door de Belgische koning Leopold, nu voor de "Wereldtentoonsteling". Nog maar weinigen waren er van doordrongen dat dit tentoonstellen van mensen mensonterend was (mijn pa en ma), totdat bleek dat de door Leopold gevangen genomen en overgebrachte Afrikanen in het zompige klimaat van Brussel en omstreken aan malaria overleden. Dat was nu ook weer niet de bedoeling.
de Hangenbecks

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.