White Jade River      
juni 2018      


"Islamitsiche koepels" zijn afgebroken, opschriften in het arabisch zijn verwijderd, en nieuwe moskeeŽn mogen niet meer in "arabische stijl" worden opgebouwd.
Het is niet helemaal risicoloos, zo'n maatregel: de Hui leven onderandere in de buurt van Le-shan waar het uitzinnig grote boeddhabeeld tot nu toe netjes door hen bescherm werd. Boeddhisten en Hui hebben tot nu toe geen problemen met elkaar, maar het kan altijd zijn dat Saoedische wahabistisch-salafistische predikers, die in Arakan op een koppige boeddhistische bevolking stuiten, maar die in IndonesiŽ en MaleisiŽ zo'n interessante vooruitgang boeken, het nu ook in China, het vaderland van de Indonesische Hui eens gaan proberen.
Als die nieuwe Saoedische prins, van wie gezegd wordt dat hij er de bezem door haalt, al iets aangeraden kan worden, dan is het een verbod instellen op uitreisvisa voor predikers van het ware geloof. De wereld zou er zoveel vrediger uitzien als ze gewoon thuis bleven.

Ook de Oeigoeren in de Sjien-dzjŗng-provincie (Xinjiang) zouden verder onder druk staan. Dat werd op 22 mei via Europe-1 naar buiten gebracht. Laurent Bazin en Sophie Larmoyer spraken over "heropvoedingskampen". Ze citeerden een duitse onderzoeker met de naam Adrian Zenz uit Duitsland, en Human Rights Watch.
de Hwei

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.