White Jade River      
december 2018      


Daarom is er een inleiding en relevante secties uit de vroege teksten over meditatie online gezet, samen met de latere tekst over de meditatie op het horen. De lezer zal zien dat het niet gaat om "het techniekje" waarmee men beter zal presteren op de witteboorden- en gezondheidszorg-werkvloer, maar om de wens en het doel, een doel dat niet "dan is er nergens meer iets aan" is, maar de opperste tevredenheid van de mens die niet meer achterom hoeft te kijken.
Meditatie is er om een beter mens te worden. En dat kan niet bereikt worden wanneer de andere vleugel van de vogel, wijsheidsontwikkeling, niet mee doet. Dat die laatste component — 'religie' noemde een afgestudeerde begeleider dat, en 'geloven in boeddha' — niet mee mag doen is tekenend voor de ik-tijd waarin we leven, en voor de gruwelijke hekel die de helft van de bevolking aan 'religie' heeft gekregen: zodra persoonlijkheidsontwikkeling ter sprake komt voelt men zich in het kruis getast. Of om een episode in een boeddhistisch retraite-oord in herinnering te brengen: de Holländer en Holländerinnen die zich daar meldden wensten niet als de anderen de acht levensregels op te nemen; wat dacht de leiding wel, dat ze slechte mensen waren! Na een paar dagen boos zitten te stomen als een draak uit het indonesische sprookjes hielden ze het voor gezien.

"Phutthássa vinden we in de boeddhistische lexicons alleen in connectie met het woord sámana", luidt een voetnoot bij de zojuist geüploadde vertaling van de Mángala soetta. Omdat we de beroerdste niet zijn, zijn de vertalingen van twee andere Pāli-recitatieteksten, de Metta soetta en de Rátana soetta er dan maar aan toegevoegd.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.