White Jade River      
november 2018      


"Dad jokes" is veel leuker dan "bad jokes". Dat is de conclusie na het lezen van een Japan Times-artikel waarin John L. Tran het heeft over de zen-professional Sengai Gibon die leefde tussen 1750 en 1837. Een groot deel van het werk van Sengai werd recentelijk tentoongesteld in het Idemitsu Museum of Arts, schrijft John.
Sengai maakte ook enku, zelfs vierkante.

Twee soorten mummies onder de yamabushi

De Hart soetra, uitgevoerd in het oude kanji van China, in de oude ("middeleeuwse") schrijfwijze past met zijn 276 karakters op de wand van een belletje dat zo'n 4 cm in doorsnee is en ca 6 cm hoog. In hele kleine lettertjes, dus.
verder

In 2017 werd de Gouden Hal van de Ko-foe-koe-dji (schrijf: Kohfukiji) ingepakt voor restauratie. In oktober 2018 zou het gebouw weer open zijn, zo werd gemeld.
Op 7 oktober werd dan ook gemeld dat dit gebouw, een in een uitgebreid complex te Nara waarvoor in 730 voor het eerst de spa in de grond ging inderdaad weer open was.
De tempel werd ooit neergezet door de Foedzji-waara-familie (Fujiwara) die blijkbaar wel een plechtig gebouw wilden, maar weinig of geen interesse hadden in content. Wel wilden ze dat het deftig zou zijn, en exclusief; er werden dus geleerde monniken gehuisvest, zonen van deze Fujiwara-families. We mogen veronderstellen dat het een regeling was vergelijkbaar met die in het verleden van de rooms-katholieke kerk die als het even kon de derde zoon, die toch de zaak niet zou erven, "aan de kerk gaven".
Vandaag hoort de Kohfukiji tot de Hossō-richting, in het Hybrid-Sanskriet aangeduid als het Yoga-ra (scroll naar "Over de ontstaanstijd").

Welke tempelgemeenschap hier aan de slag is gegaan is niet bekend, maar Japan Times wist te melden dat boeddhistische monialen daar een bedrijf hebben opgericht dat TERA Energy heet en dat groene stroom in de markt gaat zetten, aanvankelijk alleen in de regio van Chugoku en Shikoku, later verder. Gezien de vorm waarin het Youtube-filmje in elkaar is gezet zou het initiatief uit het shingon kunnen komen (spreek: sjien-gn - g als in 'good').Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.