White Jade River      
maart 2019      


Waar Japan niet bekend staat om zijn soepele integratie van buitenlanders, viel het bericht van 4 februari op waarin sprake is van de 75-jarige zen-monnik Shucho Taka-oka die over de afgelopen 30 jaar een aantal vluchtelingen en studenten onderdak heeft gegeven. Zijn tempel(tje) is dan ook, zo schrijf Japan Times, een kakeko-midera, een blijf-van-m'n-lijf-huis avant la lettre.

Op 5 maart 2019 viert de japanse Rissho Kosei-kai, een van de Nichiren-stromingen, zijn 81-jarige bestaan. Let niet op de kop van de wiki-pagina. Het kan zijn dat "de concurrentie" hier bezwaren heeft tegen bepaalde segmenten zonder daarbij aan te geven welke die bezwaren dan wel zijn.

De leiding van de Nanzo-in, zo schrijft Mai-nítsjie, is het beu. Ze overwegen no-go-zones in te stellen waar buitenlandse toeristen niet meer mogen komen. Hoewel en informatieborden op het terrein staan opgesteld waarop in 12 talen te lezen staat dat eten, drinken, telefoneren, skateboarden en selfies maken niet gepast is, lijken te weinig toeristen zich daar aan te houden.

Tenminste drie britse kranten, waaronder de Daily Mail hadden rond 26 februari het bericht dat Kyoto's Kodai-dji een android met de naam Kannon was ingehuurd om jonge bezoekertjes een lesje boeddhisme te geven, compleet met ingeblikt stemmetje. Dat daargelaten brachten de fotos waarop zenmonniken het tuig inwijdden en er ook erg plechtig bijstonden een knoop in de maag teweeg. Weliswaar heeft alles boeddhanatuur, zelfs de hond, maar wanneer het gedemonstreerd wordt aan een robot is dat toch even schrikken. Het ding is overigens opgeladen met het Hart Soetra: vorm is leegt, leegte is vorm. Da's dan weer wel toepasselijk.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.