White Jade River      
juli 2018      Obon is geen boeddhistisch feest, ceremonie, of herdenking, maar het is al lang geleden meegenomen in de kalenders van de verschillende tempelgemeenschappen die ook de menskracht hadden en hebben om dergelijke vieringen op poten te zetten, compleet met ceremonieën, samen eten, samen dansen, etc. De hier getoonde bloem zou zo'n beetje symbool zijn voor die obon-periode. We moeten er maar van uitgaan dat ze dan ook juist op dit moment bloeit want het traditionele Japan is nogal gesteld op seizoensgerelateerde bloemen in huis (dus geen chrysanten in mei, of helleborus in augustus).

Daisuke Mukai schreef op 11 juni dat de Daitokuji in Kyoto nu rigoureus heeft gekozen voor manga als decoratie van schuifdeuren, fusuma.
verder

Bij een aardbeving in Osaka ging op 18 juni de hoofdpoort van de Mjo-to-koe-dji er aan. De foto toont omwonenden die opnamen maken van de schade.
De zentempel heeft een opvallende geschiedenis. Het gebouw werd in 1645 neergezet teneinde "een groot aantal christenen in de buurt van Ama-kúsa te bekeren", zo laat het vuurspuwende japanse toerisme-bureau weten ('t lijken wel Hollanders!).
De informatie gaat verder met te vertellen dat "een feodale heer die tussen december 1637 en april 1638 een opstand van christenen in de regio neersloeg deze mensen verplichtte zijn tempel, die later kennelijk herbouwd werd, of een nieuwe naam/eigenaar kreeg, binnen te stappen, op een wijze waarbij ze op in de dorpel ingekraste kruisen (kruizen?) zouden trappen.
Met andere woorden, de feodale heer was geen boeddhist, en zelf losgeraakt van zijn traditie waarin op dorpels trappen taboe is (daar komt in november een voorpagina over).
De zenmonniken, als het toen al zenmonniken waren, zullen geen hand- en spandiensten hebben geleverd, want gedwongen bekeren, dat is binnen het boeddhisme niet alleen verboden, maar het kan ook niet; wie kan een rebelse geest een andere kant op sturen? Dat kan toch alleen het individu zelf!
Kortom, de Myotoku was een privé-tempel — zoals bv ook in noord-Frankrijk pas-bekeerde Hugenoten-hereboeren privé-kerken mochten stichten, mits ze minstens 11 kerkgangers bij elkaar wisten te scharrelen. Dat was niet moeilijk: je dreigde "het volk", de knechten en meiden, met ontslag als ze niet kwamen.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.