White Jade River      
oktober 2018      


Het architectenteam laat weten dat ze zowel traditionele als nieuwe materialen hebben gebruikt, en zowel traditionele als nieuwe vormen. Dat toont zich dan in een torenvormig gebouw, voor zover ik weet het eerste in zijn soort, afgezien van de torenflats-tempels doorheen bijvoorbeeld Taiwan, Singapore, en MaleisiŽ.

De tempel zelf is vandaag een in de rinzai (chin.: lžen-dji) zen-traditie. De naam suggereert dat het een gemeenschap is met hoofdzetel in het huidige Tokyo, vroeger Edo. Als dat zo is, dan zou het Bankei zijn geweest (1622 - 1693) die deze lijn stichtte. Bankei is een van de relatief weinigen geweest die twee keer van lineage is veranderd. Begonnen in het reine land-boeddhisme, overgestapt naar het shingon eindigde deze zwerver op zijn zestiende bij een rinzai-leraar met de naam Oempo Zendjo. Vanaf zijn zen-wijding (niet te verwarren met de traditionele bhikshu-wijding (rechterkolom) heette hij Jotakoe.

In een niet erg zorgvuldige 2005-vertaling naar het engels van Heinrich Dumulin's "Zen Buddhism : a History - Japan" lezen we dat Bankei rond bleef zwerven ondanks het feit dat de leiding van de Ryūmon-tempel kreeg. Deze tempel was mede-gesponsord door de heerser over Marugame op Shikoku, de heer Kyōgoku Takatoyo (1655-1694). Het gebouw, in 1661 opgetrokken, stond in Bankei's geboortestad. Waar Bankei bovendien, althans formeel, abt over werd was de Nyohō-tempel in SŠnuki op Shikoku. De hier besproken Kōrin-tempel in het bovenvermelde Edo (Tokyo) was de derde die onder zijn leiding werd gesteld.
Dergelijke dubbele of driedubbele abtschappen komen vandaag misschien nog meer voor dan in Bankei's tijd. Het gaat toch om het runnen van een complex waar geld in en uit gaat, en waar inwoners zitten te wachten tot de abt zegt wat er gebeuren moet.

Er wordt gezegd dat de pelgrimsroutes, zoals die op Shikoku in Japan niet meer zo in trek zijn, maar het feit dat de Kōrin nu een nieuwe hal heeft kunnen bouwen betekent toch dat er voldoende fondsen binnenkomen om een dergelijke onderneming te financieren, en dat er voldoende bezoekers zijn om de bouw van zo'n hal een functie te verlenen, resp. te rechtvaardigen.
vervolg Korinji

Terug naar pagina 3

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.