White Jade River      
juni 2018      


Of de hoogste autoriteit van het Vatikaan blij zal zijn met de voordracht die een jordaanse geestelijke hield, is niet bekend; de verschillende katholieke geloofsgemeenschappen zijn in hoge mate autonoom, zodanig zelfs dat kardinaal Bertolli, toen hij gevraagd werd paus te worden, toestemming moest vragen aan de hoogste autoriteit van zijn jezuÔeten-congregatie.
Dat is ťťn. Twee is dat boeddhisten van hun monialen mogen verwachten dat ze geen kwaad spreken. Drie is dat algemeenheden uitspreken over bevolkingsgroepen een demonstratie van domheid en luiheid is (de joden zijn..., de Friezen zijn ..., de vrouwen zijn ... etc.) Vier is dat zelfs een zo objectief mogelijk behandelen van feitelijkheden, zoals de onderstaande wetten en regels, bijna automatisch beschuldigingen van, in dit geval, islamofobie teweeg brengen.

Dat gezegd zijnde moeten we ook de ogen en oren open houden opdat we voorbereid zijn. Dus wordt hier de samenvatting herhaald van een toespraak die op 29 mei 2018 werd gehouden door Monseigneur Salim Sayegh, een JordaniŽr en emeritus bisschop.
Hij sprak tijdens het "Forum Jťzus De Messias" dat op 26 mei in Parijs gehouden werd.
In JordaniŽ, zo verklaarde hij, geldt de shariah in alle gevallen waar de seculiere rechtspraak geen bepalingen voor heeft. De afvalligen die van de islam naar het christendom zijn overgegaan wordt hun kinderen afgenomen; ze kunnen niet (her-)trouwen en hebben ook geen burgerrechten. Hun kinderen worden moslim genoemd en ook zo opgevoed. Op school is opvoeding volgens de islam-leer verplicht. Wanneer een afvallige sterft erft de staat de boedel. De officiŽle scholen leren dat een afvallige gedood moet worden. Wanneer de kinderen uit een huwelijk waarbinnen de ouders zich tot de islam bekeerd hebben terug willen keren naar het christendom, dan worden ze door de islamitische rechtbank beschouwd als afvallige (murtadin), en zijn ze ook verplicht om daar hun bekering naar het christendom te laten registreren. Een christen mag in JordaniŽ geen minister worden. (Er is hier eerder op gewezen dat zowel de (hindu) Tamils als de moslims zich superieur achten aan tenminste de boeddhisten, en als gevolg niet door hen geregeerd willen worden — hoewel dit in voorkomende gevallen onvermijdelijk is.)
JordaniŽ

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.