White Jade River      
augustus 2018      


De hier vaker geciteerde Devdutt Pattanaik legde in een recente video het economische model van en rond de hindutempels van India uiteen. Er zullen wellicht nog wel een paar lezers zijn die zijn in het engels gegeven uiteenzetting kunnen volgen, of de begeleidende tekst kunnen lezen. Hij vertelt niets nieuws of schokkens, maar iedere vijf jaar is er toch weer een nieuwe generatie die niets van niks weet en een beetje op de hoogte moet worden gesteld.

Medio juli was in het indiase deel van Kashmir, in het voorgebergte van de Himalayas de jaarlijkse Amar-nath yatra in volle gang, een hinu-pelgrimstocht door heel erg ruig terrein waarvoor het leger steeds grotere hulptroepen moet inschakelen om gestrande pelgrims bij te staan.
Tot voor enkele jaren werd het boeddhisme er bij gehaald wanneer over deze yatra werd bericht. Dezerzijds werd toen een paar jaar achter elkaar vol op het orgel gegaan, en die abberatie is nu voorbij — hoewel je nooit weet of 't ook zo blijft.

Het witte marmer van de Taj Mahal in Agra, India, is zodanig vergeeld door luchtvervuiling en insectenpoep dat het Hooggerechtshof de federale overheid een stevige waarschuwing heeft gegeven: "ofwel we sluiten de Taj, ofwel we breken het af, ofwel u restaureert het!"
Er loopt personeel op het terrein die de handen al vol hebben aan het waterpas houden van het gebouw, van afbreken gaat het dus waarschijnlijk niet komen, er gaat jaarlijks een fiks bedrag op aan onderhoudskosten.

Waar elders in India geprobeerd wordt om voorbij dat hokjesdenken te komen waarin mensen worden ingedeeld in "Castes" en "Tribes" (SC/ST -- Scheduled Castes/Scheduled Tribes) is in Assam het Koch-Rajbongshi-volk (radjz-bóngsji) de straat opgegaan om de status van Scheduled Tribe op te eisen.
The Hindu wierp iets meer licht op de zaak: 2.48 lakh (1 lakh = 100.000) in Assam zijn buiten de kolommen van de burgerregistratie terechtgekomen (National Register of Citizens (NRC). Een heel groot aantal andere burgers konden een tweede poging wagen om zich te laten registreren (als kiezer of potentiële verkozene), maar de genoemde 2.48 lakh vallen buiten de boot. We moeten aannemen dat dit (onderandere) het Koch-Rajbongshi-volk betreft. Een enkele deskundige meent dat het Koch Rajbongshi de oorspronkelijke taal van Azië is, en dat andere talen daarvan zijn afgeleid. Een van de commentatoren herkent de taal, "het Koch", als "verwant aan het Sylhet", een aangrenzend gebied in Bangladesh zijnd waar evenals in Assam thee verbouwd wordt.
De vrouwen die Assam Times fotografeerde horen duidelijk tot de hindu-groepering in de Koch-Rajbongshi-streek, maar The Statesman fotografeerde moslims, en Mámata Bŕnnerdji (schrijf: Banerjee), Eerste Minister van wat nu nog West-Bengalen heet (zie onder), liet weten dat de Assam-deelstaat naar haar mening het plan had alle "Bengalen en Biharis" "er uit te gooien". Biháris komen uit Bihár, de deelstaat waar de meeste plaatsen liggen die in de vroege boeddhistische canon worden genoemd als plaatsen waar Boeddha een of meerdere keren kwam. Biharis staan inmiddels bekend als die bevolkingsgroep van wie nog de meeste leden naar andere delen van Azië en de rest van de wereld zijn gemigreerd, meer nog dan Bengali.

De deelstaatregering van West-Bengalen (in contrast met Oost-Bengalen c.q. Bangladesh) heeft eind juli besloten dat West-Bengalen voortaan "Bangla" zal heten. Als de federale regering er mee instemt, dan wordt deze naam van kracht in alle drie meerderheidstalen, het Bengali, het Engels en het Hindi.
India. Diversen

Terug naar pagina 20

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.