White Jade River      
februari 2019      


Of hier sprake is van zodanig bouwvalligheid dat afbraak nodig was mag worden verondersteld, maar is niet zeker. Ook in China sterven families uit. Dan komen vooroudertempels leeg te staan en raken in verval. In het volksdaoÔsme is het niet veel anders: god X levert niet naar verwachting; men bezoekt zijn tempeltje niet meer.

In een daaropvolgende uitgave ging Bitterwinter nog even door: grote openluchtstandbeelden worden afgebroken, en binnenin tempels zou de chinese overheid ook de plaatsing van nieuwe aan banden hebben gelegd.
Inderdaad is er een restrictie gekomen op het plaatsen van kolossale standbeelden waar andere in het land aanwezige levensbeschouwingen maar een wedstrijdje ver-plassen in zouden kunnen zien. Beelden buiten plaatsen, rondom de tempel, is ook in aantal beperkt: 10 is wel genoeg. De enkele tempel in de Foe-dzjŤn-provincie die er 600 had, heeft 590 arhatbeelden nu enigszins weggestopt onder een afdakje. Is dat allemaal zo erg? Moet een tempelterrein er uit komen te zien als een tuinkabouter-winkel?
Herinner u, er zijn geen arhat-ceremonieŽn; ze hebben geen te celebreren plaats. Dus wanneer dorpelingen voor een arhatbeeld gaan buigen, en er van alles aan gaan vragen, dan hebben we te maken met het volksgeloof c.q. het volksdaoÔsme waar noch de boeddhistische, noch de officiŽle daoÔstische wereld op zit te wachten — bijgeloof heeft nog nooit positieve resultaten opgeleverd, integendeel.

En verder lijkt het er op dat "Hong Kong Free Press" naast Bitterwinter meegaloppeert, of er een andere naam voor is, en in die tussentijd heeft de activist, of de activisten, de gratis online pr-faciliteiten ontdekt, en zet zijn/haar/hun berichten op de frans- en duitstalige zoeksites. Ga er maar van uit dat de media er gretig op in zullen springen ook al waarschuwt de wiki-eindredacteur voor afwezigheid van objectiviteit.

We mogen niet aannemen dat er een complete vrijheid van religie is in China. Op 21 januari had de BBC een rechtstreekse uitzending met een Uighur die protesteerde tegen de heropvoedingskampen waar een onbekend aantal Uighurs de door Tibetanen maar al te bekende programmas moeten doorlopen. Niettemin, de tijd dat personen pas op late leeftijd boeddhistisch moniaal mochten worden, en dat ze in aantal strikt beperkt werden, ligt achter ons. Bitterwinter zou er goed aan doen voor eigen parochie te spreken, boeddhisten doen dat ook, niemand van ons gaat halve waarheden verspreiden over al dan niet vervolgde christenen of Uighuren, niet omdat het ons niet kan schelen, maar omdat we niet willen bijdragen aan een verslechteren van situaties.

vervolg Bitterwinter

Terug naar pagina 4

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.