White Jade River      
november 2018      


Even nadat de koreaan Dr So Gilsu, voorzitter van het Pure Land Buddhist Institute in zijn vaderland rond 10 oktober op bezoek in Pakistan was, onderschepte de pakistaanse politie een partijtje "boeddhistische beelden", "vier grote en acht kleine", zo schreven verschillende kranten uit de regio, die door smokkelaars vanuit Abbótabad naar Gilgit-Báltistan werden gesmokkeld. Kennelijk heeft zich de handel in boeddhistisch antiek zich daar gevestigd.

Weer aanbeland bij Dr So Gilsu: hij riep op tot het instellen van een soort Aziatische Unie, naar model van de Europese Unie. Een paar pakistaanse kranten, waaronder de Tribune pikten het op en berichtten er over.

Deze leider van een Reine Land-instituut in Zuid-Korea — waar deze stroming niet erg groot is — was op rondrit langs verschillende ruďnes van boeddhistische aanwezigheid in Pakistan in een poging de reisroute van Hei-tsjo (schrijf: Hyecho; 700–780 of 704–787) te volgen die tussen 723 en 728 op stap ging naar "de vijf indiase koninkrijken" en daar een verslag over schreef — zie afbeelding. Het manuscript wordt bewaard in het nationale museum van Korea.
verder

Negenendertig tempels organiseren in november 2018 een "Temple Stay-programma" voor buitenlanders, meldde de Korea Herald van 28 oktober. Gezien het plaatje in de krant mogen ze ook op de grote bel/gong slaan.
Ooit was voor een Duitser van middelbare leeftijd de vakantie in India, met name Bodhgaya, bedorven toen hij niet de komvormige gong in een chinese tempel mocht aanslaan. Hij mokte als een 10-jarige die huisarrest had gekregen.
En dat herinnert dan weer aan de recente episode toen Boris Johnson, voormalig burgemeester van Londen, en op dat moment minister van Buitenlandse Zaken, in een van Yangon's tempels voor een gong/bel geplaatst het kind in hem ruim baan gaf met een "god, I must give that thing a clapper". Zie de foto.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.