White Jade River      
mei 2019      


■ Een week voordat de Notre Dame in Parijs jammerlijk afbrandde, heeft een enorme brand de oude Naksan-tempel in de as gelegd. In een noordelijk deel van Zuid-Korea kwam iets brandends op een hoogspanningsleiding terecht en veroorzaakte een ontploffing met daaropvolgende brand die snel om zich heen sloeg en een hele landstreek tot as terugbracht. De stenen pilaren waarop het platform van een van de open hallen van de Naksan rustte zullen stand hebben gehouden. We mogen verwachten dat een en ander weer opnieuw zal worden opgebouwd.
Naksan-sa werd zo'n 1300 jaar geleden (voor het eerst) gebouwd in opdracht van Master Oei-sáng (schrijf: Ŭisang) die leefde tijdens de Silla-Dynastie.

■ Met uitzicht op bouwwerkzaamheden waarbij gasbetonblokken op elkaar worden gestapeld, zoveel sneller en lichter in gewicht dan de oude baksteen-bouwmethoden, valt een PR-bericht open dat begint met te stellen dat voor de "dJéta-vána Buddhist Temple" 300.000 bakstenen zijn gebruikt.
verder

■ Het hoofd over de Jogye Orde, samen met de minister voor unificatie van Zuid-Korea, zo meldde UPI op 19 april, streeft er naar om ook in Noord-Korea "Temple Stay-programmas" te initiëren, programmas waar gewone bezoekers kunnen kennismaken met het tempelleven, en vooral veel mediteren.
Al in februari had de Zuidkoreaanse President de suggestie gedaan dat de Singye-sa, de krant had "Shin Kye Sa", betekent hetzelfde, in de Koemgŕng-bergen daar geschikt voor zou zijn. Hij stelde het voor als een eerste economische samenwerking tussen noord en zuid.
De P'yohun-sa lijkt de bekendste van de bergtempels van Koemgŕng te zijn. Wang Kon liet op 4 februari 2010 een paar fotos van de Shingye-sa zien op het moment van opleveren van restauratie- en andere werkzaamheden. Hier waren, gezien de kleding links op de onderste foto, zuidkoreaanse monialen aanwezig, en een chinese (in rood en geel gekleed, vooraan).Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.