White Jade River      
mei 2018      


Persbureau Yonhap liet op 12 april weten dat honderden bhiksuni in Seoul bijeen waren gekomen om samen te cultiveren met als doel vrede op het schiereiland. De in 2016 gestichte World Buddhism Bhikkuni Association lijkt aanvakelijk een mahāyāna-chinees initiatief te zijn geweest, en heeft zich in de loop van twee jaar uitgebreid naar andere landen waar vrouwelijke monialen aan het hoofd van centra en tempels staan. Deze vergadering leek een beduidende deelname uit Taiwan maar ook uit MaleisiŽ (bhikkhuni Sing Kan) te hebben gehad, plus een forse deelname uit het theravāda. Of de daaruit voortkomende brits-amerikaanse Alliance for bhikkhunis van de partij was, is niet duidelijk.
Getuige de fotos waren er ook enkele deelnemers uit de Himalaya-stromingen. De organisatie heeft voor deze gelegenheid de monialen bijeengeroepen uit de 12 landen waar ze inmiddels gevestigd zijn.

Op 27 april stapte de regeringsleider van Noord-Korea de grens met het zuiden over. Daarmee was hij de eerste sinds de grenzen tussen beide landsdelen dicht gingen. Hand in hand stapten beide Presidenten vervolgens de grens richting noorden over. Dat was het startsein voor wat we mogen hopen genormaliseerde betrekkingen tussen noord en zuid. Het is een opluchting te zien dat aziatische leiders zoals President Moon Jae-in de volwassenen in huis zijn. Dat komt niet overal op de wereld voor.
       Op een luchtiger toon eindigend: beide leiders troffen elkaar in Panmujom in een aantrekkelijk stuk natuur dat naar de beste koreaanse traditie, in dit geval het daoÔsme (ingrijpen/niet-ingrijpen, wu-wei), niet was aangelegd, maar met minimale middelen, zoals een aantrekkelijk blauw geschilderde brug, net dat accent was gegeven dat nodig was.
Dat moet je kunnen: overal met je vingers afblijven; de natuur respecteren zoals het zich ontwikkelt.


Begin april, zo schreef Khmer Times, werd de eerste theravāda (Cambodjaans-Kmer) pagoda in Zuid-Korea aangekondigd. Met "pagoda" wordt dan een tempel bedoeld waar waarschijnlijk een of meer monniken gaan wonen ten behoeve van de cambodjaanse arbeiders. Het artikel meldde niet waar dit gebouw komt te staan. Ook Khmer Times liet niets weten over de gekozen bouwplaats. Op 19 april werd een MoU met betrekking tot arbeidsmigratie getekend tussen Zuid-Korea en Cambodja.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.