White Jade River      
september 2018      


Volgend op beschuldigingen van financieel wanbeleid (of fraude) en het hebben van een relatie die 30 jaar geleden een dochter geboren deed worden, heeft het hoofd van de koreaanse Jogye Orde, vooruitlopend op een onderzoek, ontslag genomen als administratief hoofd van de Orde. Onderandere de Joongang maakte melding van zijn ontslag met ingang van 18 augustus.
verder

Binnen de traditionele chinese cultuur wordt het tonen van blote schouders en armen eigenlijk niet getolereerd, dat is té expliciet. Om die reden zijn de srilankaanse monniken die in de negentiger jaren onderwijs gaven aan het Fogwangsjŕn-instituut in Kaohsiung, Taiwan (schrijf: Foguangshan) voorzien van overigens goed uitziende lange mantels met een opstaand Mao-kraagje waarmee ze volledig bedekt waren. Geen probleem. We zien overigens dat alle binnen de chinees-boeddhistische traditie gemaakte Boeddhas een draperie over beide schouders hebben; bloot komt daar niet voor, dat wordt niet gepast gevonden.
Nu lijkt in Korea iets soortgelijks aan de hand te zijn. Persbureau Yonhap had een artikel over de srilankaanse monnik Dhamma-kitti die recentelijk de koreaanse nationaliteit heeft gekregen. Hij verblijft in de srilankaans-boeddhistische tempel de Korea Sri Lanka Mahā-viháraya. De omwonenden stoorden zich zelfs tijdens de heetste dagen van het jaar aan zijn los wapperende kleding en zijn blote rechterschouder. Sindsdien bedekt de monnik zich zo zorgvuldig mogelijk, ook om niet op te vallen temidden van een bevolking die gewend is aan in het grijs geklede monialen die alleen het oorspronkelijke oranje tonen in de ceremoniële overpij.
De plannen voor de bouw van een nieuwe srilankaanse tempel in Sin-jeong-ri, Asan, is op vrij fors verzet gestoten. Het zou kunnen dat het meeste verzet kwam van de zijde van nogal militante protestantse zijde van waaruit in het verleden ook het mahāyāna werd belaagd: tijdens het Jeoson-tijdperk een stadsverbod opleggen aan boeddhistische monialen, later gevolgd door op tempelterreinen omgekiepte strontkarren, brandstichting, en bidden voor het de zee in drijven van alle boeddhisten — het zijn geen makke schapen.
Maar, zoals de theravāda-landen waaronder Sri Lanka zelf niet zo happig zijn op de aanwezigheid van het mahāyāna, zo is het mahāyānistische Korea niet bepaald blij met zo'n religie van buitenlanders, zoals het theravāda wordt genoemd. Daarin verschillen ze overigens niet veel van Japan, hoewel ik persoonlijk in de tijd van witgekleed zijn te maken kreeg met eerbiedig an-dja-lii, samengebrachte handpalmen van de kant van japanse toeristen in zuid-oost Azië.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.