White Jade River      
maart 2019      


Vorige maand werd dit gemeld over een tempel op de grens van Noord- en Zuid-Korea:
De Shingye-tempel (spreek ongev.: sjiengje) op de berg KumgŠng die de scheiding vormt tussen Noord- en Zuid-Korea is een aantal jaren geleden opgeknapt. Dat wil zeggen dat de restauratie in 2007 werd opgeleverd. Autofabrikant Hyundai (uitspraak) heeft met een niet nader genoemd bedrag de door de zuidkoreaanse overheid gefinancierde restauratie mogelijk gemaakt. In feite staat dit Zuidkoreaanse complex op grondgebied van het noorden, maar er is een toegang vanuit het zuiden voor leden van de Jogye Orde die de tempel in beheer heeft, en voor personen die er iets te zoeken hebben. De krant de Donga (g als in 'good') meldde op 17 januari dat de Orde er, net als in andere tempelcomplexen, "temple stay-programmas" wil gaan organiseren. Dat zijn programmas waarbij buitenstaanders een paar dagen met de monnikengemeenschap mogen meelopen, en natuurlijk veel mediteren. Zou Noord-Korea dit plan goedvinden, dan zouden zowel Zuidkoreanen als buitenlanders en Koreanen die in het buitenland wonen heen en weer moeten kunnen reizen over de enige weg die vanuit het zuiden naar de tempel loopt. Vooruitlopend op officiŽle goedkeuring door het noorden presenteerde de Jogye Orde plannen voor nieuwbouw van een annex waar de "temple-stayers" dan zouden verblijven. Het Donga-bericht meldt dat Kang Su Rin, voorzitter van Noord-Korea's "Choson Buddhist Federation" bij het vernemen van de plannen een felicitatie aan het adres van de Jogye Orde deed uitgaan. Zoiets zal zo iemand niet kunnen of mogen zonder overheidsgoedkeuring, dus het is niet onmogelijk dat de voorgenomen uitbreiding van de Shingye er inderdaad gaat komen.

Op 13 februari berichtte een zekere Yoon Hyung-jun (Joen Hjoeng-djoen) dan ook dat een stoet passagiersbussen op weg was gegaan om een (nieuwjaars-)viering te houden in genoemde tempel.
Het verbazingwekkende was dat niet Noord-Korea eisen stelde aan dit bezoek op hun grondgebied, maar dat de Amerikanen zich er tegenaan bemoeiden. "Washington" schijnt er over te gaan of personen die de Shingye bezoeken "laptops" en "telefoons" mee mogen nemen of niet. Wat Yoon Hyung-jun laptops noemt zullen anderen wellicht Ipads noemen. Hoe dan ook, "Amerika" wil kennelijk niet dat iemand hun aanwezigheid in deze problematische bergzone op beeld vastlegt, en Zuid-Korea gaat daar dan maar mee akkoord — want die daar gestationeerde troepen vormen een kennelijk niet te verwaarlozen bron van inkomsten.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.