White Jade River      
november 2018      Matty Wegehaupt heeft deze memoires voor de Jogye Orde vertaald. Hyecho's reisverslag werd opgetekend op een enkele scroll met 227 kolommen tekst. Zijn tekst was er een temidden van de andere manuscripten die begin 20ste eeuw werden aangetroffen in de "bibliotheek-grot" te Dunhuang, vandaag deel van China.

Hyecho was vooral geïnteresseerd in de toen al florerende esoterische leer, het latere zogenoemde tantrisme dat naar Nalanda was meegebracht door Himalaya-bewoners die, door saivisten al behoorlijk ingewijd in het zogenaamde niet-geopenbaarde, "de verborgen leer van het boeddhisme", nu danig door die militante hindustroming bij de neus werden genomen, zodanig dat de al eerder aanwezige studenten boeddhisme — om ze zo te noemen — uitweken naar andere oorden. Daar is hier al eerder over uitgewijd.

Hoe dan ook, Hyecho was kortere of langere tijd leerling van de Indiërs Subhā-kara-simha (637–735) en Vajra-bodhi (671–741), of luisterde tenminste naar hun uiteenzettingen. De naam Subhākarasimha komen we vanaf zekere tijd ook tegen in Sri Lanka, ook al meent een indoloog als A.K. Warder dat hij daar nooit geweest is. Hoe dan ook, Subhākarasimha onderwees niet alleen in het noordchinese Xian, zoals de Sri Lanka-pagina meldt, maar vanaf het jaar 720 ook in Luoyang, volgens de Jogye-informatie.
Heycho

Terug naar pagina 5

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.