White Jade River      
juli 2018      


Wie naast de sunim de persoon is die op de door NKnews geplaatste foto staat, getooid in sjaal met "chinese" opdruk, werd niet bekend. Wellicht is het een WPF-vrijwilligster. We mogen veronderstellen dat het andersom is geweest: zuid vroeg beleefd of noord de sunim zou willen ontvangen.
Chundŕm sunim, voorzitter van de ngo de World Peace Foundation (WPF) ging tussen 2 en 6 juni op pad om overleg te hebben met onderandere de voorzitter van het noordkoreaanse Centrale Comité van de Buddhist Federation of Korea.
        Op het moment van schrijven is er op de grens van noord en zuid, op de berg Koem-gŕng één tempel up and running, de Sěeng-jč-sa (schrijf: Singye-sa; sa = tempel) bemand door een zuidkoreaanse sunim uit de Jogye Orde. De Singye-sa ligt niet ver van de plek waar van tijd tot tijd ontmoetingen plaats mogen vinden tussen door de grens gescheiden families. Op 1 juni overlegden noord en zuid over nieuwe data waarop in 2018 en later dergelijke ontmoetingen opnieuw gaan plaatsvinden.

Nu is er de wens om de tijdens de Korea-oorlog vernielde Jňedjom-sa (schrijf: Yujom-sa), eveneens in de Kumgang-bergen, weer op de been te brengen.
Een dag na het verschijnen van dit bericht werd bekend dat het noorden meer aan internationaal toerisme gaat doen. In 2015 werd aangevangen met de bouw van een groot ski-resort — dat althans in architectuur niet onderdoet voor een van de grote europese, als een kamerscherm op het landschap gebouwd appartementencomplexen — op 2 juni 2018 werd de luchtfoto getoont van een heel toeristendorp in de, op het moment dat de foto genomen werd, besneeuwde bergen. Dat lijkt het Anánti golf resort in de Kumgang-bergen te zijn dat nog steeds niet operationeel is. Anánti is niet operationeel, zo wordt in een terzake blog gezegd, omdat het noordkoreaanse personeel niet is opgeleid in het bedienen van voor hen tot nu toe onbekende apparatuur op dit vakantiecomplex. We mogen verwachten dat Zuid-Korea hier gaat helpen in de zin van beroepsopleidingen, ook omdat de generatie die familieleden aan beide kanten van de grens heeft, aan het verdwijnen is. Zo zal één gecontroleerde bezoekersstroom vervangen kunnen worden door een andere, in eerste instantie van zuid naar noord, maar uiteindelijk ook vanuit andere landen naar Noord-Korea.
vervolg pag. 5

Terug naar pagina 5

Terug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

Words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.