White Jade River      
oktober 2018      Tharindi Pabasara deed op 7 september verslag van een situatie in Mullaitivu in het noorden van Sri Lanka, het gebied dat in merendeel door Tamils wordt bewoond.
verder

Een nazaat van wijlen Rana-singhe Prema-dasa (1924 – 1993), in zijn tijd de derde President van Sri Lanka, heeft zich voorgenomen een niet al te gering aantal tempels op het eiland te laten bouwen. Minister voor "huisvesting en bouw", de heer Sadjíth Prema-dasa heeft, zo schrijft News First op 15 september, het plan "sasunata aruna" ontworpen waaronder over heel het eiland 1125 tempels opgericht gaan worden, ter nagedachtenis aan wijlen de President die op niet natuurlijke wijze dit leven verliet. Sadjíth Prema-dasa is tevens vice-voorzitter van de politieke partij waar Ranasinghe Premadasa ook lid van was. De aankondiging van dit bouwprogramma valt niet lang voordat er weer verkiezingen gehouden gaan worden.

Roar heeft een korte video over de oude, en zelfs nieuwe palmblad-manuscripten die in het sinhalees "Ola" worden genoemd. Er werd, en wordt, een speciale stylus gebruikt om ze te beschrijven, zegt de ondertiteling, de panhínda stylus. Opvallend is dat op de video de bladen niet op een vlakke ondergrond worden gelegd om beschreven te worden, maar in de hand worden gehouden, althans hier, in Sri Lanka. De afbeelding hier onder toont de sinhalese schrijfwijze met weinig of geen rechte streepjes. De Roar-schrijver wijdt dit helemaal in rondjes schrijven aan het feit dat de scribent het blad op zijn handpalm draagt.
Dat is te meer opvallend omdat "Arya-mágga" een artikel met illustraties online heeft gebracht waarop we zien hoe scribenten over lage tafeltjes gebogen zitten terwijl monniken reciteren. Maar dan hebben we het over een voorbeeld van birmese geschiedschrijving. Om precies te zijn, hier werd gesproken door Agga-mahā-pándita (grote leraar) ashin Djánaka Bhi-vŕmsa wiens tekst geďllustreerd werd door U (= de heer) Ba Kyi.
       Ooit sorteerden een duitse verdwaalde in Thailand en ondergetekende wat boeken uit om naar een vluchtelingenkamp van Birmezen, of liever, boeddhistische Karen aan de Thaise kant van de grens te laten brengen. Zoiets mocht niet, maar de jonge monniken die de kinderen wilden leren lezen en schrijven hadden er om gevraagd.
Aanvankelijk hadden we wat moeite met het uit elkaar houden van het birmese en sinhalese script (aan boeken in het sinhalees zouden de kinderen niets hebben), maar gaandeweg ga je de verschillen zien. Het birmese script (afbeelding hiernaast), dat dus geschreven wordt op een vlakke ondergrond kent hier en daar wat rechte vertikale lijnen. Zelfs zonder de taal te kennen valt het een en ander dan toch enigszins te herkennen.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.