White Jade River      
juli 2018      


Zo werd het door de regeringsgetrouwe, of regerings-gesponsorde kranten gebracht: De koning van Thailand trok op 31 mei de titels in van zeven senior monniken waarvan drie zitting hadden in de door de overheid ingestelde opperste monniksraad (Sangha Supreme Council). Dit in het kader van onderzoek naar onrechtmatig financieel handelen.
Een andere, onafhankelijke, en meer correcte versie is dat de landelijk monniksoverste, niet verdacht of vastgenomen, pas na de arrestaties van een aantal senior-monniken hun monnikschap heeft ingetrokken. We mogen dat zo lang mogelijk wachten met deze ingrijpende maatregel zien als lijdzaam verzet tegen een maatregel waar hij niet blij mee is. Het door een senior-abt "ontpijen" is, gezien de monnikscode (vinaya), inderdaad de enige rechtmatige weg; een seculier orgaan heeft geen monniksschap te verlenen of te ontnemen. Dat komt hen niet toe, niet in het boeddhisme, niet in het katholicisme, nergens.
verder

Schooluniform of skull cap resp. hijab

Er is ook ander nieuws te melden. Op 31 mei werd in het Chiang Rai-district, op de grens met Laos ten overstaan van monniken — het oranje en bruin rechts en links vooraan — een ceremonie gehouden die het startsein was voor extra aandacht voor mensensmokkel, en dan meer bepaald handel in sex-slaven. Die moeder die haar schattige kindje voorhoudt aan de monniken zal vurig hopen dat haar kind niet ontvoerd en misbruikt gaat worden.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.