White Jade River      
juni 2019      


■ De zojuist officieel gekroonde koning van Thailand (hij kroonde zichzelf, net als Bonaparte) zou de eerste voor gaan ploegen, zo werd op 9 mei bekendgemaakt. Het is een eeuwenoud gebruik dat zeker in Thailand nog in ere wordt gehouden.
Ter gelegenheid van de kroning traden doorheen het land zo'n 8000 mannen eventjes in als novice-monnik. Men gaat er van uit dat dit een gebaar van steun is richting de koning, en dat het voor de persoon in kwestie een zaak is van een steentje bijdragen aan de voorraad goed karma: daar kun je blij op terugkijken, en een opgewekt gemoed helpt.
De foto werd in Chiang Rai genomen.

■ Gekleed in het kostuum met hoed dat zijn vader ook had gedragen, of althans een exacte kopie ervan, werd de nieuwe koning van Thailand op 4 april door de straten van Bangkok gedragen. Aangekomen bij de tempel van de Smaragden Boeddha, waar hij eer zou betuigen, verklaarde de nu Rama-X genaamde koning dat hij van dan af de koninklijke beschermheer van het boeddhisme zou zijn.
Meestal wordt dat in het bijvoorbaat verontwaardigde westen ge´nterpreteerd alsof hier sprake is van staatsreligie, maar dat staat er niet, en dat is het niet. Net als in Sri Lanka waar er recentelijk weer over werd gedebatteerd staat er dat religies en levensbeschouwingen een plaats hebben, maar dat extra zorg wordt besteed aan de mederheids-levensbeschouwing (die niet in het geweld kopje onder mag gaan).

■ Nadat boeddhisten, 95% van de bevolking, hadden geklaagd dat in een recent opgenomen video waarop het volkslied wordt gezongen alle in het land aanwezige religies met wat filmbeelden werden erkend, maar het boeddhisme niet, werd, zo meldde Khaosod van 21 mei, de video aangepast. In de nieuwe versie ziet de toeschouwer een rij monniken op hun ochtendlijke maaltijdronde, en een boeddhabeeld.

■ Tot niet zo lang geleden begrepen we langs deze kant van de wereldbol niet wat een "witte olifant" was, en nog minder waarom thaise en birmese vorsten hun legers op elkaar afstuurden om zo'n dier te bemachtigen — Voltaire, straatschoffie uit betere kring, gniffelde er nog over.
Overigens is een witte olifant lang niet zo wit als we zien op oude tekeningen en wandschilderingen uit Thailand
De eerste dag van mei toonde Reuters zo'n olifant. PlÓj EkatsjÓj (schrijf: Plai Ekachai) is de eerste in zijn soort die "gevonden" werd tijdens de nieuwe regeringsperiode van koning Vadjiira-long-k˘n (schrijf: Vajiralongkorn).
Het vroege boeddhisme dat ook in Thailand wordt aangehouden heeft het veelvuldig over de historische Boeddha met termen als "olifant onder de mensen". En dat is een eretitel want de olifant heeft niet alleen een goed geheugen, maar is ook sterk en bezit zekere wijsheid. We herinneren ons de legende waarin wordt gezegd dat Boeddha als een klein wit olifantje het lichaam van zijn toekomstige moeder binnenging. 't Is mooi gezegd; zo zeg je het, en zeg je het niet.
Omdat die olifant zo'n hoge status had en heeft, daarom wilde iedere vorst in iedere periode in de kleine taartpunt die het zuid-aziatische continent vormt zo'n dier hebben, als symbool van het verhevene, en als reminder dat 't kan, boeddhaschap, of dan toch verlichting behalen.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.