White Jade River      
november 2018      


Het leek een soort volksopstand te zijn geweest, maar bij nadere lezing van het bericht in onderandere Khaosod bleek er 1 bewoner in een luxe appartementencomplex nabij de Wat Sai in Bangkok te hebben geklaagd over geluidsoverlast.
Om 4 uur 's-ochtends, en vlak voor het donker worden wordt in de Wat de bel geluid: iedereen opstaan, reciteren/mediteren, ontbijten, aan de slag, resp. ophouden met werken, poorten dicht, reciteren/mediteren, bedje toe.
De appartementsbewoner(s) klaagde(n) over het aantal decibels, en misschien ook wel over het vroege uur waarop er geluid wordt. Om tegemoet te komen aan de klacht heeft het tempelbestuur besloten om voortaan wat zachter te luiden.
De plaatselijke online-gemeenschap had er heel wat over te zeggen, vooral in protest tegen de protesteerder die niet geconfronteerd wil worden met 300 jaar traditie, een vaste waarde in het leven van de burger rond de Wat.
In Nederland hebben we soortgelijke problemen gehad met stadsbewoners die zich op het heerlijk rustige platteland vestigden, om vervolgens te klagen over voorbijrommelende tractoren en de geur van mest. Doekkha ("shit") heet dat, en wie het niet doorziet, en er niet doorheen wil kan er nog aardig last van hebben.

Toen 20, 30 jaar geleden een groep toeristen voor het eerst aankwam in een laotiaanse wat en daar waardering had voor de traditionele bouwwijze en vooral de beelden, besloot de abt, nadat ze waren vertrokken, en nadat de reisleider had beloofd nog eens terug te komen, de boel een beetje op te knappen: alles nůg mooier. Hij kocht in de plaatselijke winkel een paar blikken verf: wit, helder rood, blauw, groen en geel. Enthousiast gingen vrijwilligers aan de slag, en toen de reisleider met een nieuwe club toeristen opnieuw aankwam viel hun kin op de grond.
Archeologen meenden dat ze de oorspronkelijke kleuren hadden opgespoord waarmee de caryatiden op de Akropolis waren beschilderd. Op kopieŽn deden ze voor hoe het er oorspronkelijk uitgezien zou hebben: wit, helder rood, blauw, groen en geel. De beelden zagen er uit als die op het draaiorgel van Ome Ko. Dat werd 'm dus niet.


In Ajůetaja, op het tempelcomplex Dzjai-narŠm, zo schreef de Nation, zijn vrijwilligers aan de slag gegaan om de siima rond de wijdingshal een beetje op te knappen: helder geel. Mooi, hŤ?!
De krant van 16 oktober deed verslag van de storm van protest die er was opgestoken, niet alleen over de gele siima (de afbakening die tijdens wijdingsceremonieŽn dient om niet-betrokkenen buiten het "platform" en/of de wijdingshal te houden), maar ook over de oude tempelhal, plus de hal binnen de siima die voor wijdingen wordt gebruikt, en ook het belangrijkste boeddhabeeld. Hier waren de vrijwilligers met bladgoud aan de slag gegaan, vriendelijk toegeknikt door de abt die het prachtig vond, zoveel positieve aandacht.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.