White Jade River      
juni 2019      


■ Met toestemming van de hoofdstedelijke politie hebben jonge boeddhisten op 17 mei een witte rozen-uitdeelaktie gehouden bij de poorten van een drietal als moskee in gebruik zijnde gebouwen in Yangon. Woordvoeder Thet Swe Win, die de actie de witte rozen campagne noemt, kreeg het idee toen de abt van de SŤn TŤk Tha-tempel (Sein Theik Tha) van de "Light of Asia-vihara" hem opbelde en zijn begeleiding verzocht voor een vriendschappelijk bezoek aan de gelovigen die deze tijdelijke gebouwen tijdens de ramadan mogen gebruiken. De Irrawaddy van 17 mei meldde dat "twee nationalisten betrokken waren geweest bij de gedwongen sluiting van de tijdelijke moskeeŽn." Deze actie werd meteen daarna aangevochten door het South Dagon Township. Dit deelgemeentebestuur heeft een rechtszaak aangespannen tegen de twee.
In 2017 werden twee koranscholen gesloten nadat nationalisten daar protest tegen hadden aangetekend.
Vietnam News toonde op 19 mei beelden van moslims in de hoofdstad die op straat een gebedsdienst bijwoonden. Dit nieuwsorgaan sprak over de drie tijdelijke faciliteiten binnen het kader van een ieder jaar te verwachten toename van het aantal gelovigen tijdens ramadan, een gebeurtenis waarvoor de bestaande moskeeŽn zo te lezen niet voldoende ruimte hebben. Vergelijk het met christenen die alleen met kerstmis ter kerke trekken.
De bloemen werden na het vrijdaggebed uitgedeeld aan bezoekers van de heropende gebouwen.

■ De voorlaatste dag van mei werd bekend dat een aanhoudingsbevel was uitgevaardigd tegen de "firebrand" monnik Wirathķ. Een van de aanklachten is dat hij de natie in een kwaad daglicht stelt. De man heeft het de laatste tijd met name gemunt op Aung San Suu Kyi die allerlei scheldwoorden naar het hoofd geslingerd krijgt inclusief expliciet sexe-gerichte invectieven. Dat is er voor de meerderheid van de bevolking nu ook weer te veel aan.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.