White Jade River      
juni 2018      


In het oosten van Myanmar werd op 3 april de eerste spade in de grond gestoken voor het Elephants Lake camp, een 17.000 ha. in het Ye Nwe natuurreservaat. waar de komende 10 jaar zo'n 300 (oude) olifanten in een beschermd gebied kunnen leven. Een van de nationale kranten meldde dat de Myanma Timber Enterprise en een aantal andere bosbouwers samen zo'n 500 olifanten hebben die de stammen het bos uit moeten sleuren.
Mogen we hopen dat mechanisatie het werk van deze dieren gaat overnemen, nog voordat de wilde aziatische olifant tot een met uitsterven bedreigd benoemd gaat worden.

In het fiscale jaar 2016/17 heeft de toeristenstroom aan de Shwedagon-pagoda in de oude hoofdstad "bijna $65 miljoen" opgebracht, meldde de krant de Irrawaddy. Een aantal andere pagodas (stoepas) brachten eveneens grote sommen gelds naar de bank. Genoemde krant meldde de bedragen in de nationale munteenheid. Een toegangsbewijs tot de Shwedagon kost US$8,00 en dat, vindt Tripadvisor, "is erg duur".
Een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam kost "vanaf" €17,50, de "echte" Hermitage vraagt 700 roebels, en het MoMa in New York vraagt $25,00. Waarom dan $8,00 duur zou zijn is even de vraag. Of liever gezegd, het is niet de vraag, want derdewereldlanden horen goedkoop te zijn; dat is de algemene opvatting.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.