White Jade River      
augustus 2018      


Nadat ook in eigen land de firebrand monnik Wirathoe (geen nadruk op -ra-) in 2017 min of meer het zwijgen was opgelegd door een vanwege de overheid uit de lucht halen van zijn Facebook-pagina, en hij een spreekverbod van enkele maanden had gekregen, heeft deze anti-moslim-monnik de naam van zijn in 2014 opgerichte vereniging, afgekort MaBaTha, veranderd in "Buddha Dhamma Paráhita" (Práhita meldt een enkele krant. Gaan we er voorlopig even van uit dat het Para-mita moet zijn omdat Parahita een hinduďstisch concept is dat met astrologie te maken heeft. Maar het kan altijd zijn dat de groep een stukje volksgeloof in zijn benaming heeft opgenomen).

Op 20 juli kreeg deze nieuwe vereniging met oude inhoud een verder verbod op het ontplooien van activiteiten, en wel voor 45 dagen, en ook moesten ze borden met die naam er op van hun tempels verwijderen. Het verbod kwam van de kant van de monniksleiding te lande.
Een medestander-monnik, Oe Parma-ňekkha, was op 8 maart uit de gevangenis ontslagen. Tegen die tijd had Facebook, dat zelf onder druk staat en van verschillende overheden de opdracht heeft gekregen aan auto-censuur te gaan doen, besloten de paginas van de MaBaTha, en persoonlijke paginas van medestanders te boycotten. Dit werd op 8 juni naar buiten gebracht, dit nadat VN-personeel achter Facebook-medewerkers had aangezeten.

In het buitenland is Wirathu de duivel zelf, maar binnenslands heeft hij een opmerkelijke aanhang onder een bevolking die vreest voor een explosieve groei van de moslimbevolking in Myanmar. In het weekend van 21/22 juli waarschuwde de groep dan ook dat zand in hun machine gooien "instabiliteit onder de bevolking" teweeg zou kunnen brengen.

Het westen is nogal snel met een "leg ze het zwijgen op", maar dan moeten we daarbij in aanmerking nemen dat wittekoppen als de leider van de PVV, of Marine Le Pen, of een regeringsfunctionaris uit Polen of Hongarije wel nog steeds de vrijheid hebben om uit te kramen wat hen voor de mond komt. Gaan we alle onwelgevallige uitingen van wie dan ook maar meteen verbieden, dan komt een volwassen reageren door de rest van de bevolking ook nooit tot stand, en is er inderdaad grote kans dat het matten wordt, want hoe moet je anders reageren dan door je vuisten te gebruiken, nietwaar? Niet waar.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.