White Jade River      
juli 2018      


Terwijl de Dalai Lama op 14 juni in Vilnius, Litouwen was, toonde een van de tv-zenders een reportage over een deel van die stad dat zich voor de grap, het is niet serieus, tot onafhankelijk gebied heeft uitgeroepen, compleet met een paspoortstempeltje dat in een van de toeristenwinkeltje gehaald kan worden, op een speciaal inlegvelletje, opdat de echte douanier zich niet onder de pet gaat krabben — waar ligt dat land nu weer.
Het stadsdeel heeft ook een soort onafhankelijkheidsverklaring op een van de muren geschroefd waarin het "recht hebben op" de boventoon voert. Zo zegt een van de stellingen: ieder heeft het recht in de rivier te stappen. En de volgende stelling zegt dan: de rivier heeft het recht te stromen. Nog zo'n stelling is: een hond heeft het recht hond te zijn.
Het is allemaal erg grappig, en ook erg grappig bedoeld, maar misschien zit er een serieuze ondertoon onder.

Op 11 juni 2018 werd de negende "North American Kagyu Monlam" afgesloten die in Madison Square Garden in New York City werd georganiseerd, en die werd voorgezeten door de kármapa Ogyen Trinley dorje en nog een oudere uit zijn stroming.
Er werd rijkelijk gebruik gemaakt van stroboscopisch licht.
Op 15 juni was deze kármapa aangekomen in de plaats Norwich, Connecticut. De krant The Day, New London was nogal "over the moon", en liet ook weten dat het woord onderandere gevoerd werd door "Ngodup Tsering, Noord-Amerika's vertegenwoordiger van de Dalai Lama."

In een van de voorgebergten van de Himalayas, Arúnachal Pradčsh, heeft een "Deputy Chief Minister", de heer Dzjňwna Mččn (schrijf: Chowna Mein) gepleit voor het erkennen van het Tai Khamti als een van de regionale talen van India. De Arunachal Times bracht het bericht. De Tai Khamti zijn verwant aan die bevolkingsgroep die in het chinese Yünnan en het Birmese noordoosten het Dai Lue hanteren. Beide gemeenschappen hangen in principe, of in meerderheid het theravāda aan.
Het aanvaarden van het Tai Khamti betekent tegelijkertijd een zekere emancipatie van vrouwen en meisjes: vroeger mochten ze de taal niet leren, en wie de taal niet kende mocht de tempel niet in. Dat taboe is inmiddels doorbroken.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.