White Jade River      
mei 2018      


Vorige maand werd aangekondigd dat het door de tibetaanse gemeenschap in India aangekondigde jaar "Thank You India" ingeluid zou worden met een groot evenement in een stadion in New Delhi. Het evenement, zo bleek op 1 april, werd op het laatste moment verschoven naar Dharamsalá, de vestigingsplaats van de Dalai Lama en de regering-in-ballingschap waar ze vorig jaar nog een "National Uprising Day" organiseerden ter gelegenheid van het 59 jaar in India zijn.
verder

Lubach, dorje Shugden en Kadàmpa

Bhutan. WeChattende lamas

In Orleans is een nieuwe karma kagyuvestiging geopend die geleid wordt vanuit de Dagpo-vestiging in de Dordogne. Dat betekent dat deze lineage die onder leiding stond van Trinley Thaye dorje, de teruggetreden kármapa, het leidings-/bestuursvraagstuk heeft opgelost en onverdroten doorgaat. We wijzen hier nog even op de vorige maand gepresenteerde toespraak van de andere kármapa die het openlijk betreurde dat beide vertakkingen niet samengaan, en die een oproep deed die samensmelting tot stand te brengen. Of het voortgaan met openen van nieuwe karma kagyu-centra door deze Dagpo-lijn gezien moet worden als een afwijzen van het genoemde aanbod, valt nog steeds af te wachten. Niemand zal een persconferentie beleggen om een en ander uit de doeken te doen.

Terwijl eind februari, begin maart 2018 in Kathmandu een bijeenkomst werd gehouden door Shugdenisten, zie verder, werd bekendgemaakt dat de door de aardbeving van 2015 beschadigde Kjàng-djawèn tempel (Kyangjawen Monastery) in de Langtang-regio van Nepal weer overeind staat. Meer bepaald, het oude gebouw dat ca 600 jaar oud was, is vervangen door een paar nieuwe onopvallende structuren die, zo mag van een donor uit Japan verwacht worden, enigszins aardbevingbestendig zullen zijn. Aaya Akashi is in staat geweest de 900 miljoen nepalees bijeen te brengen voor deze nieuwbouw.
Ook op 11 april begon de Bisket Yatra in Bhaktapur, een van die wagenfestivals (derde blok) die regelmatig door de straten van de hoofdstad en omstreken trekken. De Bisket Yatra (yatra = [voet-]tocht) is tegelijkertijd de viering van nieuwjaar en een eerbetoon aan de hindugod Bhairava.

De Nagi Gompa in de buurt van Kathmandu, waarvan in december 2016 nog een van de bijgebouwen de schade vertoonde die de grote aardbeving had veroorzaakt, heeft tussen 23 en 25 april recitatiediensten gehouden om daarmee geld in te zamelen voor de bouw van een stoepa (introductie neemt ca 10 sec. lezen in beslag). Het moet, jawel, de grootste worden, iets meer dan 40 meter hoog.
Karma Gumchen Lama hield de persconferentie. Hij schijnt aan het hoofd te staan van deze vestiging die overigens door vrouwelijke monialen (ani) wordt bewoond. Tot welke lijn deze gompa behoort is hier even onduidelijk; een gumchen is een "gehuwde monnik" volgens Unni Wikan ("Resonance: Beyond the Words", Chicago 2012). Dus wellicht hebben we hier te maken met een vestiging in de Nyingma-traditie.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.