White Jade River      
september 2018      


Een verslaggever van AFP liet op 7 augustus een artikel online zetten over de Tnagyud Gompa in het noorden van India, in de buurt van het dorp Komik (of Koumik) in de Spiti-vallei, een vestiging die zeven maanden per jaar door sneeuw is afgesloten van de buitenwereld. Dat wil zeggen, dat door sneeuw ingesloten zijn is de norm. Maar vorig jaar sneeuwde het amper, zo werd meegedeeld, en vorige maand hebben we kunnen lezen dat de paar honderd inwoners van de Spiti-vallei zich zijn gaan toeleggen op de teelt van appelbomen, die een té koude winter niet kunnen doorstaan.
Begin augustus waren de gompa-inwoners niettemin druk bezig om voorraden aan te leggen: brandhout en voedsel dat bewaard kan worden, etc. Met z'n twintigen komen ze dan volgende zomer weer tevoorschijn en hebben in die tusentijd, naast de tweemaal daagse recitatiediensten, een paar weken continu doorgebracht met reciteren — hetgeen u, koppig als u bent, bidden noemt.
Mocht de dooi aanhouden, dan zullen we in de komende jaren een kleinere of grotere wijziging gaan zien in de dagbesteding in de gompa (tempel/klooster): de monniken zullen meer bezoek krijgen, en dat op zijn beurt zal er voor zorgen dat van langdurige ononderbroken recitatieperiodes op den duur niet veel meer zal komen.

De "Pan-tibetaanse opstand" worden de demonstraties en andere evenementen uit 2008 genoemd. Ze werden op 8 augustus op verschillende manieren herdacht. De tibetaanse krant Phayul had het er over.

Met Atīsha als "root guru" werd de moniaal Zurmang Gharwang rinpoche uit Sikkim, inmiddels deel van India, opgevoed in een van de kagyu-stromingen. Op zijn Facebook-pagina zien we dat hij door de loop van de tijd Himalaya-eigen opvattingen en voorbeeld-figuren aan zijn training heeft leren toevoegen, zoals "de groene Tara" die in westerse "tibetaanse" kringen op een hoog voetstuk schijnt te staan.
Begin augustus 2018 plaatste hij de "artist impression" online voor zijn nieuwe tempel, en ging daarna op fondsenwervingstocht langs Kopenhagen, een aantal plaatsen in Duitsland, en Zwitserland, de plaats Sorens, van waaruit de lokale pers op 22 augustus verslag deed van zijn bezoek.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.