White Jade River      
juli 2018      


Koreaans tempelvoedsel

WoekwŠn sunim (schrijf: Wookwan) heeft een engelstalig kookboek laten publiceren, zo schrijft de Korea Times op 6 juni.
"Wookwan's Korean Temple Food: The Road to the Taste of Enlightenment" is ook een introductie tot een deel van de cultuur en het denken van Oost-AziŽ.
Ook via een dergelijk werk kan de lezer misschien wel tot het besef komen dat de onlangs opnieuw opgelaaide angst voor veganisme in Nederland gerechtvaardigd kan zijn, een regio waar de kok het lange tijd met een te krappe keus uit peulvruchten en granen moest doen, maar waar in de ontwikkeling van nieuwe voedingsproducten nu toch voortgang wordt gemaakt. De tijd dat het brood uit "de gezonde winkel" vanaf dag 1 keihard was, de helemaal niet zo lekkere koekjes beslist de gedachte aan heel gezond leven hoog hielden, en er slappe worteltjes in de aanbieding waren waar "toch nog een heleboel" inzat, is voorbij.
Een product als seitan was 30 jaar geleden nog niet voorhanden, vegetarische kaas — die ook smakelijk was —, was er nog niet. Maar dat alles neemt niet weg dat een heel aantal ingrediŽnten uit Wookwan sunim's boek hier niet of maar heel moeilijk te verkrijgen zijn, en dus een vitamine B12-aanvulling, in dit klimaat, in deze regio, een goed advies is totdat er nog meer ingrediŽnten voorhanden zijn, en we ook hier een menukaart kunnen samenstellen met "wel 100 gerechten", zoals de taiwanese kok dat trots meedeelde. Daarnaast blijft de discussie tussen vegetariŽrs en veganisten bestaan: de eersten verwijten de tweeden ongezond te eten — dat hou je niet vol! De tweeden verwijten de eersten niet consequent genoeg te zijn op het thema dierenleed. Het debat blijft open.

The Human Revolution

De filmster en alleenstaande vader Tusshar Kapůer, van 1976, uit Mumbai, is niet zo lang geleden in aanraking gekomen met het boeddhisme. Hij is Nichiren-boeddhist geworden. De Kapoor-familie is van oorsprong een hindu-familie uit de Punjab. Wat hem van gedachten heeft doen veranderen is de 12-delige serie "The Human Revolution" (hier en daar "The New Human Revolution") over het leven van [d]Josei Toda, de tweede voorzitter van de seculiere substroming (Soka Gakkai) van deze levensbeschouwing. (We mogen ons afvragen waarom de eerste voorzitter, Tsunesaburō Makiguchi, niet de eer te beurt is gevallen een uitgebreide biografie te krijgen — het SGI is niet wars van dogmatische disputen.)
In de woorden van een verslaggever van een van India's kranten zegt Tusshar: "Het zorgt ervoor dat je je zaken op een rijtje krijgt en op een of andere manier een aardiger mens wordt. De negativiteit uit je leven verdampt en je gaat je focussen op wat voor jouw belangrijk is, je naaste familie, en je prioriteiten worden heel helder."
Het blijkt, zo laat daisakuikeda.org weten, een "ongoing historical novel" te zijn. Ata Agoro noemt het zelfs een "fictionalized novel", dus of in alle 12 delen alles uit Toda's leven in min of meer waarheidsgetrouw biografisch-historisch perspectief is geplaatst is niet zeker, en uiteraard zijn alle reviews op Goodreads lovend. Wat daar opvalt is dat een flink aantal namen van reviewers indiaas zijn; het Nichiren is dus wellicht in opkomst in India.

Against the grain

D.N. Jha is de auteur van "Against the Grain: Notes on Identity, Intolerance and History". Daarin gaat hij in tegen de op dit moment geldende "hindutva ideologie" waarin het antieke India wordt voorgesteld als "een gouden tijdperk dat gekenmerkt werd door sociale harmonie, en de afwezigheid van ieder (op) religiositeit (gebaseerd) geweld."
Hij beschrijft onderandere hoe vanaf het eind van het leven van Ashoka door boeddhisten opgerichte bouwwerken systematisch werden vernietigd. Het boek werd uitgegeven door Om Publications, en het heeft een ISBN-nummer waardoor het ook in deze streken besteld kan worden.
Recente publicaties


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.