White Jade River      
maart 2019      


Being different

Itihása is een Sanskriet-woord uit het hinduďsme dat staat voor overdracht van objectieve en subjectieve kennis met behulp van een combinatie van historische feitelijkheden en verhalen die "niet waar" zijn; feit en fictie dus.
Een van India's auteurs over de cultuur van het land meent dat het westen alles vanuit historisch perspectief wil bekijken, en zoiets als itihása niet kent, en wanneer het voorkomt in werken als de Rámayána of de Mahábhárata, het afdoet als "mythologie", dus kletskoek in de europees-westerse betekenis.
Dat is, met alle respect voor de heer Malhotra's werk Being Different (Delhi 2011) niet juist. De westerse geschiedenis barst van de itihása-verhalen, fact and fiction, "waarheid" en kletskoek, van Reintje de Vos tot Roodkapje of Sinterklaas kapoentje (In het vlaamse volksgebruik is een "kapoen" een kleine schelm, en inderdaad ...).
Wanneer zo'n westerse itihása voor kinderen is bedoeld dan wordt het een volksvertelling genoemd; wanneer er literaire vaardigheid aan toegekend wordt, of het geschreven is in oud-Frans, zoals de Chansons de Geste, dan wordt er erg veel moeite gedaan om het verhaal in te lijven bij de serieuze geschiedschrijving van een volk of streek.
verder
Publicaties


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.