White Jade River      
mei 2018      


Enlightenment Now

Over Steven Pinkerĺs recent verschenen "Enlightenment Now", en zijn opmerkingen over de term "Verlichting" schreef Robert Wright voor Wired een verslag. Het is niet gezegd dat de heer Pinker de aziatische invulling van het begrip geeft, maar misschien is het boek lezenswaard. Er is in ieder geval een behoorlijk aantal van de deur uitgegaan.

Inou-e Enryō

Bij Suny Press komt in november 2018 het boek Inou-e Enryō, A Philosophical Portrait uit, van de hand van Rainer Schulzer.
De filosoof leefde van 1858 tot 1919 en wordt beschreven als iemand die "verschillende belangrijke filosofische trends in [de] Mei-dji[-periode] van Japan" heeft be´nvloed. Inou-e Enryō had het over zulke ongrijpbare termen als "liefde voor de waarheid", en ook over "Bescherming van het (vader-)land". Als zodanig heeft hij mensen als Nishida Kitarō and Suzuki T. Daisetsu be´nvloed, lezen we in de aanbeveling. De laatste heeft vooral in de VS bekendheid gekregen als zenleraar, en hij is de vertaler-bezorger geworden van de/het Lankāvatāra soetra.

Vier nieuwe titels uit Nagpur

In Nagpur, de meest boeddhistische stad van India, werden op 12/13 april een viertal boeken gelanceerd over boeddhisme en Ambedkar. De Times of India somde de titels op die uitgegeven waren door AVA Publications in Hyderabad: "The Buddha and his Dhamma", een herdruk van een van Ambedkar's titels, "Renaissance of Buddhism in India: A Pictorial Presentation", "The Footprints of Buddhism in India: A Pictorial Presentation", en "Gautama Buddha: A Pictorial Presentation".
Alle vier de boeken zo schrijft Syed Ali, hebben het ook over de moeite die Ambedkar moest doen om fondsen bij elkaar te krijgen voor "de wederopstanding van boeddhisme in India, en voor (restauratie of instandhouding van) verschillende boeddhistische sites."

Vier nieuwe titels van Bernard Baudouin

In april verschenen van de hand van Bernard Baudouin een viertal boeken, in het frans, dus zonder vertaling waarschijnlijk niet zo aantrekkelijk voor de nederlandse lezer en de Vlaming die het liever bij het nederlands houdt. Niettmin, drie van de titels die bij "Presses du ChÔtelet (Collection Les Essentiels)" verschenen zijn : Le Bouddhisme, Le zen, en Le Tantrisme. Het vierde boek gaat over L'Islam.
Waar FranceNet zich in een verslag beperkt tot "Le Bouddhisme", laat het rÚsumÚ, dat verscheen op decitre, weten dat de heer Baudouin een amalgaam lijkt te maken van het tantrisme uit het hindu´sme en dat uit het boeddhisme: "entre bouddhisme et hindouisme, le tantrisme ouvre une nouvelle orientation spirituelle" (tussen het boeddhisme en het hindu´sme in opent het tantrisme een nieuwe spirituele oriŰntatie). Laat dit deel van de vierdelige serie, die per boek ca 12 euro kost, dan maar liggen; dat lijkt nogal op een soepje.
Recente publicaties


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.