White Jade River      
mei 2019      


Vŕdnagar in India

Hoewel er in een vorige editie al wat aandacht is gegeven aan de opgravingen te Vŕdnagar in de indiase deelstaat Goedjarát, kan hier de doorklik worden gegeven naar een artikel over hetzelfde onderwerp in Religion News. Dat artikel wordt bovenaan geďllustreerd met de foto van een bouwwerk op de Dhagólia hill. Het vierkant dat de lezer op de top ziet is het restant van een hármika waarover een paar woorden worden gezegd op de stoepa-pagina.

Mustang on canvas

"Mustang on canvas" is een tentoonstelling geweest waar de schilder Tsering Phonjo Gurung zijn zeer geďdealiseerde schilderijen toonde met taferelen uit dit bergachtige gebied dat formeel tot Nepal behoort. De Nepali Times, in de persoon van Sewa Bhattarai deed er verslag van. Het evenement was georganiseerd door de Mustang Sakya Buddhist Association en de Himal Asia Foundation. Een en ander vond plaats in het Taragaon Museum in Kathmandu.
De krant en de aanwezigen maakten er geen punt van: "Vijf monniken die identieke tijgervellen om hun lendenen gegord hadden en maskers droegen dansten op de muziek van traditionele cymbalen, trommels en trompetten." Het was een Chham-dans, zo werd er aan toegevoegd. De handel in tijgervellen is in dit gebied op de landkaart verboden. Braaf als we zijn gaan we er maar van uit dat deze tijgervellen oude vellen zijn, nog van voor het jacht- en handelsverbod. Er lijken geen online videos meer te bestaan waarop de dansers in beestevellen rondstappen. Wel dragen ze dan zwaar-zijden kleding — een product waarvoor de zijderups levend gekookt wordt.
In het woord Chham komen de de bron voor aardrijkskundige misverstanden tegen. Chham, dat al te vaak wordt geschreven als Cham met 1 h, is dan een gebied aan de voet van de Himalayas, en Cham — met 1 h —, als leefgebied voor de bevolkingsgroep de Champa, is een gebied op de grens van Cambodja en Vietnam.

Telčnganá-ruďnes

In een artikel over tempel-ruďnes in de indiase deelstaat Telčnganá gaf The Hans een alinea aan het dorp Dhuli-katta. Dit zou een van de 30 ommuurde steden zijn geweest die de historicus (of "historicus") Megasthenes vermeldde in zijn verslag "Indica". Er zijn nog steeds de restanten van stoepas en vihāra die gebouwd werden tijdens de Sata-vahana-periode. Er wordt nog steeds gegraven, maar wat er in de afgelopen tijd gevonden is, is overbracht naar het Karim-nagar-museum in de deelstaat Andhra Pradesh.
De Dhulikatta-stoepa heeft de voor India traditionele vorm van grafheuvel. Wat er aan intacte beelden is gevonden, of aangedragen door hedendaagse boeddhisten, staat hier en daar onder de dikke boom, zoals we dat bijvoorbeeld ook in Bengalen kunnen zien. Ze staan daar veilig; de dagen zijn nog niet gekomen dat personen of groepen zo'n powerplek aanvallen. Maar wat niet is kan nog komen.
Er is een twitter-account gewijd aan deze vondsten, en de hier getoonde munt dateert inderdaad uit de genoemde Sata-vahana-periode uit de Westelijke Deccan, die volgens de ene bron werd gesticht in de eerste eeuw vC, en volgens de andere in de derde eeuw vC.
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.