White Jade River      
maart 2019      


Opgraving Satavahana-periode India

De restanten van een stoepa die gevonden werden op een opgraving in Konda-viidoe, schrijft G.V.R. Subba Rao, stammen uit de Sata-váhana-periode, eerste eeuw vC. Het fort op het terrein waarvan een en ander was gevonden had ook twee hindu-tempels, en een ervan was gebouwd op die stoepa-restanten. Een klein stukje aardewerk, of althans een scherf steen was voorzien van een paar woorden in het brahmi-schrift: ‘gha ra kha tha sa a thae vaa.’ Daar valt inderdaad niet veel uit op te maken. Er kan van alles in gelezen worden, maar of de fragmentariche samenstellingen de juiste elementen zijn is de vraag. Zo zou er het woord sprenkelen in herkend kunnen worden, het woord voor vijver, met name een aan de voet van een tempel, en het woord voor deva. Buiten zijn context geplaatst valt de inscriptie waarschijnlijk niet echt te ontcijferen.

Hogels in Kyoto

Ook in Japan zitten ze er niet mee. Om plaats te maken voor de bouw van een hotel in Kyoto dat gasten moet gaan herbergen die de Olympische Spelen gaan bezoeken is de Reine Land-tempel de Djok-jo-dji (schrijf: Jyokyo-ji) afgebroken. Archeologen zijn haastig aan de slag gegaan om onder de grond verdwenen artefacten op te duikelen, en ook hier werden hogels gevonden die de nok van de (eerste) tempel versierden.
NPR van 6 februari 2019 had er een reportage over. Opgraver Je-saki (Iesaki) draaide het ogenschijnlijk slechte bericht om, niet de afbraak van de tempel was zo'n punt, maar dat het afgebroken werd leverde toch maar mooi spullen op die behoorden tot de eerste tempel die in 1449 werd gebouwd, en in 1591 op bamboepalen werd gehesen om te verhuizen naar de plek van het nieuwe hotel.

3-D kopietjes

Een onverwachte en prettige bijkomstigheid van de nieuwe techniek van 3-D-printen maakte de SCMP bekend in een artikel waarin sprake was van het printen van 2 wijnvaten uit de Qing-dynastie die ooit ontvreemd zijn uit de Tempel voor de Aarde(god) in Beijing, een tempel gewijd aan een daoïstisch fenomeen dat, zo moeten we aannemen, een soort plengoffer werd gebracht.
De overigens buitengewoon mooie vaten hebben als oren de koppen van dieren uit de chinese dierenriem.
Nadeel van deze nieuw-ontdekte techniek is wel dat dieven en helers op het idee kunnen komen dat ze hun buit wel mogen behouden "want ze maken er maar een 3-D-print van".

Shingles op Unesco-lijst

Het japanse bedrijf dat op de ouderwetse manier daken voorziet van cypres-houten dakplaten (shingles) zond een foto van dakdekkers en hun arbeid naar onderandere de Japan Times die er dankbaar van gebruik maakte bij het verhaal dat de Unesco dit handwerk vanaf 2020 op de lijst "Intangible Cultural Heritage" zal plaatsen, hoewel die dakbedekking nu niet bepaald "onaantastbaar" genoemd kan worden.
Dit soort dakbedekking is vooral bekend van de Hor-joe-dji (schrijf: Horyuji) in Nara, een tempel die al enige tijd op de Werelderfgoedlijst staat. Amerikanen kijken er niet van op, van shingles, maar in Europa, met uitzondering van Scandinavië, is het redelijk onbekend.
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.