White Jade River      
november 2018      


Beeld terug naar tempel in Korea?

Zo'n 100 jaar geleden vond een van de Japanners die het bestuur over Korea hadden overgenomen het wel een aardig idee om in het regeringspaleis Cheong Wa Dae in Seoul een boeddhabeeld neer te zetten, net zoals u er een in de vensterbank, op het bureau, in de tuin, of in de badkamer heeft. Ze haalden er een uit een van de vele tempels in Gjóng-djóe, meldt persbureau Yonhap op 2 oktober.
Nu heeft een burgerinitiatief samen met het plaatselijke bestuur een verzoek ingediend om het negende-eeuwse beeld terug naar de stad te brengen. Niettegenstaande dat de Igeo-tempel waar het beeld oorspronkelijk vandaan kwam in puin ligt wil men het er toch weer opstellen, ongetwijfeld onder een of ander afdak. En daaromheen kan dan een tentoonstelling (van meerdere artefacten) worden georganiseerd.

Kunstverzamelaars

"De serieuze verzamelaars zijn boeddhist", zegt Iwona Tenzing, eigenaar van Tenzing Asian Art in San Francisco en Hong Kong in gesprek met The Art Newspaper van 12 oktober. Iwona verkoopt kunst uit de Himalayas.
Jaren geleden waren de berichten dat die Tibetanen die het tot Nepal of India hadden geschaft en nu in diepe armoede leefden, niet alleen hun sierraden verkochten, maar ook de religieuze artefacten die ze hadden meegebracht. Met die kunst werd op een gegeven moment de markt overspoeld tot een mate waarin ook de nederlandse huisvrouw in "een winkeltje" een oud en waardevol stuk Himalayaans erfgoed voor een prikje kon opsnorren.
Vandaag lijkt de voorraad een beetje op te zijn terwijl tegelijkertijd de chinese kunstliefhebber er belang bij heeft om zowel de kunst van China zelf terug te kopen als ook die van Tibet. Die tendens is al een paar jaar gaande, en de prijzen schijnen er naar te zijn.

Eindstukken tempeldaken

Op het blog Tulpen en Tempels werd in 2016 een stukje gezet over de kopstukken op tempeldaken in Japan. Een koreaanse krant leverde begin oktober een andere versie van zo'n dakeind.

Een dag later werd een werk van Yue Minjun getoond. Niet dat onze Minjun, nog springlevend, geďnspireerd zal zijn geweest door het koreaanse nokstuk, maar de bęte grijns is toch ongeveer hetzelfde. De afbeelding is een fragment van een stuk waarop acrobaten als ripolin-mannetjes op elkaar staan. Die grijns is Minjun's handelsmerk. Zelf kijkt hij heel erg ernstig.

Grot gevonden in Tajikistan

In het plaatsje Fakhrobod in de Khatlon-provincie van Tajikistan, zo schrijf MiceTimes van 14 oktober, is een "boeddhistische tempel" ontdekt. Wat de foto toont is een grot-tempel zoals die aangetroffen zijn in bijvoorbeeld Kizil in de Xinjiang-provincie van China. In Kizil kon vastgesteld worden dat hier sporen, zoals de web-pagina het weergeeft, van Avatámsaka-leer aangetoond kunnen worden.
Voor zover de bij het artikel geleverde foto enigszins bestudeerd kan worden, moet worden vastgesteld dat er in de loop van de eeuwen behoorlijk wat beschadigd is geraakt, end dat er van de muurschilderingen nog maar weinig over is. Of de Fakhrobod-grot een soort filiaal van de Kizil-stroming is geweest, kan uiteraard niet vastgesteld worden, hoewel dat naar zijn uiterlijk wel aannemelijk is.
De genoemde Khatlon-provincie ligt tussen Dushanbe en Kunduz (map), en ten oosten van Termez waar ook sporen van zijderoute-boeddhisme zijn aangetroffen.

Bamijan-boeddhas in Parijs

Het parijse Musée Guimet is met tromgeroffel het nieuwe tentoonstellingsseizoen ingegaan. Naast een film uit 2005 over de Gigantisch grote boeddhas, die van Afghanistan, die op 27 oktober voor het eerste gedraaid werd, maar ongetwijfeld terug op het programma komt, zijn er ook fotos over hetzelfde onderwerp te zien die gemaakt zijn door Pascal Convert. Convert's fotoreportage dateert van 2016. Deze tentoonstelling blijft te zien tot 28 januari 2019.

Laatste loodjes Rajagala

Buddhist Art News van 6 november 2016 had het drie jaar na aanvang over de wens de ruďnes van Radja-gála in Sri Lanka te restaureren. De foto die het artikel begeleidt toont landmetersgereedschap. Al in 2013 begon de restauratie die, volgens het BAN-artikel, in 2020 gereed zou moeten zijn. Toen werd er van uitgegaan dat de hele restauratie Rs.344.10 miljoen zou gaan kosten.
Op 17 oktober 2018 werd gemeld dat de amerikaanse ambassade zijn karretje had aangepikt aan dit project. In dit 17 oktober-artikel bleek een restant-bedrag van "bijna 43 miljoen SL-roepies" nog besteed te moeten worden.
De Rádja-gála vihara werd in de derde eeuw gebouwd, en kwam in 1215 leeg te staan na de val van het Anoe-rádha-poera-koninkrijk.
Fotos als de hier bijgeleverde toont waar in heel zuid-Azië het zwaartepunt van de architectuur ligt: op de pilaren en op de daken, om de regen tegen te houden en een koel windje toe te laten. Pas wanneer het echt nodig is, bv. voor het aanbrengen van muurschilderingen, worden er wat muren van licht materiaal aan toegevoegd, maar vaak genoeg zien we tempelhallen die aan alle kanten open zijn. Hetgeen herinnert aan een nederlands echtpaar die voor hun op te richten weeshuis een woning neer lieten zetten. Die domme Aziaten lieten overal maar kieren en gaten. Vooral bovenaan de muur, net onder het dak was het nagenoeg helemaal open (zodat ongedierte naar binnen kon komen). Ze bouwden dus een potdicht huis, en zaten binnen de kortste keren schimmel in te ademen.
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.