White Jade River      
september 2018      


De pijnboom en de shogun

Niet dat het iets met boeddhisme te maken heeft, maar de murdecoratie die een van de toiletten in de metro van Tokyo toont, is vanwege zijn positionering, toch tenminste opmerkelijk. De Asahi publiceerde de foto van een scene waarin de op de afbeelding niet zichtbare, krijgsheer Toku-gawa Yoshi-nobu (1837-1913), "de 15de en laatste shogun uit het Edo-tijdperk (1603-1867)", naar zijn vazallen kijkt die, mooi gekleed in kimono voor hem buigen. Kennelijk kijkt de toiletganger vanaf zijn "troon" vanuit het perspectief van de shogun.
De afbeelding is in oorspronkelijke staat te zien in het Ninomaru-paleis, zegt de krant. Wat vooral opvalt is dat de schilder het tafereel heeft neergezet alsof het een Noh-spel was: op de achtergrond prijkt de bij het Noh kennelijk onmisbare pijnboom.

Thais erfgoed opgeŽist

Ook Thailand doet een poging om illegaal het land uitgesmokkelde artefacten terug te krijgen die tot het nationale erfgoed behoren. Zo zijn in het Norton Simon Museum in CaliforniŽ "negen antieke boeddhistische relieken" aangetroffen. Of het hier afgebeelde boeddhabeeld tot de teruggevorderde voorwerpen behoort, is niet bekend (zie het boeddhabeeld op de achtergrond, omringd door "dansende Shivas" - de typisch genotzuchtige opstelling van westerse geÔnteresseerden die het "leuk" vinden, maar niet waardig, eerbiedwaardig of intrinsiek waardevol).
Zeventien andere voorwerpen als tot Thailand behorend werden geÔdentificeerd in het Honolulu Museum of Art. Dan zijn er nog "twee antieke lintelen" uit de noordoostelijke provincies Boeri-rŠm en Sa KŤw die zijn aangetroffen in het Asian Art Museum in San Francisco. Deze laatste zijn definitief gestolen voorwerpen, zo was het bericht van thaise zijde. Onderzoekers hebben hun bevindingen kenbaar gemaakt aan het VS "Department of Homeland Security", samen met het verzoek deze items terug te geven.

Dunhuang-tentoonstelling

In twee maanden tijd heeft "Special Exhibition on Music and Dance Scenes in Dunhuang Murals" bijna 25.000 bezoekers getrokken schrijft een medewerker van Shine, voorheen de Shanghai Daily. De tentoonstelling, die is ingericht in het museum van de voorstad Sjuu-hwei (schrijf: Xuhui) laat, zoals de titel al aangeeft, het interieur zien van de grotten te Doen-hwŗng (schrijf: Dunhuang).
Om nog meer bezoekers te trekken is sinds kort een gids aanwezig die buitenlandse bezoeker voorlichting kan geven in het Engels. (Spreek: Doen-hwang)

Nieuwe vondst in Andhra PradŤsh

De Nes Minute had op 19 augustus een artikel over een boven de grond gehaald 14de-eeuws boeddhabeeld in het dorp Eturu, het Krishna-district, in de indiase deelstaat Andhra Pradťsh. Dorpelingen die een "bescherm-steen" bij de ingang van het dorp wilden neerleggen stuitten op iets hards, en dat was het granieten "zes voet, drie inch" hoge beeld.
verder
Opgegraven
Tentoongesteld


Terug naar de voorpagina

white jade river-blog

words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.