White Jade River      
november 2018      


Na een verblijf in Laos en China (Yünnan), maakt Sean Weatherall, die nog niet van plan is om naar huis te gaan, de balans op van zijn verblijf in Laos: "Na zoveel jaar in China had ik vergeten hoe dicht mensen verknoopt zijn met hun spiritualiteit (de wederkerigheid tussen nature en nurture). ... spiritualiteit (in Laos) was en is een heel belangrijke factor in het leven van bijna iedereen."

Thailand. Protest tegen belgelui

Myanmar. Mandalay-monnik op borgtocht vrij; gouden stoepa wordt weer wit

Laos. Vergunning nodig voor vestiging kerk e.d.

Theravāda in Amerika. Káthina in Californië; 75ste verjaardag hoofdabt Californië

Sri Lanka. Overlijden senior uit Malwátte-chapter; Mahaweli en de Sasse-ròewa-boeddha

Cambodja. Bescherming tegen illegale kap; radio-uitzending over Khmer-rijk

Roubaix. Uitbreiding Laotiaanse tempel

Bangladesh. Pasgebouwde tempel vernield

Káthina, dus het feest aan het eind van de regentijd, zo schrijft de Neue Westfälische van 29 oktober, werd met ca 1000 bezoekers gevierd in Warburg, Duitsland, en nee, Burkhard Battran, het feest laat zich niet vergelijken met het christelijke paasfeest, volstrekt niet, op geen enkele manier.
De festiviteiten vonden plaats in de plaatselijke wat Buddhametta, Buddha-metta met de betekenis van Boeddha's universele vriendelijkheid.

Vallabh Bhanshali is de bestuurder van de vipassaná-faciliteit in Mumbai.
verder

Het bestuur van de te bouwen samādhi Buddhist Vihāra, en ook de al aanwezige srilankaanse abt Makulu-déniye Sóma-ráthana hadden er niet mee gerekend dat naast het terrein dat ze op South Island in Nieuw-Zeeland hadden gekocht zich een bedrijf in dagmijnbouw zou gaan vestigen. Emily O'Connell van de Star Kiwi deed op 5 oktober verslag van hun ontgoocheling. (Samādhi staat voor een meditative staat van geest, niet persé op een kussentje.)
Bestuurder Garry Kilday van een bewonerscomité — huizen in de omgeving — viel de abt en zijn bestuur bij. Hij stelde dat hun "klachten gegrond zijn".
Het mijnbouwbedrijf moest op 5 oktober nog zijn aanvraag indienen. Hoe het regionale bestuur daarop gaat reageren was op die dag nog niet bekend.

theravāda-paginaTerug naar de voorpagina

naar het White Jade River-blog

naar het words in picture-blogNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.