White Jade River      
december 2018      


India. Assam en de nationaliteitskwestie; naamswijziging Allahabad? ; kleinzoon Ambedkar in politieke zaken

Op het moment dat vorige maand de nieuwe Nieuws over boeddhisme-pagina werd geüpload was Thich Nhat Hanh, de leider van de gemeenschap die in Frankrijk het Plum Village bewoont, op weg naar de tempel waar hij op zijn 16de was gewijd en opgeleid, de Chua Tu Hieu in centraal-Vietnam. Thay (thé), zoals hij door zijn achterban genoemd wordt, had juist zijn 93-verjaardag meegemaakt en besloot de rest van zijn leven in Vietnam door te brengen. Afgaand op het bericht moeten in het vervolg ook niet zozeer meer spreken over "zen" als de onderwijslijn van Thich Nhat Hanh, maar over "Tu Hieu" (toe hjèu), de naam van de tempel.

Mahāyāna in Amerika. Hsi Lai-tempel 30 jaar

De heer Li Ka-shing, de opdrachtgever voor de bouw van de ca een jaar oude Tsz Shan-tempel op een van de Hongkong-eilanden, heeft onlangs HK$2 miljoen (US$255,400) geschonken aan een gezamenlijk programma opgezet door de Chinese University en de Universiteit van Hong Kong. Het programma, dat de naam "Love Can Help" heeft gekregen, onderzoekt geneeswijzen voor neuroblastoom bij kinderen.

Op 12 november zaten afvaardigingen van boeddhistische gemeenschappen uit Vietnam, Laos, en Cambodja bijeen en spraken af nauwer te gaan samenwerken. De foto in Vietnam Plus toont monialen uit zowel het mahāyāna als uit het theravāda. De delegatie was samengekomen in het Laotiaanse Vientiane.
Themas waren "vertrouwenscrisis" (denk aan 'de politici liegen en de kranten en sociale media ook'), "de milieu-crisis, klimaatverandering, gezondheid, conflicten en armoede." Deze crises staan geluk, vrede en voorspoed in de regio en in de wereld in de weg, was een conclusie.

Korea. Jaarlijkse tentoonstelling drukblokken; maskermakers.

Nepal. Toerismecircuit; standbeeldenmakers; het Rándjana-alfabet

Joan Halifax lijkt de "keynote speaker" te zijn geweest tijdens de "29th General Conference of the World Fellowship of Buddhists" die tussen 5 en 9 november werd gehouden in Japan, voor een deel in de Soodji-tempel in Yokohama (foto), en voor een andere deel in een hotel in Narita. "Creating hope in life and death" was het thema van deze bijeenkomst.

Taiwan. Universitair onderwijs boeddhisme aan volwassenen

Nederland heeft er in Apeldoorn een zen-centrum bij.
verder

Zoals in de negentiger jaren goed terecht gekomen turkse immigranten in Nederland vonden dat de grenzen maar gesloten moesten worden omdat het land "vol" was — we hoorden het met verbazing aan; geen meelevende woorden met migranten die in hetzelfde schuitje zaten waarin zijzelf hadden gezeten — zo lijken gevestigde immigranten in het VK tegen een eventueel referendum over Brexit aan te kijken.
verder

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Dharmamegha in boeddhisme en hinduïsme
— Platform sūtra

Opgegraven
Tentoongesteld


— Boeddhisme in Abu Dhabi
— Jimi Hendrix' Boeddha

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

— Het blauwe uur

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.