White Jade River      
juli 2019      

■ (bij de foto) Hong Kong. In de tweede aflevering van de reuzeleuke "Frans Bauer in China" serie zagen we hoe praatjes in de wereld komen.
verder

Bangladesh. Cijfers over aantallen hindus en boeddhisten

India. Verlichting Mahabodhi-tempel

Taiwan Geldinzameling voor gespecialiseerd ziekenhuis en gratis voedselvoorziening; Tempel voor Mao wordt weer boeddhistisch

■ We zijn er bijna. Zowel in iets nuchterder kringen van psychologen (Masoumeh Sara Rahmani, Research Associate in Anthropology of Religion, Coventry University, 7 juni 2019), als in een land als België, of dan toch tenminste Vlaanderen, is het droomdenken over "meditatie", en dan meer bepaald "mindfulness" aan het wijken voor de alledaagse werkelijkheid.
verder

China. In een persoonlijke boodschap in de Washington Times van 4 juni somde de chinese ambassadeur naar de VS een paar cijfers op: Tibet heeft 1778 boeddhistische tempels met ongeveer 46000 inwonende monialen. Xinjiang heeft 24.400 moskeeën, hetgeen neerkomt op 1 moskee per 530 gelovigen, meer, zo zegt Cui Tiankai, dan in de meeste islamitische naties.

■ Gelukkig wordt er door het gewone internetpubliek steeds meer aan "factchecking" gedaan. Chauvinistische Indiërs pochten dat Wat Arun in Bangkok een fabuleus mooie tempel ter ere van hundigod Shiva is, ergens in India. Fabuleus is het. Je moet er overigens ook een sterk hart voor hebben om al die trappen te kunnen beklimmen, maar voor Shiva is het niet, noch staat het gebouw in India.

De dalitjongen in Sjāndra-hālli

Twee voettochten voor de vrede

Japan. Soetra-recitatiewedstrijd; katholieken en boeddhisten verhuren grond voor moslimbegraafplaatsen

Korea. Toegangskaartjes tempels in parken; opmerkelijke open brief van monnik aan dalai lama

Twitter en de dalai lama

Master Lu. Zoveelste geval van zelfverrijking onder mom van verlichting

■ Vorige maand hadden we het over het zen-centrum in de franse Larzac; de eerste dagen van juni leverden een bericht op over Kansho-dji in de Dordogne. Tussen 1 en 5 juni vierden ze daar "Odjukai", een gebeurtenis waarbij mensen die dat willen leefregels kunnen opnemen. De Dordonse vestiging is er een in een serie die hoort bij het Ei-hei-dji in Japan.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Publicaties

— Hear the Wind Sing
— Martin Lister and His Remarkable Daughters
— Prof Rķmila Thapar; de aryans en het hindutva

Opgegraven
Tentoongesteld


— Borobudur
— Hokusai en Gauguin
— Beyond Line
— Shanghai Sacred

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

— De ekster en het verlangen
— Ullāmbaná, Hungry Ghost Festival, Ching Ming-feest

Words in picture-blog

— Hinduism and Buddhism

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.