White Jade River      
juni 2018      


Dit jaar is het dan volgens een meerderheid van boeddhistische scholen 2562 jaar geleden dat Boeddha (Sakyamuni, Gótama, of Gáutama) werd geboren.
verder

Een pagina over de mudra van Vairóótsjana Boeddha had al lang online gebracht moeten worden, ook al is het een kwetsbaar onderwerp omdat er zoveel esoterische avonturiers misbruik van maken. Niettemin, een zo kort mogelijke uiteenzetting is er nu, wel in het engels.

Om op het onderwerp door te gaan, Shine, een subdivisie van de Shanghai Daily, had begin mei heel wat te vertellen, onderandere over de Hwa-jèn-traditie, en over de ch'an-meester Hwei-nèng.
Naar de pagina over China.
De afbeelding illustreert pagina 28 over de sociale media en het hexagram Jian 53.

Australië. Urnenhal bij tempel; stoepa te Bendigo

India. Archeologisch terrein Pragbodhi opgeknapt; relieken uitgeleend aan Sri Lanka

Singapore. Oudste thaise tempel

Op 21 mei was het voor dat moment alleen de Puna Hòng-wan-djí Mission aan de Old Volcano Rd. op het eiland Keaau, Hawaii, die met een foto kort inging op de hevige vulkaan-uitbarstingen die op dat moment woedden: "als je lang op Hawai'i woont, dan leer je vanzelf te begrijpen en geloven."
verder

De complexiteit van het denken in termen van "komende Boeddha" is voor wat Japan op deze site enigszins uitgebreid met twee korte stukjes over a/ het Reine Land-denken en Maitreya, en b/ het sōtō-zen-denken over hetzelfde onderwerp.

(bij de foto) Japan. Tsunami-herdenking

de Pagoda van Fréjus

Vietnam. De Bhuparám-tempel; Veteranen brengen beeldje terug

Soka Gakkai in Ivoorkust

Over knoflook en andere stinkende gewassen is een kleinigheid toegevoegd op de webpagina over vegetarisme

Terug naar de inhoudsopgave

Nu de initiatiefnemers van online platforms diep moeten gaan nadenken over privacy, voorwaarden en condities, en waarschijnlijk ook nieuwe manieren van geld verdienen, is het oude vertrouwde Topix opgehouden met het verzamelen van nieuws voor kleine lezersaantallen zoals boeddhisten: "boeddhistisch nieuws" is niet meer. Als vanzelf vielen op Youtube verschillende videos over recente gebeurtenissen open. Dat zijn niet bepaald kritische bijdragen, maar voorlopig leert de toeschouwer er heel wat uit.


... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Political violence in ancient India

Opgegraven
Tentoongesteld


— Sagaing-tempel wordt gerestaureerd
— Gedragscode Duitsland
— Jerry Yang's collectie

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

— Eluard en het zen
— Gauguin in de aandacht

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.