White Jade River      
mei 2018      


In april vierden de Himalaya-stromingen, met name het gelugpa (FPMT) en het kadŕmpa (een break-away van het gelugpa) het bestaan van de mahāyāna-geleerde Nāgārjuna.
verder

(bij de foto) Japan. De chinese immigrant-monnik en zijn pelgrimsroute

Mahāyāna in Amerika. Byodo-In op Hawai'i; Pomo-sa in Ann Arbor

Theravāda in Amerika. Wijdingen aan het eind van drie maanden retraite

China. Documentaire ch'an-monialen; "white paper" over religie

Een conglomeraat van boeddhistische organisaties, schreef Manán Kumár op 20 april voor persbureau DNA, heeft opnieuw een verzoek ingediend om de indiase grondwet zodanig aan te passen dat het boeddhisme als "separate religion" wordt erkend. Tot nu toe wordt er geen officieel verschil gemaakt tussen hinduďsme en boeddhisme.
verder

Canada. Prince Edward Island: honderden monniken en nieuwbouw

Taiwan. Zakenman pikt tempel in; twee vipassaná-centra

India. Sikhs en boeddhisten in Sikkim; slordige restauratie Bodhgaya

Korea. Conferentie van bhiksuni; Khmer gaan tempel bouwen

De naar alle maatstaven heel ver gevorderde Linji chan-monnik uit de Zhongnan-bergen in het noorden van China, die in deze meer dan een uur durende documentaire aan het woord komt, heeft het over "ability": wie de vaardigheden niet in zich heeft, ziet 't pad niet, zegt hij. En toch, met "discipline, meditatie en wijsheid" kan die vaardigheid aangescherpt worden (door wie 't wil).
verder

Een van de engelstalige kranten in Maleisië had rond 1 april een artikel over een asiel voor straathonden, het Animal Shelter Ipoh (Ipoo is een stad). Ivan Lo van The Star, die onbeleefd genoeg was om niet de monniksnaam van de initiatiefneemster te geven, maar we moeten aannemen dat ze shih Fang Zhai heet, liet weten dat het asiel geld aan het inzamelen was, in de hoop dat straathonden, zodra ze aangetroffen worden, niet meteen worden afgemaakt.

Shaolin gaat de collectie boeken beter bewaren, schreef Global Times op 24 april. Er komt ruimtetechnologie aan te pas om temperatuur en luchtvochtigheid zo op peil te houden dat insecten er geen brood in zien.
Dat is goed nieuws. Ca 15 jaar geleden had een abt over een tempel in de tropen daar even geen erg in; zijn uitgebreide collectie boeken was voor meer dan de helft beschimmeld en viel uit elkaar, en alle filmbanden die op de plank stonden waren weggesmolten en onbruikbaar. Het is daarom een goede zaak dat er meer en meer overgegaan wordt tot digitaal opslaan van gegevens; geen schimmel of kever kan er bij.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Enlightenment Now
— Inou-e Enryō
— Vier nieuwe titels uit Nagpur

Opgegraven
Tentoongesteld


— Buit terug naar Nepal
— Petrogliefen uit Tubo-periode
— Wordt Kotte "ontwikkeld"?
— Tentoonstelling Kunming

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Nog een Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.