White Jade River      
april 2019      


Bodhgaya, India. Nadat tijdens een vorige regeringsperiode de drie rijen dik bedelaars bij de poort van de Mahābodhi-tempel tot nul waren teruggebracht, toont tenminste een foto bij een reportage door Kálinga Sene-virátne (uit Sri Lanka) dat de situatie vandaag erger lijkt dan ze dertig jaar geleden was: bezoekers aan het tempelcomplex moeten zich een weg wringen tussen de bedelende kinderen door.
verder

Japan. (afbeelding) Haardracht en losse zeden

Nepal. Nepalese beeldhouwers in Japan

Singapore. Twee tempels uit chinese volksreligie voor de rechter

China. Tempels worden wit geschilderd

Vietnam. Yęn Tu-pelgrimage

Mahāyāna in Amerika. Overlijdensherdenking in Hacienda Heights; W.S. Merwin en Chögyam Trungpa

Taiwan. Internationale conferentie Huayen-boeddhisme

Thich Nhat Hanh heeft zijn laatste instructie in aandachtsmeditatie gegeven, schreef Eliza Barclay op 11 maart. Van nu af aan wordt hij opgevolgd door Brother Phap Dung wiens foto werd genomen door Wouter Verhoeven.
Net als in het geval van de dalai lama speculeert de internationale pers er lustig op los over zijn overlijden, binnenkort of na een poosje. Azië moet hier erg aan wennen, daar spreekt men niet openlijk over de verwachte dood van deze of gene; het wordt geďnterpreteerd als het dood-wensen van de kant van de spreker. Lang leven, en in gezondheid, daar heeft men het wel over.

India. Vertaling van de Sadhána-mála

Het begrip vivéka en powerpoint-presentatie Fazang

Sympathiebetuigingen aanslag moskeeën in Christchurch

De afgelopen maand hebben we opnieuw kennis kunnen nemen van een "award" die de katholieke kerk in het leven heeft geroepen: de 'Vrede op Aarde en Vrijheids-prijs' (Pacem in Terris Peace and Freedom Award).
verder

Een stuk over de Sam Poh Tong-tempel (chinees-mahāyanistisch) die eind negentiende eeuw werd uitgehouwen in de rotsen in de buurt van de maleisische stad Ipoh, stond al enige tijd in "Malaysia Travel". Op 20 maart werd het uitgeschud in een Wikipedia-pagina. Uiteraard kan de voorlopig summiere informatie worden aangevuld door diegenen die daar kennis van hebben. Probleem is daarbij wel dat de achtereenvolgende bewoners, en vooral bewoonsters van het aanpalende gebouw anoniem zijn gebleven. Zo hoort het, maar het bemoeilijkt een geschiedschrijving.

Een lemma is toegevoegd aan de Korea-pagina. Het gaat over de gerestaureerde "westelijke pagoda" op het tempelterein van de Mireuk-sa, en over de concepten van Maitreya en Amitābha.
Verder is er deze maand een bijdrage over de nu teruggetreden bestuursvoorzitter van de Dong-guk-universiteit van Zuid-Korea.We kunnen niet kijken naar het portret van Nazanin-Zaghari-Ratcliffe zonder te denken aan andere portretten die aan de basis staan van haar veroordeling.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Publicaties

— A Critique of Western Buddhism
— Birds of Sri Lanka

Opgegraven
Tentoongesteld


— Green Tara in New York
— Hiroto Rakusho
— Video over Shen Zhou
— Regen boven Maekawa
— Archeologie in Pakistan's Jammu

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.