White Jade River      
augustus 2019      

■ Er vliegen ook (Skr./Pāli) apsáras, letterlijk wind-danseressen, langs het plafond.
verder

■ De bedoeling was om van dit augustus-nummer nu eens een editie te maken die vol staat met goed nieuws. Weer niet gelukt.
verder

■ Naar aanleiding van de heruitzending van een documentaire over de beeldhouwer Hildo Krop, zijn een paar woorden in het archief gezet over het ontstaan van de wereld, een verhalenbundel waarin het boeddhisme geen hoofdstuk heeft geclaimd.

India. Bouwt overheid tempel in Sri Lanka ?

Taiwan Dharma Drum koopt grond aan in Illinois

Vietnam Uitreiking vredesprijs

■ "Special VN-rapporteur" Yanghee Lee, die in Myanmar niet meer welkom is, is dus tussen 8 en 18 juli gaan stoken in Thailand en Maleisië.
verder

China. Joods manuscript in Mogao-collectie

■ Het hergebruiken van pet-flessen om daar kleding van te maken is zo ver doorgedrongen als tot in de kleermakerijen die zich specialiseren in theravāda monnikskleding in Thailand. De monniken van Wat Jak Daeng zijn de voorlopers geworden. Ze lieten weten dat ze tussen de gebruikelijke katoenen bovenkleding en de nieuwe pet-varianten in het dragen geen verschil kunnen waarnemen.

■ In een 5 juli-interview met Obi Anyanwu vertelde "Grammy Award- winning" rapper Lupe Fiasco hoe hij in zijn thuisbasis in Amerika les kreeg in kungfu. Het werd een fiasco. Nu, zo berichtte Obi, was hij in Japan en China en bezocht in dat laatste land niet alleen de Shaolin-tempel, maar ook de kunfu-faciliteit Fa-wang.
verder

■ Een informatieve video over de (boek)drukkunst vóór Johannes Gutenberg (hoofdstukje: Eerste metalen losse letters; zetwerk) werd aangeboden door Alba Urquia. Hoewel het in het engels is ingesproken is het een uitstekend product voor het basis-onderwijs, nog even afgezien dat de bewegende gifjes bij het fragmentje over de Diamant Soetra (de diamant(en) leerrede) figuurtjes tonen die eerder bij het hinduïsme of het Himalaya-boeddhisme horen. Illustratoren zijn toch gebiologeerd door dergelijke afbeeldingen, identificeren ze als "typisch boeddhistisch" en gebruiken ze te pas en te onpas.

Japan. Nieuwe tempelhal, nieuwe dakconstructie

Korea. Film over de koning die het koreaanse schrift uitvond.

Geavanceerd geluidssysteem in tempelhal

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Publicaties

De indiase bron van De Saussure's structuralisme

Opgegraven
Tentoongesteld


— Fauteuils voor kloosters
— Miniatuur-stoepas op berg Koya
— Indiase textielen
— Oorlogsbuit terug naar Afghanistan

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.