juli 2022      

  Nieuws over boeddhisme■ Hoewel Dharma Drum vaste data heeft ingevoerd voor verschillende dagen waarop role-models en/of grote helpers worden herdacht, dus onderandere voor Gwan Yin Bodhisattva's Ontwaken (Quanyin: de chinese naam voor Ava loki teshvara). Dharma Drum heeft het vastgezet op 16 juli, maar elders varieert die dag al naar gelang de stand van de maan. Vorig jaar was dat op 13 juli, dit jaar op 25 juli, dat wil zeggen, volgens de kalender van de Chuang Yen-tempel, de hoofdzetel van de Buddhist Association of the US(A), ooit als overkoepelend orgaan geïnitieerd door onderandere mijn ordinatiemeester, dus eind 70-er, begin 80-er jaren.
verder

■ De indonesische krant Tempo kondigde op 6 juni aan dat de toegangskaartjes voor de Borobudur, maar ook voor de Prambanán, en de Rátu Bokó duurder gaan worden. Indonesiërs moeten in het vervolg sparen voor $51 US, en buitenlanders mogen $100 US neerleggen.
verder

Japan en Korea: eigendomsrecht cultureel erfgoed.

Vietnam. (bij de foto) Bezoek indiase minister van defensie; Partij meldt materiële en geestelijke vooruitgang Khmer-etniciteit

China. Preventie regenwaterschade in Gansu; acht grote lokaties in Beijing

Mahāyāna in Noord-Amerika. UBCV-groepen strijden om eigendom californische kerk en handelsmerk

■ Zoveel jaren na het stuk bombarderen van de grote standbeelden zijn de Taliban weer terug in de Bamiyan-vallei in de hoop dat er nog wat geld gehaald kan worden uit de laatste kruimeltjes steen of verf in de de holtes waar de Bamiyan-boeddhas hebben gestaan. Dat meldde Foreign Policy. 't Is zielig, maar 't is waar. We hebben toch met ongeschoolde jongens uit verre gehuchten te maken die hooguit kunnen lezen en schrijven, zo ze dat al kunnen.

■ Nu een deel van de VS min of meer in rep en roer verkeert vanwege het afschaffen van wetgeving rond abortus en abortus-klinieken, heeft uiteraard Religion News opnieuw aandacht aan het onderwerp gegeven.
verder

Duitsland, Frankrijk, het Vatkaan: anti-betondemonstratie, fondsenwerving, en festival voor de vrede; thaise seniores en de paus

Korea. Radio- en tv-zender maakt gokscene in tempelhal; minimum leeftijd gratis toegang tot tempelterreinen verhoogd

Bhutan. Hogere wijding voor 144 nonnen (?)

■ Op Twitter werd een paar dagen eerder een bericht doorgegeven over een "yatra", voettocht met speciaal doel, in de indiase deelstaat Kargil waar Himalaya-boeddhisten een tempel wilden bouwen.
verder

■ Daar zouden we ons plaatsvervangend voor moeten excuseren: In India werd, zo lezen we in een MSN-bericht, actrice Ketaki Chitale gevangen gezet vanwege een smadelijke opmerking over boeddhisme op haar Facebook-pagina. Dat is dom, dat is zielig, dat verdient medelijden, maar geen 1-2 maanden gevangenisstraf. Daar wordt 't meisje niet beter van, en wij kunnen er wel tegen, zo langzamerhand.

Japan. Geldinzamelingsactie voor Horyu-dji-tempel; het zonnewiel-teken en de westerse gevoeligheid

Terug naar de inhoudsopgaveDit is de meest voorkomende handhouding bij boeddhistische meditatie.
verder


... EN VERDER

Ander nieuwsLiteratuur

— Jonathon Keats van Forbes maakte op 8 juni een artikel over een video-game onder de titel "The Great Adventure of Material World". Let op: Amerikanen Schrijven Ieder Woord Met Een Hoofdletter. Zodoende.
De game is, zo lezen we, geïnspireerd op de Diamant Soetra.
Eerder al heb ik gemerkt dat het vooral redelijk jonge jongens zijn die deze tekst stoer vinden, dus de game, dat gaat hem in zekere kringen vast wel worden.

Opgegraven
Tentoongesteld


— Samurai, bushido, en chawan

de theravāda-pagina

Tulpen en Tempels blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

uitspraak van moeilijke woorden

cultuurverschillen oost en west

Een kleine selectie boeddhisme op video

redactie


Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.