White Jade River      
september 2018      


My Republica liet op de voorlaatste dag van augustus weten dat er dagelijks inbraken en berovingen plaatsvinden in tempels (gompas) in "Upper Dolpa" (of Upper Dolpo) in Nepal. Ongetwijfeld een van de armste streken van de wereld zullen gompas als die van Shey (foto), Rey, Mikhin, en Gwankar ofwel verlaten zijn, danwel door een minimum aantal personen bewoond en onderhouden.
De kunstenhandelaars in etnische en archeologische artefacten, althans de winkeltjes in Europa's "dure" stadswijken, lijken niet echt geÔnteresseerd te zijn in verhalen waar ethiek aan te pas komt, dus het heeft weinig zin om op hen in te praten. Eerder zou het de overweging waard zijn om aan de paketten ontwikkelingssamenwerking fondsen toe te voegen waarmee bewakingspersoneel gesalarieerd kan worden.

John Horgan zat een beetje met dat nieuwe boek "Why Buddhism is True". Door ondergetekende niet gelezen kan er ook niets over gezegd worden. Maar John, zo liet hij via Scientific American weten, voelde zich wat aangedaan door kritiek die hij kreeg op zijn kritiek. Hij is dus een weekje gaan mediteren, in het Dzog-dzjŤn Centre (schrijf: Dzogchen) in Cambridge, Mass., en nog wel onder leiding van "Lama Surya Das" (Jeffrey Miller).
Aan het eind schrijft John, "De retraite overtuigde me ervan dat contemplatie de effecten van psychedelica kan reproduceren, ....".
Wat moet je daar dan weer van denken.

Korea. Ontslag hoofdabt Jogye Orde

India. Nieuwe aanslag Mahabodhi verijdeld

Mahāyāna in Amerika. Dorje Chang in Las Vegas; bosbranden in CaliforniŽ en RISE is San Francisco; FGS en LingyŤn in Canada

Retraites in WaldbrŲl en Beieren

Discussie afschaffen doodstraf in Taiwan

De South China Morning Post van 2 augustus had van de hand van Jason Wordie een heel instructief artikel over handgebaren. Niet over de mudra zoals het in het Sanskriet heet, maar gebaren die mensen gebruiken om te communiceren met anderen. De foto van een vrouw uit het Nŗsji-volk (Naxi) illustreert wat er bedoeld wordt. Jason vertelt ons dat het gebruik ontstaan is als communicatiemiddel tussen boeddhistische monniken uit verschillende taalgroepen. Jason heeft vernomen dat deze gebarentaal ontstaan is uit de rituele gebarentaal die gebruikt wordt om in esoterische kringen bepaalde concepten over het voetlicht te krijgen.

Lotus soetra-stroming in MongoliŽ

China. Provincie-ambtenaren reciteren de canon; het 13de jaargetijde

Ook Vietnam gaat "veggie"

Film geweerd in Singapore

Een verfproducent is op het idee gekomen om de bloemen die in srilankaanse tempels op de poedja-tafels (schrijf: pūja) achtergelaten worden verder te drogen en te gebruiken als pigment, als een soort verlengde van de natuurlijke pigmenten die in het verleden, en ook vandaag nog worden gebruikt voor onderandere muurschilderingen.
Het bedrijf laat weten dat er ongeveer 200 kg gedroogde bloemen nodig zijn voor 50 liter verf.
Ze zijn nu een campagne gestart om de restant-bloemen in de verschillende tempels op te halen, ook buiten het eiland. Bekend is niet of bijvoorbeeld archeologische diensten hun goedkeuring hebben gehecht aan de op de door het bedrijf vervaardigde pigmenten. Het zou jammer zijn indien de verf maar korte tijd houdt, of snel vervaagt. De hier getoonde tagetes is het bloemetje dat nog het meest geofferd wordt omdat het goed bestand is tegen het hete en soms langdurig droge klimaat van zuid-AziŽ.

Op 20 augustus werd de geboortedag herdacht van James Prinseps, de oriŽntalist die de codes van de schriftsoorten kharosthi en brahmi kraakte. Hulde!

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Mandalas in the Making
— The Penguin Book of Haiku
— Le bouddhisme face au monde contemporain

Opgegraven
Tentoongesteld


— De pijnboom en de shogun
— Thais erfgoed opgeŽist
— Dunhuang-tentoonstelling
— Nieuwe vondst in Andhra PradŤsh

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

Words in picture-blog

— Dharma

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.