White Jade River      
november 2018      


India. Electronica en de Ratnagiri-stoepa

Japan. De vierkante cirkels van Sengai; grootste Hart Soetra ooit

Vietnam. Samenwerking met Rusland en India; orgaandonatie in Ho Chi Minh-stad

Kavanaugh en George Takei

China. Nieuwe bijbelversies met leerstukken uit boeddhisme en confucianisme; internationale conferentie

Hong Kong. Begraven van doodgeboren babies

Taiwan. Seminar voor christenen en boeddhisten

Verre van recent is de Pali (= theravāda) Saket[a] sutta. Het is zelfs een van de oudste boeddhistische teksten. Dat de belangrijkste fragmenten er uit nu online zijn gezet, wordt ook even op deze voorpagina gemeld omdat de themas daaruit in een aantal tradities en subtradities spelen.

Een nieuw-Tasmaanse boeddhistische leider, meester Sjien De Wan (ook genaamd Xin De Wang), zo werd op 3 oktober bekend gemaakt, ontkent heftig dat hij een zetbaas is van de chinese communistische partij.
verder

Korea. "Aziatische Unie" en Heycho's manuscript

Singapore. Wijziging homowet ?

IndonesiŽ. Tien "nieuwe Balis" en verijdelde aanslag

Op 10 oktober 2018 werd de vietnamese leraar Thich Nhat Hanh 92. Het werd ook gevierd in Plum Village in Frankrijk waar de leraar nu niet meer woont. Het bericht meldde dat hij in Thailand, in "Thai Plum Village", nu aan het hoofd staat van een gemeenschap van ca 200 monniken en nonnen plus de nodige burger-bezoekers. Een en ander betekent dat hij en zijn gemeenschap daar door supporters ruim worden voorzien van alles wat ze nodig hebben, en dat is, gezien het feit dat hier sprake is van een streng-theravādin land dat tot niet al te lang geleden iedere uiting van mahāyānisme de kop indrukte, opmerkelijk.

"Zen-salons" en de sekten

Er schijnen er twee te zijn: de ÷sterreichische Buddhistische Union, en de ÷sterreichische Buddhistische Religionsgesellschaft.
verder

"The overall theme" van het hotel, schrijft Forbes op 1 oktober, wordt boeddhistisch, met een toefje "classy metropolis". Michael Alpiner heeft het dan over het nieuwe Sanctuary Hotel aan het Times Square in New York. We hebben voor zover bekend nog nooit een hotel gehad met een christelijk, islamitisch, jaÔn, parsisch, of joods "overall theme". In het eerste geval zou dat niet leuk zijn want dan kom je maar gekruisigde Christussen tegen, en dat bederft de eetlust. In het tweede geval zou het niet leuk zijn omdat je dan maar voordurend moet denken dat de hemel leuker is dan de aarde. En in de andere gevallen ... weet even niets te bedenken.
Hoe dan ook, genotzucht bat son plain, pardon, is hevig en luiddruchtig aanwezig.

Sangha-rŗkshita, de controversiŽle stichter van de van alle boeddhistische bordjes snoepende Friends of the Western Buddhist Order, waarvan een deel is verdergegaan onder de naam Tri-rŗtna, overleed op 30 oktober 2018 op de leeftijd van 93. Hij leefde de laatste jaren in en seniorentehuis in Hereford, Engeland. Een pagina is omgeslagen.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties

— Het leven van de vlieg en afhankelijk, voorwaardelijk ontstaan

— Fotoboek Myanmar

Opgegraven
Tentoongesteld


— Beeld terug naar tempel in Korea?
— Eindstukken tempeldaken
— Kunstverzamelaars
— Grot gevonden in Tajikistan
— Bamijan-boeddhas in Parijs
— Laatste loodjes Rajagala

de theravāda-pagina

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.