White Jade River      
augustus 2018      


Eind juni/begin juli waren hulptroepen nog steeds op zoek naar een groepje voetballertjes en hun begeleider die op een toch in de Tham Lwang-grot in de buurt van Chiang Rai in Thailand door binnenstromend regenwater werden verrast.
verder

Korea. Zeven tempels op Unesco-lijst; memoriaal-stoepatjes bij de Mi-hwang-sa; nieuwbouw in het zuiden

India. De stoepa te Sanchi

Japan. Candle Night; Moniaal-kunstenaar in de Kannon-dji

"China laat Liu Xia, de weduwe van Nobelprijs voor de vrede Liu Xiaobo vrij om naar het buitenland te reizen."
verder

Mahāyāna in Amerika. Tempelsluiting in Los Angeles

Luxe, calme et voluptť

Op de 19de-eeuwse "Grote Pagoda" in de Kew Gardens bij Londen, zijn na renovatie weer 80 (tachtig) felgekleurde draken op het dak geplaatst. Eerder al kwam een bericht van het Musťe Guimet in Parijs waar bij een bepaalde wedstrijd de winnaar er vandoor ging met de replica van een "boeddha-kop".

De Nepali Times heeft een swingend videotje online gezet over Loem-bini, de plaats waar Boeddha geboren werd. Althans, het videotje gaat over een poepsjiek hotel vlakbij.
Onder de rubriek "money" had de Kathmandu Post een bijdrage over de parafernalia, waaronder boeddhabeeldjes in de Newar/tibetaanse stijl, die binnen niet al te lange tijd te koop zullen zijn in een "handarbeids-centrum" in de hoofdstad.

De Foguang-shan mahāyāna-gemeenschap had in AustraliŽ twee vestigingen ter weerszijden van een doorgaande weg mogen bouwen, een tempelcomplex en een opleidingscentrum. De Illawarra Mercury van 12 juli bracht het bericht dat beide vestigingen nu met elkaar verbonden zijn middels de "Nan TjŤn Bridge". Nan Tien betekent "zuidelijke hemel" (en liever niet "zuidelijk paradijs" omdat "tien" [tjŤn] hemel betekent in de fysieke zin van het woord. De westerse mens gaat het chinese "hemel/tien" al te gemakkelijk interpreteren aan de hand van de eigen religieuze beeldentaal.)

Na het zien van een in de tweede week van juli online geplaatste reportage over Georges Clťmenceau, is het blog dat aan hem gewijd is een heel klein beetje aangevuld.

Taiwan. Chiang Kai-shek en de boeddhisten

Steeds meer mensen "migreren" van New York naar Philadelphia waar het leven goedkoper en ietsje langzamer is, zo lezen we in de New York Times van 20 juli, en de migrerende Chinees-Amerikanen, voor zover ze boeddhist zijn, bezoeken dan de ZhŤn RÚe-tempel in "Phily", zie foto.

Terug naar de inhoudsopgave

... EN VERDER

Ander nieuws


Recente publicaties
(Deze maand geen nieuws)

Opgegraven
Tentoongesteld


— Wandschilderingen Tabo te restaureren
— Gerestaureerde Boeddha in de Swat-vallei
— Nomaden-boeddha
— Unesco dreigt Sri Lanka voor een laatste keer
— Ashmolean Museum toont Vessŗntara DjŠtaka
— Goreyo-dynastie
— Andhra sites

de Himalaya-pagina

de theravāda-pagina

White Jade River-blog

— CaliforniŽ en Bierstadt

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

email

Facebook

Een kleine selectie boeddhisme op YoutubeNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.