■ (foto) Op 29 januari vierde Vietnam Tết, het nieuwe jaar.
■ India. 12-jaarlijks hindu-evenement; werk van wijlen Maqbool Husain in beslag genomen
■ Syrië en het aramees
■ Verenigde Staten en het immigratie-dossier
■ In december 2024 werd in Thailand de "Marriage Equality Law" geformaliseerd. De Bangkok Post van 6 januari meldde dat op 23 januari een massa-huwelijkssluiting zou plaatsvinden voor 300 same-sex paren. Het gaat dan om een burgerlijk huwelijk, zoals dat heet, een ceremonie ten overstaan van overheidspersoneel.
Waar dat getal van "300" vandaan kwam was op de 6e nog wat onduidelijk. Er waren op dat moment slechts 100 inschrijvingen. Op de grote dag zelf, in de 2e week van januari, bleek het aantal inderdaad toch te zijn opgelopen tot het vooronderstelde getal van 300.
■ In Alto Mayo, een woud in Peru, zo meldt de Yahoo nieuwsdienst, zijn onder de "meer dan 2000 soorten planten en dieren" 27 soorten aangetroffen die nog niet eerder op de radar stonden, maar ook 49 die op de lijst met uitsterven bedreigd staan. Dat vond een ploeg onderzoekers die daar niet lang geleden onderzoek deden.
■ Het amerikaanse Pew Research Center — dat v.w.b. tellingen over het boeddhisme de regels tijdens de wedstrijd heeft gewijzigd — gaat er van uit dat over de hele wereld gerekend de aanhangers van de islam in de komende 35 jaar met 70% zal stijgen. Dat meldde India.com.
Dergelijke voorspellingen zijn nogal gewaagd. We hebben in de afgelopen jaren gezien hoe snel dergelijke berekeningen worden bijgesteld onder allerlei onvoorziene omstandigheden.
■ Al sinds 2024 is er sprake van de bouw van een hydro-dam in Tibet, de Kamtok dam. Tibetaanse uitwijkelingen hebben het dan over mogelijke schade aan de "heilige bergen van Gèndong. Ook hier gaan hele dorpen verplaatst worden, en "ancient Buddhist monasteries" gaan er aan, zo is de vrees. In december 2024 werd er gepleit voor "het beschermen van de rechten van Tibetanen om deel te nemen in alle ontwikkelingen, en dat met de (VN?) 1986 Declaratie betreffende de Rechten op Ontwikkeling, en de Internationale Overeenkomst over Economische, Sociale, en Culturele Rechten in gedachten."
■ De japanse professor Hiroshi Yoshida heeft een beetje zitten rekenen, meldt Slate. Als het zo doorgaat, zo zegt de prof, dan is er op 5 januari 2720, dus over 695 jaar, in Japan nog maar 1 kind jonger dan 14 op de eilandengroep over.
Niemand kan hem tegen-spreken, want tegen die tijd zijn we er geen van allen meer, althans niet in de vorm die we nu hebben aangenomen.
■ Ook Taiwan klaagt over beschadigen van onder-zeese kabels. Dat meldde de Taipei Times. Er werd een Chinese roestbak aangetroffen die vaart — als er nog sprake is van varen — onder Kameroenese en Tanzaniaanse vlag. De maritime wereld zal kunnen bevestigen of ontkennen of het mogelijk is om onder 2 vlaggen te varen. Er werd vastgesteld dat het schip in de buurt van Taiwan ronddobberde en uiteindelijk het anker had gevierd. Een per-ongeluk wordt niet uitgesloten.
In ieder geval is er werk aan de winkel voor kabeltrekkers, en voor initiatiefnemers van nieuwe manieren van communicatielijnen tot stand te brengen.
■ Wang Yi, Buza-minister in het chinese Kabinet-Xi had een telefoongesprek met zijn nieuwe collega in de VS. Hij gaf Marco Rubio een standje: "Ik hoop dat u zich zult gedragen en in de toekomst een constructieve rol zult spelen ten bate van de chinese en amerikaanse volkeren, en (ook) in de wereld (met als doel) vrede en stabiliteit."
■ In Cambodja, zo meldde de Khmer Times, groeien en bloeien er tussen de 500 en 1000 verschillende soorten orchideeën. Hoeveel precies weet het nieuwe nationale onderzoekscentrum aan het ministerie van landbouw nog niet. Sinds de oprichting van het onderzoekscentrum, begin januari, zijn studenten en docenten aan de slag gegaan met het soort werk dat in dergelijke instituten zoal wordt gedaan.
■ Dit is een van de winnaars van de wedstrijd 2024 onderwater-fotografie georganiseerd door de "Underwater Photography Guide".
■ Hoor het universum brullen. Dat lazen we in NDTV, een bericht waarin een video werd gereproduceerd met opgevangen geluid afkomstig van een van de zwarte gaten in het heelal.
■ Wie afbeeldingen zoekt waar geen auteurs- of andere rechten op rusten kan in het vervolg hier terecht. Dat berichtte Colossal.
■ Het Parool, dat een artikel bevatte over een nieuw museum in Amsterdam, had het daarin over een "zogenoemde Ground-breaking Ceremony". Die term, en de ceremonie, is nieuw voor Nederland, en ze hebben het van "ons". Het zijn hele kleine dingen waaraan je ziet dat enige informatie hier en daar doorsijpelt — zonder dat ze ooit aan bronvermelding zullen doen, dat ook weer wel, of niet.
■ Neutraal willen blijven kan soms grappige vormen aannemen. Op Radio-4 werd eind december Mussorgsky's
De Grote Poort van Kiev herdoopt in "De Klok". Mussorgsky was een Rus, de Grote Poort staat in de Oekraïne.