|
■ Shurei Sasai is nog onder ons. De nu 89-jarige was medio oktober in Nagpur, hoofdstad van het nava-yana, zouden we kunnen zeggen, om daar een toevluchtsceremonie voor te zitten voor zo'n 15.000 personen, zo meldde de krant. Aantallen waar het benepen Europa zich geen voorstelling bij kan maken, behalve wanneer de min-vijftigers zich kunnen voorstellen dat "vroeger" het openbare, gezamenlijke leven zich op straat afspeelde. Stonden er bij het laatste bezoek van Beatrix 3 volwassenen en 1 kind bij de achterpoort van de Abdij in Middelburg — waarbij alleen het kind een vrolijk heee liet horen — bij de aankondiging van de komst van iemand met naam stromen in Azië de straten en pleinen nog steeds vol; hoe zou je de persoon anders aan het woord kunnen horen!
Veel eerder was Sasai, die in de jaren daarvoor de indiase nationaliteit had aangenomen, in India werkzaam als voorman-aanjager van de dalit. Hij stelt zich voor als opvolger van Ambedkar, en in die hoedanigheid werd "Bhadant (= titel) Arya (nobele) Nagarjun[a] (de filosoof) Shurei Sasai", zo lazen we in de Times of India, in 2019 aan het woord gelaten als keynote speaker tijdens een "tweedaagse internationale conferentie over sport-psychologie en »yogic science«." Die conferentie was dan ook eerder een intra-indiase (hindu) aangelegenheid dan een waar het boeddhisme meer dan een gewaardeerde toevoeging was.
Afgaand op publicaties zien we dat zo eens in de 2 jaar Sasai in India zijn opwachtingen maakt. Het zijn vooral Japanners geweest die hem bewonderden en ondersteunden. Die bewondering en belangstelling lijkt stand te hebben gehouden gezien een waarderend stuk uit 2023, online gebracht door "Takorine&".
Tot wie de nieuwe Ambedkarites in Nagpur zich in het vervolg gaan wenden, althans wanneer het op een gestructureerde manier van boeddhisme beleven aankomt, dat is maar de vraag. Na bovengenoemde toevluchtsceremonie (P.: diksha) vertrok Sasai weer naar Japan. De rest van de boeddhisten in India tolereren hem vriendelijk maar gaan hun gang.
|
|
Japan
Even onthouden:
Wanneer de japanse mens over zijn land spreekt dan zegt z/hij "Nihon". "Japan" is een westerse verbastering.
november 2024:
Ryan Norrbom verschafte de komende Japan-reiziger een goede handleiding voor het bezoek aan boeddhistische tempels en shintō-schrijnen. Hij schreef dit in het kader van het verzamelen van stempels, een nieuwe hobby, zo te zien, en een aardige aanleiding, schrijft hij, om ook eens een bezoek te brengen aan tempels en schrijnen die anders maar voorbijgereden worden.
Terug naar de voorpagina
naar White Jade River-blog
Words in picture-blog
mastodon
|
|
|
|
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
|
Stichting onder nummer 20138036.
|
| |