■ In een artikel over de ontvoering, of althans verdwijning van een chinese acteur op de grens tussen Thailand en Myanmar werd ook gesteld dat Myanmar het afgelopen jaar "41.000 personen terug naar China heeft gestuurd." Ze werden verdacht of veroordeeld wegens telecom-oplichterij. Eenenveertigduizend!
Reuters meldde dit in november 2024, maar wat dergelijke "scams" inhouden werd in dat bericht niet duidelijk. In december zond de chinese overheid het bericht rond dat in Hangzhou 39 van dergelijke fraudeurs berecht waren. Ook daar werd geen inzage gegeven in de precieze aard van de fraude. Wel werd gemeld dat hier fortuinen mee waren binnengehaald door "gangs" die daartoe door hen gevangen genomen personen hier en daar naar toe sleepten, en, zo lazen we, tijdens een zo'n operatie waren 4 personen door geweervuur omgekomen. En verder werden op de grens met Myanmar de verkoolde lijken gevonden van meerdere ontvoerde slachtoffers. Ook werd gemeld dat het met name inwoners van China waren, of zijn, die de dupe werden, en/of worden, van deze praktijken. Het is goed mogelijk dat de fraudeurs zich voordoen als telecom-maatschappij, maar dat vinden we nergens met zoveel woorden terug.
Bedoelde acteur zou betrokken zijn geweest bij zo'n "scam".
Althans, dat lazen we in de Irrawaddy van 8 januari. De kranten-fotos toonden hem met geschoren hoofd en in het wit gekleed hetgeen suggereert dat hij boeddhistisch postulant was geworden, of dan toch als zodanig door zijn ontvoerders werd uitgerust.
Het kan echter ook zijn dat de jongeman in Myanmar was opgepakt en deelnemer was gemaakt in een drugsverslavings-therapie Myanmar-stijl. Die patiënten worden kaalgeschoren en dienen onderandere mee te doen met recitaties zoals die dagelijks in de tempels worden gesproken. Er moet wel bij gemeld worden dat we deze therapie-deelnemers niet in het wit gekleed zien gaan, althans niet op de krantenfotos.
■ De recente aardbeving in de buurt van Xigatse (of Shigatse) geeft goede aanleiding om er nog eens aan te herinneren dat China de autonome regio Tibet Xizang is gaan noemen. Zo ook in dit artikel in Shine. Op de dag van uploaden waren bij die aardbeving 126 mensen omgekomen, en 188 raakten gewond. Of er schade was aan de Tashi-lhunpo gompa (= tempel) was op 8 januari nog niet bekend. Daarvoor moesten we wachten tot 17 januari toen RFA een "tenminste 8" meldde.
Ook Xigatse heeft een chinese spelling gekregen: Xigazê of Rikāzé.
De Nepal Times had een zinvol artikel over de bijkomende gevaren van dergelijke aardbevingen.
Het was pas op 15 januari dat Reuters meldde dat (in eerste instantie) tenminste 2 gompas beschadigd waren geraakt. Er was dan sprake van een vrouwenklooster Dzongbu, en van Sengar Chode. De Hindustan Times bracht een foto van een van de twee door Reuters genoemde gebouwen. In die dagen brachten alle geraadpleegde media exact dezelfde tekst. Er was op dat moment dus maar 1 bron die ter plaatse de situatie had gezien.