Uit het archief van www.buddha-dharma.nlAchtergrond-afbeelding: Poort tot de Theravāda Dhatu Jadi in de Bándarbans |
BENGALENDe Bándarbans in de 18de eeuwDe op torentjes lijkende voorwerpen op de achtergrond van de foto zijn geen "pagodas" maar chchatras, parasols die in principe boven een koning worden gehouden, en ook, althans in de boeddhistische iconografie, boven Boeddha. Dat er zeven lagen zijn heeft de betekenis van oneindig, eeuwig etc. Geloof de luitjes niet die in het verleden boeken schreven waarin de chchatra (spreek: tsjàtra) wordt beschreven als een "primitief soort vliegtuig" zoals dat in de hindu-literatuur beschreven zou zijn. Zo zijn ze niet beschreven; zo hebben vertalers het woord willen begrijpen.
Nadat in maart 2020 het overlijden bekend werd gemaakt van twee senoir-monniken in Bangladesh, Suddha-nánda Mahā-thero, 87, en Dharma-sen[a] Mahā-thera, 92, kwam op 13 april 2020 opnieuw een overlijdensmelding. De stichter van de "Gouden Tempel" in de Bándarbans, U Paňňa dJota (moet zijn Joti), was op de leeftijd van 64 overleden.
De BándarbansDe monnik, die uit de familie van de Bohmongs (Arakanees, c.q. Birmees voor "Grote Generaals") kwam, was voor zijn monnikschap jurist en rechter geweest. Gezien zijn monniksnaam werd hij gewijd en opgeleid in de theravāda-traditie van Myanmar, de Arakan-regio.De Bohmong komen uit Pegu in oost-Myanmar. Deze raj[a]-familie migreerde begin 18de eeuw naar de Bándarbans, toen nog Bengalen in India, hoewel er in 1599 al vanuit de Arakan-streek een Bohmong-koning was benoemd in de Bándarbans. In 1620 weerde de eerste Bohmong-regeerder een portugese invasie van de streek rond Pegu (oost-Myanmar) af. Andere bronnen hebben het dat Bohmong en Portugezen samen de kust afstruinden naar rijke buit. De geschiedenis is niet helder. Een facebook-pagina die specifiek gewijd is aan de Bándarbans meldt dat in 1710, gedurende de deelregering van Bohmong Hari Gneo, de Arakanese koning (vandaag moeten we van "de internationale gemeenschap" Rakhine zeggen) de Chittagong-heuvels heroverde op de op dat moment daar regerende Moghul (of Mughal). Uit een andere bron: Met "Moghul" spreken we over Murshid-Kuli Khan die regeerde tussen 1710 en 1740. Hij verplaatste de toenmalige hoofdstad van Bengalen van Dhaka (huidig Bangladesh) naar Murshidabad (West-Bengalen, huidig India). Ongetwijfeld heeft dat op dat moment maatschappelijke onrust veroorzaakt, en daar zouden de Bohmong, vandaag genoemd de Marmas, gebruik van kunnen hebben gemaakt. |
|