december 2023      

  Nieuws over boeddhisme■ De VN liet in een bericht van 31 oktober (online op 2 november) weten dat de secretaris-generaal naar Nepal was afgereisd.
Het bericht doet het voorkomen dat hij dat speciaal deed om een bezoek aan Lumbini te brengen om daar iets te zeggen over Boeddha en vrede, maar in werkelijkheid had hij een boodschap voor de nepalese regering. In de laatste alinea van het bericht komt de aap uit de mouw: De heer Gutteres erkende de medewerking die Nepal heeft geleverd aan vredesmissies hier en daar (als blauwhelmen). M.a.w. hij hengelde naar meer sollicitanten voor deze blauwhelmen-functie. Vorig jaar oktober kwam er nog speciaal applaus voor deze Nepalezen.

■ Chiang Mai in Thailand en Austin in de VS zijn zustersteden geworden. Althans, ze hebben een MoU (Momorandum of Understanding) getekend. Ter gelegenheid van de ondertekening van deze nieuwe alliantie werd in de Wat Buddha-nana-chát in de buurt van Austin een ceremonie georganiseerd. Dit werd op 11 november bekend gemaakt door de Bangkok Post.
De Wat heeft zich aan Amerika aangepast. De bezoekers zitten op stoeltjes, en voor de belangrijken zijn er zelfs fauteuils, stijl woonwagenbarok, maar dan groter.

■ (Foto: tempelkoepeltje te Richmond, Canada)
De Amerikas.
― Succesvolle doorstart City of 10.000 Buddhas;
― Koyasan VS 110-jarig bestaan;
― Brandbom en diefstal in Texaanse tempels

China. White paper en economie van Tibet

Bharat / India.
― Gebedsgenezer in noordelijke deelstaat;
― Standbeeld Ambedkar bij Hooggerechtshof;
― Bestuurssamenstelling Bodhgaya;
― Bestuursverkiezing IBC

Korea. Ontmoeting tibetaanse en koreaanse boeddhistische afgevaardigden

Mahāyāna in de Amerikas. ― Zoektocht naar verdwaalde monnik; ― Brandbom in Texaanse tempel

Frankrijk. Ontvangst religieuze afgevaardigden door president

Himalaya-stroming in Ierland, Tenzin Palmo gelauwerd

■ Op de valreep van november kwam het bericht dat Japan opnieuw een sūtra-opslagplaats (bibliotheek) in de Zodjo-tempel (Zojoji) in Tokyo bij de Unesco als werelderfgoed gaat aanmelden. De aanmelding voor 2023 werd niet gehonoreerd. We kunnen ons voorstellen dat de Unesco de nabijheid van een Eifeltoren-kopie achter het hoofdgebouw niet op prijs stelt. In eerdere, andere, gevallen werd door hen veelvuldig gesproken over "zichtlijnen" en het belang daarvan.

■ In het voor niet-gefortuneerde boeddhisten eigenlijk veel te dure Zwitserland is het toch Jiko Simone Wolf die een sōtō-zen tempel overeind weet te houden in La Brévine.
Het centrum is ingericht in een prettig uitziend vrijstaand herenhuis. Zie voor "Jiko" deze begrippenlijst.

■ Het Vatikaan gaat maar door met "dialoog voeren". Dat lazen we in de Vatikaan-krant. Waarom ze willen "dialogeren" met andere levensbeschouwingen is ondergetekende nooit duidelijk geworden totdat een prelaat het verklaarde: proberen te overtuigen. Ahá! Nou, succes gewenst.

■ Ongeloofelijk maar waar. Rusland is bezig met het bouwen van een tempel, een "tibetaanse", te Lumbini. Dat zagen we in de Kathmandu Post van 17 november. Temeer opmerkelijk omdat ze in 2021 ook al met de bouw van zoiets begonnen. Die keer stond een goedgelovige theravāda-monnik in het midden op de foto. Afgaand op de fotos moeten we concluderen dat het in beide gevallen over hetzelfde ontwerp gaat, wat architectuur betreft. Dringt een of andere bouwondernemer aan op uitvoeren van zijn project?

■ De BBC was een van de eersten die het overlijden meldde van Daisaku Ikeda, de leider van de niet-celibataire sectie van het Soka Gakkai. Ikeda werd 95. De Independent meldde op 18 november dat de begrafenis (of althans uitvaart) in besloten kring had plaatsgevonden.

Terug naar de inhoudsopgaveDit is de meest voorkomende handhouding bij boeddhistische meditatie.
verder


... EN VERDER

Ander nieuwsLiteratuur

— Ryan Lee Wong over Aziatisch-Amerikaan zijn
— La face cachée du dalaï-lama

Opgegraven
Tentoongesteld


— 19e eeuwse srilankaanse tempels, chinese kunstuitingen

de theravāda-pagina

Tulpen en Tempels blog

Words in picture-blog

de canonieke teksten

het archief

uitspraak van moeilijke woorden

cultuurverschillen oost en west

Een kleine selectie boeddhisme op video

redactie

mastodonNieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.