juni 2024      

  Nieuws over boeddhismeBij haar 110-de verjaardag gaf Yoshiko Miwa, eerste-generatie Japans-Amerikanen, goede raad: "don't dwell" — in de woorden van Aryelle Siclait. Aryelle geeft er de japanse term voor: "gaman". Yoshiko Miwa's zoon vertaalt het juist: "doorzetten, geduld, verdragen/tolerantie."
Als zodanig is dit het thema van een van de Avatāmsaka-boeken, een begrip, ksánti, dat we in die kolommen vertaald hebben met verduren.
Als zodanig staat Yoshika's boeddhistische manier van naar het leven en de wereld kijken diametraal tegenover het joodse "nooit vergeten, nooit vergeven". Hier zeggen we eerder: "dat ligt achter ons, en nu verder."
Het is buitengewoon belangrijk om na te denken over dit verschil en wat het inhoudt voor ons eigen leven en dat van de wereld om ons heen.

China.
De tempelmarkt rond de Long-hua-tempel in Shanghai, op 1 mei, zou ooit begonnen zijn tijdens de Tang-dynastie die in 907 aan zijn einde kwam. Dat lazen we in een artikel in Shine.
Verder op de China-pagina

■ Farida Master van de nieuwzeelandse krant Times zwaaide op 8 mei lof toe aan Manshin fashih, abdis van een taiwanees-mahāyānistische tempel in Flat Bush, Nieuw-Zeeland.
verder

Korea. Eenmalig treinreisje langs tempels en natuurmonumenten

Māhayāna in de Amerikas. Brand in San Josè

Aanvaring met spraak-geheugen-specialist; franse scribent over het onderwep vasten

■ Opnieuw is een stek van de bodhi-boom in Sri Lanka naar een ander land overgebracht, naar Australië. Dat lazen we in de Sunday Observer van 19 mei.
De boom staat nu bij de Bendigo Bodhi-dhamma Vihāraya, in 2009 gebouwd door expat Srilankanen. Op zijn minst is er een subtropisch klimaat voor nodig om zo'n boom in leven te houden.
De afbeelding is die van een bodhiboom in de srilankaanse plaats Kalutara.

■ Aan de pagina over de Swayanbhunath in de buurt van Kathmandu is het eerste couplet van een versje uit de brits-koloniale tijd toegevoegd.

mastodon.com, dat ik in zijn nederlandstalige versie als "left-leaning" wil inschatten, heeft een artikeltje online gebracht over transgender en religie. Dit naar aanleiding van een recente uitspraak van het Vatikaan over geslachtsverandering en registratie daarvan.
verder
Omdat de boeddhistische wereld verre van eenvormig is, en de planeet nogal rond, is dit paginatje als bijlage toegevoegd aan die over cultuurverschillen, en wel onder de naam 2024-genderdiscussie

■ Over de drie grootste obstakels op het pad naar verlich-ting is hier eigenlijk nooit zozeer gespro-ken, vooral niet omdat het om negatieve eigenschappen gaat waarvan het westerse denken vindt dat ze toch eigenlijk best wel een beetje moeten kunnen, zo af en toe.
Als troost dan maar deze foto van Kenny Higgs uit Brighton. Het past een beetje bij dit seizoen.

■ De Robert H. N. Ho Family Foundation heeft, met de gebruikelijke hulp van het American Council of Learned Societies (ACLS) opnieuw een aantal studiefondsen uitgereikt. Het bericht had het over toekenningen aan individuen en instellingen wereldwijd. Er werd melding gemaakt van een totaalbedrag van $6.3 miljoen.

Terug naar de inhoudsopgave
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.
email: whitejaderiver@gmail.com / contactwjr@yahoo.nl

Stichting onder nummer 20138036.