Nu is het woord "Meta", u weet wel, van dat IT-bedrijf, afgeleid van bijvoorbeeld meta-analyse, metadata, en metaverse — met 1 t, en uitgesproken als mééta.
Dat hadden de IT-bedrijfsvoerders in gedachten toen ze met het woord Meta aankwamen. Uiteraard spreekt Amerika het niet uit zoals het moet: mééta, maar maakt er "mètta" van, of liever nog, "mèdda". Zo kopiëren de nederlandse radio- en tv-omroepers het dan ook. Opgewekt spreken ze ons toe over "het bedrijf "Mètta" — met 2 t's. Mètta echter, zonder accent-grave, betekent alleen iets in de taal het Pāli, en die betekenis willen de omroepers ons niet bijbrengen, althans niet in die context.
■ Wat hier op 5 augustus al verwacht werd, werd op de 6e en 7e bewaarheid. Hieronder in de volgorde waarin de berichten op X verschenen. Een inzicht in de aanvallen op hindus in Bangladesh. Onvertaald, op een enkel commentaar na.
Bericht 1/
Islamists are attacking a Hindu temple in Eidgaon Upazila in Bangladesh. The world is watching on in silence
Bericht 2/
We all are Bangladeshis. Bangladesh is like a Family
verder
■ Dat Poetin bij voorkeur Burjaten, Tuvanen, en Kalmykiërs als kanonnenvoer naar de grens met de Oekraïne stuurt, dat wisten we al. Het wordt nog eens herhaald in een artikel in de Global Voices, een stuk van de hand van Alexey Voloshinov die het oorspronkelijk publiceerde in "een russisch media-outlet". Editeur Daria Dergacheva had dat laatste even moeten uitleggen. Het kan niet waar zijn dat zo'n artikel in het Rusland van Poetin zonder consequenties gepubliceerd zou kunnen worden.
verder
■ Er op attent gemaakt door een recente video over de franse geschiedenis in Azië, Polynesië om precies te zijn, viel ook een pdf open over Gauguin en wat hij van het boeddhisme meende te verstaan — naar kunstzinnig gebruik vermengd of getrouwd met andere voor zelfs Gauguin heel mystieke en mysterieuze stromingen en gebruiken.
verder
■ Actu had een artikel over de zen-vestiging in he franse Weiterswiller, op een uur rijden van Straatsburg. Olivier Reigen Wang-Genh, bekend van de overkoepelende organisatie van boeddhisten in zijn land heeft, zo lezen we, van zijn Ryumon Ji, gebouwd in 1999, een "toevluchtsoord van vrede" gemaakt waar men zazen beoefent in de lijn van Taisen Deshimaru.
■
Korea. Pop-muziek en andere initiatieven
■
Mahāyāna in de Amerikas. ― Noodweer maakt eind aan leven in Edmonton; ― GEBIS-groep koopt hotel
■
Japan. Voettocht naar de Yamadera
■
India. ― Odisha's nieuwe poging om op wereld-erfgoedlijst te komen; ― tweedaagse in Nālandā
■
Maleisië. Staat Terengganu's verbod m.b.t. tempelbijeenkomsten en deelname gymnasten aan landelijke werdstrijd
■
Vietnam. Bezoekers schenken bakstenen voor restauratie tempel
■
China. Serthar/Larung Gar, ― minderheden-beleid, ― RFA als mouthpiece van VS-politiek
■
Tweede internationale conferentie in Ulan Ude
■ Omdat de burgemeester van Nagasaki (Japan) had besloten de ambassadeur van Israël niet uit te nodigen voor de 9 augustus-herdenking van de atoombom-aanval op deze stad, besloten ook de ambassadeurs van de VS en het VK weg te blijven.
De burgemeester verdedigde zijn beslissing door te verklaren dat hij ongeregeldheden vreesde rond de komst van Israëlis. "Rucus" rond de doden is in Azië een heel problematisch gegeven; daar kan, zo zegt de folklore, alleen maar narigheid uit voortkomen. De atoombom-herdenking is er een rond diegenen die daarbij, of daardoor, zijn omgekomen.
■ INEB zond op 2 augustus het bericht dat er in november van dit jaar een evenement is gepland samen met "de Fundatie van Zijne Heilige Majesteit in Tamil Nadu" (The Foundation of His Sacred Majesty based in Tamil Nadu). Tijdens die bijeenkomst gaan ze ook het "South Indian Buddhist Council" op de been brengen. Who the hell die heilige majesteit is mag joost weten.
■ Voor zover we het begrijpen gaat Paul Fuller een masters in Buddhist Studies leiden aan de School of Divinity, onderafdeling van de universiteit van Edinburgh.
verder