mei, juli 2020
Het utiliteitsdenken van Augustinus
Bij St. Augustinus (geboren in het huidige Tunesië) komt de opvatting vandaan dat het christendom dan weliswaar de leerstellingen van niet-christelijke volkeren (Paīens) dient af te wijzen, maar dat aspecten er uit gebruikt kunnen worden. Die opvatting is tot in onze dagen merkbaar wanneer christelijke, of nog amper gelovige, of atheīstische personen zich melden met een "ik wil wat meditatie leren, maar met dat boeddhisme, daar wil ik niks mee te maken hebben. (Echt gebeurd!)
Defaux vat Augustinus' stelling dan samen met een "Het is zeker niet de bedoeling om zomaar hun bijgeloof, zoals de astrologie te omarmen, maar te erkennen dat er nut schuilt in hun geschiedschrijving van de natuurlijke wereld, van hun astronomie, van hun wetenschappen op het vlak van de mechanica, en zelfs, ondanks het evidente gevaar dat daarin schuilt, van hun dialectiek (filosofisch debat) en van hun retoriek."
[Il ne s'agit certes pas d'acceuillir sans discernement jusqu'à leurs superstitions, comme l'astrologie, mais de reconnâitre l'utilité de l'histoire, des sciences naturelles, de l'astronomie, des arts mécaniques, voir même, malgré leurs dangers évidents, de la dialectique et de la rhétorique.]
Bron: Pantagruel et les sophistes; contribution à l'histoire de l'humanisme chrétien au XVIėme siėcle; Gérard Defaux, La Haye 1973, p.65
De meest bekende meditatie-mudras
Wanneer de laatste jaren zowel de yoga-studio's als de reclamebureaus 'boeddhistische meditatie' willen weergeven zien we doorgaans de handhouding die hoort bij het raja-yoga, een yoga-vorm voor vergevorderende: het lichaam zoveel mogelijk opgestrekt en de handen met elkaar aanrakende duim- en wijsvingertoppen op het in driehoekshouding geplaatst onderlichaam.
De meest voorkomende handhouding in boeddhistische meditatie is die van beide handen open op elkaar geplaatst (de rechterhand op de linker) zoals hieronder getoond wordt.
Beide denkrichtingen en bijbehorende praktijken staan diametraal tegenover elkaar. Zal de yoga-instructeur de leerling vertellen dat deze handhouding een wens uitdrukt tot volledig samenvallen met al wat zich in het universum bevindt, de boeddhistische leraar herhaalt Boeddha's woorden waar hij zei dat "het hele universum in dit nog geen zes voet lange lichaam gevonden wordt." Als gevolg is de boeddhistische meditatiehouding een gesloten houding zoals dat heet.
Er wordt geen samenvallen met een buiten het individu aanwezig universum verklaard, omdat het lichaam-en geestcomplex al een miniatuurweergave van dat universum is.
|
Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme
|
| | |