Uit het archief van www.buddha-dharma.nl






Sumatra

Candi Muaro Jambi



december 2020, juni 2024

De tijdens het Sri Vie-djaa-ja-bewind gebouwde Candi Muaro Jambi, naar architectuur identiek aan enkele in Bengalen en te Bagan, en dus gebouwd door itinerante bouwvakkers uit Bengalen, wordt hindu-boeddhistisch genoemd ligt langs de Batàng Hari-rivier. Het staat op de "tentative" lijst van de Unesco. Dat wil zeggen het is nog niet officieel aan de erfgoederenlijst toegevoegd.

Begin juni 2024 werd bekend dat de indonesische regering een museum op het terrein wil bouwen waar het boeddhistische erfgoed te zien zal zijn, maar dat ook overigens een "onderwijzende en spirituele" component zal hebben, volgens een redacteur van persbureau Antara.
Het huidige indonesische bewind heeft kennelijk niet veel zin in een verder laten onderzoeken van de site, vooral voor wat betreft wat er "hindu", resp. "boeddhistisch" aan is — want hinduïstische invloeden zullen aangetoond kunnen worden — en in welke verhouding.
Het terrein verenigt op dit moment de functies van archeologische site en pretpark. Het is niet te verwachten dat een Unesco dit een gunstige combinatie vindt voor de benaming "werelderfgoed", en Indonesië zal genoeg hebben gehad van het wachten op het groene Unesco-licht.

Study Buddhism (Elisabeth Inandiak) schrijft dat het hier is geweest dat de oude Atisha(1), voordat hij in Tibet terechtkwam, het boeddhisme heeft bestudeerd. Elisabeth verwijst naar een in het Tibetaans, door Atisha (of zijn assistent ?) geschreven "An Account on Meeting with Master Serlingpa Chokyi Dakpa". Die in het tibetaans Lama Serlingpa wordt genoemd heet elders Dharma-kirti, en deze monnik-leraar zou het zijn geweest die de Candi Muaro Jambi heeft gebouwd, althans in eerste aanleg. In 1025 zeilde Atisha terug naar India (Bengalen), juist voor de zuidindiase Chola-dynastie die van Sri Vijaya op Sumatra zou aanvallen en teniet doen. De passage in het stuk van Elisabeth geeft ook de biografische gegevens van Atisha, gegevens die door andere bronnen worden ondersteund.

Het stuk werd begin december 2023 nog eens onder de aandacht gebracht. De aanhef ervan meldt de chinese pelgrim-monnik Ijing (ii djing) in 671 vanuit Canton naar India vertrekt en dan ook "Fo-lo-che" aandoet, Srivijaya volgens de franse indoloog Co-edès. Dat was dus zo'n 3-4 eeuwen voordat Atisha daar voet aan land zette en "de gouden stoepa" zag die de "tibetaanse keizer" daar had laten bouwen.

(1) Zie ook de pagina over guru-puja en die over Bengalen.




Bijgewerkt april 2020, juni 2020, december 2020

Deze pagina is er een op de site www.buddha-dharma.nl
www.buddha-dharma.nl is eigendom van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme