White Jade River      
juni 2020      


■ Vorige maand werd iets bekend over heel kleine stukken territorium waar Nepal en India allebei claim op leggen. De Lipulekh-pas die naar het Kailash Mansárovar-meer voert is er een van. India is die pas, de hoogste van de wereld, aan het opknappen opdat de jaarlijkse pelgrimage naar het meer iets gemakkelijker verloopt. Dat meldde de Kashmir Times van 12 mei. De berg Kailash en het Mansárovar-meer worden zowel door hindus als boeddhisten en nog een paar denominaties voor heilig gehouden en regelmatig bezocht. Eerder al werd hier verteld dat de hindus de ene kant van Kailash eren, en de boeddhisten de andere. Ze komen elkaar dus niet echt tegen, onderweg.
Nepal heeft een officieel protest naar India gestuurd waarin zij hun claim op het grondgebied nog eens bevestigen. De nepalese minister van buitenlandse zaken kondigde in het Parlement aan dat de kwestie langs diplomatieke weg zou worden opgelost.

■ De Kathmandu Post van 29 mei had een artikel over de "bahas en bahis" in het Patan waar een Newar-gemeenschap zijn vorm van boeddhisme belijdt, een samenkomen van Himalaya- en indiase leeropvattingen en praktijken. Het artikel is er een voor specialisten; de doorsnee lezer begrijpt misschien niet alle vreemde woorden en concepten.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.