White Jade River      
december 2018      


Tijdens het bezoek van een chinese zakendelegatie aan Nepal werd meegedeeld dat het "boeddhisme-toerisme-circuit" in 2017 met 48% was gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.
Kathmandu Post / eKantipur liet weten dat China zou moeten meewerken aan een Trans-Himalayan Buddhist Circuit, in vergelijking met het boeddhisme-toerisme-circuit waar India financiële steun voor heeft gekregen van de Wereldbank.

In een buurt van Lálitpur woont en werkt de bevolking die zich exclusief heeft gespecialiseerd in het maken van metalen standbeeldjes. We hebben het dan over de Newár die, zoals vorige maand werd gemeld, een eigen vorm van boeddhisme heeft ontwikkeld, tussen het oude Kleine Voertuig- en het Grote Voertuig-boeddhisme in.
verder

Er is door anderen al eerder opgemerkt dat Nepalezen in China aan de slag zijn geweest, onderandere bj de bouw van de Lange Muur. Nepali Times had er op 7 november een artikel over onder vermelding van het Nepalese script, het Ránjana alfabet, ook wel het Newári script. Het is uiteraard in dit script dat de in Nepal ontstane boeddhistische manuscripten zijn opgetekend. De kenner zal opmerken dat er grote overeenkomst is met het devanágari van het klassieke Sanskriet.

In Lumbini zijn voor het eerst de monialen uit de daar gevestigde tempels samengekomen om een driedaagse recitatie-ceremonie te houden, van 14 tot 17 november.
verder

Op 19 november 2018 overleed de zevende overste over een van de stromingen van de Nyingma-traditie, de oudste boeddhistische school in de Himalayas. Andere bronnen hebben het over de "Vierde Kathók Getse Rinpoche"; het "vierde" slaat dan op de naam Kathók. De auto waarin Kathók Getse Rinpoche zat gleed bij het verlaten van een onderwijssessie in een van de dorpen rond Kathmandu uit op een glibberig pad. De rinpoche overleefde het ongeluk niet. Hij is 64 jaar geworden.
Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.