■ In
een artikel over de fantasie van Trump die het Panama-kanaal weer in amerikaanse handen wil krijgen omdat China, waarmee hij de handelsoorlog wil verdiepen, dat kanaal voor zichzelf zou reserveren, is sprake van de heer Li ka-shing. De rijkste man van Azië, zoals hij bekend staat, is eigenaar van CK Hutchison Holdings, een bedrijf dat 53 havens beheert in 24 landen waaronder Nederland met 5 havenbedrijven. Dat wil zeggen dat de hoogbejaarde Li ka-shing het runnen van de organisatie in 2019 aan zijn nazaten heeft overgedragen, maar naar het schijnt nog wel de eindverantwoordelijke is, althans degeen wiens woord nog zo'n beetje wet is, binnen de muren van het Hutchison hoofdkwartier.
In het bovenaangehaalde artikel viel Li's naam op omdat hij in 2003 de bouwplannen gereed had, en in 2023 klaar was met de bouw van de tempel op een van de eilanden in Hong Kong terwijl het er bij behorende project, een soort voorstad van Hong Kong nog in aanbouw was.
De
Tsz Shan, een tempelcomplex, was aanvankelijk vrij toegankelijk voor wie er maar heen wilde, maar onder druk van een te hoge toeloop van kwebbelende en al te nieuwsgierige Hongkongers is na korte tijd besloten om rondleidingen te organiseren onder leiding van gidsen die er op toezien dat het publiek de privé-vertrekken niet betreedt.
Over de andere grote tempel, een in de Fo Guan Shan-organisatie, horen we inmiddels niets meer. Het is goed mogelijk dat ook hier de poorten gesloten zijn nadat onderandere de lieve jeugd hun namen in de hardhouten pilaren was gaan kerven.
In een artikel in het orgaan van de
universiteit van Hong Kong heeft prof. Ho het over Tsz Shan's "herinterpretatie van traditionele boeddhistische kunst voor een moderne sentimentaliteit". "Sentimentaliteit" komt de doorsnee boeddhist een beetje vreemd over, maar het kan zijn dat hier een vertaalprobleempje meespeelt.