White Jade River      
november 2018      


De bouw van zijn tempel heeft 1 miljoen gekost, en men vraagt zich af waar dat geld vandaan komt. Meester Xin De Wan en zijn organisatie hebben de afgelopen jaren goed geboerd. In hun portefeuille bevindt zich onderandere een 3-miljoen stuk vastgoed ergens in Hobart. Waar het geld vandaan komt kunnen we alleen maar raden in de wetenschap dat de chinese mens geneigd is heel veel geld neer te leggen voor beloften van voorspoed maar vooral van genezing van ongeneeslijke ziekten. Honderd dollar voor een "gezegende" mala of een flesje "gezegend" water is niks. En Meester Xin De Wan lijkt dergelijke zegeningen te verschaffen.

Eerder had The Australian een artikel over deze meester Xin De Wan die ook esoterisch is (de x wordt in de angelsaksische wereld uitgesproken als "ons" sj: xin = sjien).
Matthew Denholm en vrienden die het artikel leverden, toonden een foto van de meester en burgemeester Ron Christie. De laatste was voor de gelegenheid in een satijnen mandarijnenmantel gehesen, ongetwijfeld zonder al te veel besef van de geschiedenis die daar achter zit.
Matthew citeerde meester Xin De Wan met een "We zullen in alles wat we doen de nieuwste bestuursregels aanhouden die het moederland voorschrijft". Inhoudelijk meldt hij niets. Dat moeten we zo'n beetje halen uit zijn Facebook-pagina.
Daar zien we dat deze praktikant van het tantra-yana "Bhßgavan" genoemd wordt, een titel die binnen het boeddhisme alleen voor Boeddha gebruikt wordt: de gezegende.
Verder heeft deze meester zich de naam Vimala-kīrti toegeŰigend, de naam van een van de actoren in de gelijknamige tekst waarin deze figuur wordt voorgesteld als een burgerboeddhist die het lekker-p˙h beter weet dan die r..-monnik daar. Meester Xin De Wan leeft dus niet per definitie celibatair.
In het Facebook-bericht wordt gesproken over de viering van de jaardag van Guandi die, afgezien dat hij een oorlogsheld zou zijn geweest, als godheid wordt verondersteld kwaaie geesten te kunnen bedwingen.

Wat we hier dus zien is een indigeen-chinees-esoterische, en wellicht zwaar door het dao´sme be´nvloedde praktijk, gedompeld in het badje van boeddhisme, want dat is deftig, chic en beroemd. Dat wil niet zeggen dat meester Xin De Wan een slecht mens zou zijn. De foto toont ons een aardige oudere heer die het beste met de wereld voor heeft, en die verdomd goed weet hoe je fondsen moet werven.Nieuws over Boeddhisme is een productie van White Jade River, Instituut voor Boeddhisme.
De paginas bestaan sinds december 2004.

Stichting onder nummer 20138036.